Očekávané Nabarvené ptáče zabojuje o Zlatého lva v Benátkách!

Očekávané Nabarvené ptáče zabojuje o Zlatého lva v Benátkách!
Nabarvené ptáče | Bioscop
"Chci poděkovat všem třem Radám Státního fondu kinematografie, které po celou tu dobu, kdy Nabarvené ptáče vznikalo, mu věnovaly svoji důvěru. I díky jejich podpoře se film podařilo vůbec natočit, a poté včas přihlásit do Benátek," řekl režisér Václav Marhoul.
Nabarvené ptáče
"Filmy podpořené Fondem sbírají ceny na řadě mezinárodních festivalů. Animované, krátké, dokumentární nebo studentské a teď se konečně prosadil i celovečerní hraný film, a to rovnou v Benátkách," uvedla Helena Bezděk Fraňková, ředitelka Státního fondu kinematografie. "Dalším velkým úspěchem je uvedení Nabarveného ptáčete na podzimním festivalu v Torontu, který je pomyslnou vstupní branou na filmový a distribuční trh v Severní Americe," dodala ředitelka Fondu.
Nabarvené ptáče bylo vybráno mezi 20 filmů do hlavní soutěže 76. ročníku festivalu v Benátkách, a to z více než patnácti set přihlášeních snímků. Na podobný úspěch čekal majoritně český film od roku 1994, kdy byl v hlavní soutěži uveden Život a neuvěřitelná dobrodružství vojáka Ivana Čonkina režiséra Jiřího Menzela. Rada Státního fondu kinematografie podpořila Nabarvené ptáče celkovou částkou 25,8 milionu Kč, přičemž celkový rozpočet filmu se pohybuje okolo 175 milionů Kč. V roce 2010 Rada podpořila snímek ve výzvě na vývoj 800 tis. Kč. Poté v roce 2016 částkou 15 mil. Kč ve výzvě na výrobu hraného filmu a dalším navýšením částky o 10 mil. Kč tentýž rok. Film vznikl na základě stejnojmenné knihy spisovatele polského původu Jerzyho Kosińského, který ji napsal v roce 1965 v USA, kam emigroval. Je z části autobiografická a stala se světovým bestsellerem.
Václav Marhoul získal v roce 2013 za práci na scénáři k filmu prestižní zvláštní uznání poroty "Kieslowski Scrip Teast Award". Samotný velkofilm se začal natáčet v roce 2017 na Ukrajině, poté se točilo v lokacích v České republice a také na Slovensku. V hlavní dětské roli se představí Petr Kotlár, součástí mezinárodního obsazení jsou hvězdy jako Harvey Keitel, Stellan Skarsgård, Julian Sands, Udo Kier nebo Barry Pepper, z českých herců například Jitka Čvančarová nebo Petr Vaněk. CZ premiéra je 12. září 2019
MFF Benátky je nejstarší filmový festival na světě, spolu s festivalem v Cannes a v Berlíně tvoří trojici nejvýznamnějších filmových festivalů na světě. Byl založen roku 1932, od roku 1949 je nejlepšímu filmu udělováno ocenění Zlatý lev. Letošní ročník začíná 28. srpna a končí 7.září.
Václav Marhoul
Stellan Skarsgård
Poznáte herce v ikonických siluetách? I. část