Buena Vista Social Club

64%
Buena Vista Social Club
Plakát traileru

Známý americký instrumentalista Ry Cooder napsal hudbu již ke dvěma filmům Wima Wenderse: ke snímkům Paříž, Texas a The End Of Violence. Během práce na posledním zmíněném snímku hovořil Cooder často s Wendersem o své cestě na Kubu a o tamním nahrávání s několika kubánskými muzikanty. Po té, co se deska objevila na trhu s názvem Buena Vista Social Club, zaznamenala ihned obrovský celosvětový úspěch. Desky se prodalo několik miliónů a byla oceněna cenou Grammy. V roce 1998 se Cooder vydává opět na Kubu, aby zde nahrál solo album s Ibrahimem Ferrerem Opět za účasti muzikantů, kteří se podíleli i na Buena Vista Social Club, a kteří jsou známí na Kubě jako Super Abuelost či Super Granddads. Wenders jej tentokrát doprovází s malým filmovým štábem, aby zaznamenal práci muzikantů ve studiu a jejich životy na Kubě. Natáčení pokračovalo v Amsterdamu, kde Buena Vista Social Club měli dva koncerty a skončilo v New Yorku při jejich triumfálním úspěchu v legendární Carnegie Hall.


Scénář:

cerfik
cerfik
7 890 bodů
10
Ta hudba i atmosféra celého snímku je uchvatná a chytne za srdce, něco tak hlubokého a krásného jsem od dokumentu opravdu nečekal.
bidlobox
3 802 bodů
8
Když vyšlo album Buena Vista Social Club, záhy se stalo celosvětovým fenoménem. Prodalo se ho několik miliónů kopií a získalo prestižní Grammy. Když Ry Cooder znovu cestoval začátkem roku 1998 na Kubu, aby nahrál sólové album Ibrahima Ferrera, znovu se všemi muzikanty BVSC, doprovázel jej malý malý filmový štáb v čele s režisérem Wimem Wendersem a pozoroval hudebníky ve studiu a sledoval jejich život v Havaně. Filmování pak pokračovalo na jaře v Amsterdamu, kde BVSC odehrály dva koncerty a završilo se v létě v New Yorku triumfálním koncertem v Carnegie Hall. Výsledkem je skvělý dokument o bezprecedentní cestě výtečných, leč mimo svou vlast nepříliš známých muzikantů za celosvětovým úspěchem. V hlavě zvídavého diváka tak zůstanou nejen živoucí obrazy současné Kuby, ale především živoucí hudba, mezi níž září takové perly jako Chan Chan: De Alto Cedro voy para Macané / Luego a Cueto voy para Mayarí // El cariño que te tengo / Yo no lo puedo negar / Se me sale la babita / Yo no lo puedo evitar ...

Dodatečné informace

Původní název:
Buena Vista Social Club (více)
  • Francie Buena Vista Social Club
  • Francie Havana Rhapsody
  • Francie Ry Cooder & the Buena Vista Social Club
Premiéra v ČR:
25. 5. 2000
Země původu:
Francie, Německo, Velká Británie, USA