Filmoví bardi a nové země. Letošní festival v Cannes zveřejnil program

Filmoví bardi a nové země. Letošní festival v Cannes zveřejnil program
Protestující během 75. ročníku. I takový je festival v Cannes. | Pascal Le Segretain / Getty Images
Úvodní slovo si vzala na starost prezidentka festivalu Iris Knobloch, která je ve funkci úplně první ženou a zároveň prvním člověkem nepocházejícím z Francie. Zdůraznila důležitost festivalu, která prezentovaným filmům otevírá brány do následující distribuce, přičemž vyzdvihla loňské tituly, které v Cannes odpremiérovaly a posléze zaznamenaly velký divácký či akademický úspěch, například Elvise, Top Gun: Mavericka či do tuzemských kin nedávno uvedeného Chlapce z nebe. Projevila radost z navracení se lidí do potemnělých sálů a vděčnost, že může na festivalu působit již přes 25 let. Závěrem pochválila spolupráci s Thierry Frémauxem, který posléze představil programové sekce a jejich snímky.
Muslimské Jméno růže? Oceňovaný Chlapec z nebe je rozhodně víc než to
Recenze6. 4. 2023
Muslimské Jméno růže? Oceňovaný Chlapec z nebe je rozhodně víc než to
Ještě předtím však zavzpomínal na zemřelé osoby, které byly s festivalem řadu let spojené. Zmínil například nedávné úmrtí režiséra Carlose Saury. Letos v rámci programového výběru s kolegy a kolegyněmi viděl kolem 2000 filmů a připomněl, že snímek může přihlásit opravdu každý a dostane se mu kurátorské pozornosti. Letošní ročník dle něj disponuje širokou mezinárodní pestrostí, neb se do výběrů dostali tvůrci z pro filmový průmysl atypických zemí. Zmínit můžeme Afriku, Amazonii a úplně poprvé je v oficiální sekci snímek z Mongolska. Následně přešel ke konkrétnímu výčtu vybraných snímků v soutěžních i nesoutěžních sekcích.
letni-filmova-skola-v-uherskem-hradisti-fotogalerie
Režisér Carlos Saura převzal na Letní filmové škole cenu AČFK. | LFŠ Uherské Hradiště 2014

Široká paleta debutantů a kontinentů v Un certain regard

Sekce věnovaná tvůrcům, kteří si od poroty zasloužili čestné uznání, letos nabídne 17 děl, z nichž osm pochází od debutujících režisérů a režisérek. Ty budou zároveň bojovat o cenu Caméra d'Or, oceňující celovečerní prvotiny. Tu svou představí například úspěšná britská kameramanka Molly Manning Walker, jež v rámci celovečerní tvorby poprvé usedla na režisérské křeslo a natočila otevřený snímek tematizující sexuální násilí s názvem How to Have Sex.
Mezi další uvedené debutanty a debutantky se zařadil Felipe Galvéz z Chile s dramatem The Settlers z počátku 20. století, kde nahlíží boje mezi chilskými zemědělci a americkými kolonialisty, kteří vyvraždili skupinu původních obyvatel. Mohamed Kordofani ze Súdánu pak intimním Goodbye Julia nabídne portrét ženy, již tíží vlastní svědomí a snaží se utéct od temné minulosti, zahrnující popření vraždy.
slavni-reziseri-a-kratke-filmy-proc-ne
Naprosto úžasná, režie Monia Chokri | Getty Images
Mimo debutanty pak sekce poskytne prostor kanadské tvůrkyni Monii Chokri, která v Simple comme Sylvain sleduje milostný vztah, kde obě poloviny pocházejí ze zcela odlišného rodinného zázemí, což zapříčiní těžkou volbu mezi rozumem a srdcem. Singapurský režisér Anthony Chen, jenž si roku 2013 z festivalu odnesl ocenění Caméra d'Or za film Ilo Ilo, navázal na již dříve zvolenou vztahovou tematiku a v melodramatu The Breaking Ice rozplétá dilemata spojená s milostným trojúhelníkem. Australské drama The New Boy má coby producentka pod palcem herečka Cate Blanchett.
Celou sekci zahájí premiérou francouzský Le règne animal režiséra Thomase Cailleyho o otci se synem, kteří podnikají dobrodružnou cestu světem, kde se lidé mění v surreálné mutace dalších živočišných druhů.

