Papež vůbec poprvé v dějinách církve otevřel "dveře" filmařům

Papež vůbec poprvé v dějinách církve otevřel "dveře" filmařům
Papež František: Muž, který drží slovo | Focus Features
Papež František
Ve festivalové sekci "Zvláštní uvedení" bude představen filmový portrét papeže Františka od kultovního autora Wima Wenderse (Paříž, Texas; Nebe nad Berlínem, Buena Vista Social Club) s podtitulem Muž, který drží slovo v pondělí 29. října v Kině Dělnický dům a o den později v Horáckém divadle.
Wenders ve svém nejnovějším projektu představuje pokrokového papeže a jeho názory na chudobu, smrt, církevní skandály a další témata. V druhé lince se snímek, který vznikl na "objednávku církve", věnuje osobnosti Františka z Assisi.
Tomáši Stejskalovi z webu Aktuálně.cz režisér Wenders sdělil, že ho osobnost papeže Františka zaujala dlouho před možností s ním natáčet. "Odmítl krásný palác, jezdil v použitých toyotách a malých autech a všude chodil ve stejných starých botách," přiblížil Wenders.

Papež František: Trailer

Papež František: Muž, který drží slovo
Dokumentární film Papež František: Muž, který drží slovo přináší vůbec poprvé v dějinách příležitost nahlédnout díky filmařům do papežova soukromí. A dle Wendersových slov je právě takový, jakého ho znají miliony věřících: neváhá například při návštěvě věznice mýt trestancům nohy, upozorňuje na sociální nespravedlnost jako na ztrátu jedné ze základních civilizačních priorit, nebojí se italské mafie a podobně.
Římskokatolická církev pochopitelně podobný filmový "pomník" potřebuje jako sůl; nedávné sexuální aféry jsou jen vrcholem ledovce, který na církev a její pokrytectví vrhá negativní pozornost. Argentinský papež František si naléhavost uvědomuje a bere zodpovědnost za "veřejný obraz církve" na svá bedra. A režisér Wenders je dost důvěryhodný garant toho, že netvoří pouze na objednávku, ale i z vlastních, dost silných pohnutek.
Papež František, Wim Wenders
Papež František