Tržby v českých kinech: Něžné vlny si lehce pohrály s druhým Hobitem i 47 Róniny

Tržby v českých kinech: Něžné vlny si lehce pohrály s druhým Hobitem i 47 Róniny
Něžné vlny (2014)
Jiří Vejdělek pokračuje ve tvorbě nekomplikovaných - trochu lechtivých - komedií. A vyplácí se mu to i do třetice. O premiérovém víke
Něžné vlny
Čtvrtá příčka, důvod k radosti? Něžné vlny.
ndu shlédlo Něžné vlny (2014) přes 57 tisíc diváků. V pokladnách kin nechali přes 8 milionů korun. A přiznejme si, že mladší, mužkou verzi Marie Poledňákové tuzemský filmový průmysl potřebuje jako sůl. Snad dojde u Vejdělka zase na ambicióznější projekty. Přece jenom, od uvedení Václava (2007) uplyne letos 7 let...
Hobit: Šmakova dračí poušť
Hobit: Šmakova dračí poušť. | Warner Bros.
Na druhé místo tak odsunuli čtyři týdny kralujícího Hobita: Šmakovu dračí poušť (2013). Šmakovi dochází dech, o pátém víkendu na druhý díl hobití trilogie vyrazilo jen 17 tisíc diváků, kteří za fantasy zaplatili 2.6 milionu korun. Můžeme tedy rekapitulovat: dosavadních 5 týdnů v české kinodistribuci pro druhého Hobita vyznívá velmi, velmi dobře. Přes 550 tisíc diváků a téměř 85 milionů korun na tržbách... Bez komentáře.
47 Róninů
O celých 55% klesl zájem také v případě 47 Róninů. Mega drahý mega propadák shlédlo o druhém víkendu 13.251 diváků. Za dobrodružné fantasy drama zaplatili 2 miliony korun. Pouhá slza v moři producentského pláče nad nezdravě investovanými penězi. I když o žánr fantasy a mystiky je a bude zájem i dál. Chce to jen uchopit téma chytřeji, nespoléhat se na "dech beroucí" postprodukci a nepodceňovat diváka.
Paranormal Activity: Prokletí
Čtvrté místo aktuálního žebříčku tuzemských tržeb patří pátému (!) dílu Paranormal Activity: Prokletí (2014). O hororový a děsuplný žánr je zkrátka zájem. Nikterak přehnaný, ale více méně jistý. Na Prokletí se o víkendu zašlo podívat 11.438 fanoušků žánru, v pokladnách kin nechali 1.4 milionu korun. Ani se nenadějí a čeká je díl šestý! No vážně. 
Nymfomanka, část I.
Nymfomanka, část I. | Christian Geisnaes
Mezi pět - dle tržeb a návštěvnosti - nejúspěšnějších snímků se řadí i první Nymfomanka (2014) Larse von Triera. Diváky svádí už třetí víkend a o tom aktuálním ji podlehlo téměř 11 tisíc diváků, kteří do pokladen přinesli 1.4 milionu korun. Tedy čísla téměř shodná s nejnovějším dílem Paranormal Activity. Až na to, že horor byl vyslán do 82 kin a Trierův buřičský "porno" film "jen" do 38. V případě Nymfomanky je nicméně téměř jisté, že ten, koho nepohoršila jednička, půjde i na díl druhý (po premiérovém víkendu 7. místo: 10.593 diváků a tržby 1.28 milionu korun). Bude se tedy sčítat. Ale i dělit. Dvojnásobná distribuce se totiž také prodraží. 
Aktuální žebříček tržeb a návštěvnosti tuzemských kin najdete ZDE.