Nesoutěžní uvedení ve znamení biče a krve amerických předků

Již v minulých týdnech bylo odhaleno uvedení očekávaného blockbusteru Indiana Jones a nástroj osudu. Pátý příspěvek do série s charismatickým archeologem tentokrát poprvé nerežíroval Steven Spielberg, po němž pomyslné žezlo převzal James Mangold. Frémaux v souvislosti s očekávaným návratem nezapomněl zmínit přátelství mezi Harrisonem Fordem a zesnulou režisérkou Agnès Varda, která roku 2015 obdržela čestnou Zlatou palmu a po desetiletí své filmy na festivalu uváděla. Ford měl v 60. letech původně hrát ve filmu jejího tehdejšího partnera Jacquese Demyho. Ačkoliv to nakonec tak nedopadlo, vyvinulo se mezi nimi silné pouto a Ford Vardu několikrát doprovázel na slavnostních premiérách.
Varda
Agnes Varda na 70. ročníku festivalu v Cannes | Getty Images
Druhým nejočekávanějším a již oznámeným snímkem je počin legendárního Martina Scorseseho Killers of the Flower Moon, s kterým strávil ve střižně více než rok a půl. Nabídne epický revizionistický pohled na americkou historii, kdy osadníci ve 20. letech minulého století brutálně vyvraždili kmen Osage. Nesoutěžního uvedení se dočká také Sam Levinson se sérií The Idol z prostředí populární hudby, na jejímž vzniku spolupracoval interpret The Weeknd, jenž zároveň ztvárnil hlavní roli. Asii bude zastupovat Kim Jee-woon s dílem z filmařského prostředí Cobweb, kdy režisér trpí nutkavou touhou přetočit konec stejnojmenného filmu ze 70. let. V sekci Cannes Premiere se pak dočkáme i poctivého samurajského titulu Kubi od Takeshi Kitana
Speciální uvedení doplní festivalový oblíbenec Steve McQueen. Caméra d'Or si odnesl roku 2008 za drama Hlad. Tentokrát představí dokumentární portrét města Amsterdam v období 2. světové války. Dále pak můžeme zmínit návrat veterána Wima Wenderse a jeho Anselm (das Rauschen der Zeit), jež budou diváci moci zhlédnout ve 3D a vidět tak tvorbu neoexpresionistického malíře Anselma Kiefera zcela odlišnou perspektivou. To však není jediný snímek, kterého se na festivalu od německého mistra dočkáme.

Soutěž pilířů artového filmu, starých mistrů a nových naději

Wenders totiž pronikl i do hlavní soutěže s titulem Perfect Days. Doplní ho velikán Ken Loach, jenž v osmdesáti šesti letech přináší příběh zapadlé vesničky, kterou většina opouští kvůli uzavření dolů. Melancholický zážitek byl do sekce zařazený na poslední chvíli. Velký návrat hlásí čelní představitel finské a autorské kinematografie Aki Kaurismaki, jenž se s osobitou poetikou Fallen Leaves objeví v soutěži poprvé od roku 2011. Hirokazu Koreeda se v Cannes ukáže již podeváté, tentokráte s rodinným dramatem Monster. Zlatou palmu si odnesl roku 2018 za strhující Zloděje.
Wes Anderson
Wes Anderson | CinemArt
Svůj symetrický svět s osobitými figurkami Wes Anderson rozšíří očekávaným Asteroid City odehrávajícím se v 50. letech v USA, kdy v pouštním městečku dojde k absurdnímu mimozemskému setkání. Film dorazí do našich kin již v červnu. Dalším americkým zástupcem je romance May December Todda Haynese. Solitérem se stal čínský režisérem Wang Bing, jehož Jeunesse je zástupcem festivaly často opomíjených dokumentů. Za zmínku pak stojí italský trojlístek, kterému vévodí mladá režisérka Alice Rohrwacher, doprovázená etablovanými bardy Nanni Morettim a Marcem Bellocchim.
Radost budí především uvedení senegalského debutu režisérky Ramata-Toulaye Sy s názvem Banel & Adama, jenž je jedinou letošní prvotinou hlavní soutěže. Co do počtu filmů sekci tradičně vévodí Francie se čtyřmi zářezy. Jednolitost však rozbíjejí jednotlivé kusy z Turecka, Tuniska nebo z Rakouska.
Jeanne du Barry – Králova milenka
Jeanne du Barry – Králova milenka | Wild Bunch International
Poctě v podobě zahájení oficiální sekce se dostalo režisérce Maïwenn, jejíž historické kostýmní drama Jean du Barry se během roku dostane i do tuzemských kin pod hlavičkou distribuční společnosti Film Europe. Snímek s Johnnym Deppem v roli krále Ludvíka XV. však součástí soutěže nebude. Thierry Frémaux na konci odhalení programu tradičně nezapomněl zmínit, že jeho podoba se ještě může v následujícím měsíci trochu změnit. Už teď je však jisté, že porota v čele s dvojnásobným držitelem Zlaté palmy Rubenem Östlundem bude mít z čeho vybírat.
Kompletní seznam odhalených filmů v jednotlivých sekcích v anglickém znění:

Soutěž

“Club Zero,” Jessica Hausner
“Asteroid City,” Wes Anderson
“The Zone of Interest,” Jonathan Glazer
“Fallen Leaves,” Aki Kaurismaki
“Les Filles D’Olfa” (“Four Daughters”), Kaouther Ben Hania
“Anatomie D’une Chute,” Justine Triet
“Monster,” Kore-eda Hirokazu
“Il Sol Dell’Avvenire,” Nanni Moretti
“La Chimera,” Alice Rohrwacher
“About Dry Grasses,” Nuri Bilge Ceylan
“L’Ete Dernier,” Catherine Breillat
“The Passion of Dodin Bouffant,” Tran Anh Hung
“Rapito,” Marco Bellocchio
“May December,” Todd Haynes
“Firebrand,” Karim Ainouz
“The Old Oak,” Ken Loach
“Perfect Days,” Wim Wenders
“Banel Et Adama,” Ramata-Toulaye Sy
“Jeunesse,” Wang Bing
Un certain regard
“Los Delincuentes” (“The Deliquents”), Rodrigo Moreno
“How to Have Sex,” Molly Manning Walker
“Goodbye Julia,” Mohamed Kordofani
“Crowra (The Burti Flower),” João Salaviza & Renée Nader Messora
“Simple Comme Sylvain,” Monia Chokri
“Kadib Abyad” (“The Mother of All Lies”), Asmae EL Moudir
“Los Colonos” (“The Settlers”), Felipe Galvez
“Augure” (“Omen”), Baloji Tshiani
“The Breaking Ice,” Anthony Chen
“Rosalie,” Stéphanie Di Giusto
“The New Boy,” Warwick Thornton
“If Only I Could Hibernate,” Zoljargal Purevdash
“Hopeless,” Kim Chang-hoon
“Terrestrial Verses,” Ali Asfari & Alireza Khatami
“Rien a Perdre,” Delphine Deloget
“Les Meutes,” Kamal Lazraq
“Le Regne Animal,” Thomas Cailley
Mimo soutěž
“Killers of the Flower Moon,” Martin Scorsese
“The Idol,” Sam Levinson
“Cobweb,” Kim Jee-woon
“Indiana Jones and the Dial of Destiny,” James Mangold
“Jeanne du Barry,” Maiwenn
Půlnoční projekce
“Omar la Fraise,” Elias Belkeddar
“Kennedy,” Anurag Kashyap
“Acide,” Just Philippot
Speciální uvedení
“Retratos Fantasmas,” (“Pictures of Ghosts”), Kleber Mendonca Filho
“Anselm,” Wim Wenders
“Occupied City,” Steve McQueen
“Man in Black,” Wang Bing
Cannes Premiere
“Le Temps D’Aimer,” Katell Quillevere
“Cerrar Los Ojos,” Victor Erice
“Bonnard, Pierre et Marthe,” Martin Provost
“Kubi,” Takeshi Kitano

Kinolog: Italský instalatér zfetovaný houbami hodlá zachránit svět. A dívají se na to děti
Ostatní9. 4. 2023
Kinolog: Italský instalatér zfetovaný houbami hodlá zachránit svět. A dívají se na to děti