Za pouhých 8 dní startuje v Londýně přehlídka české tvroby Made in Prague

Za pouhých 8 dní startuje v Londýně přehlídka české tvroby Made in Prague
za-pouhych-8-dni-startuje-v-londyne-prehlidka-ceske-tvroby-made-in-prague
Made in Prague je již tradiční součástí našeho programu. Každý rok se však snažíme přijít s něčím novým – například letos poprvé budou mít diváci možnost v rámci festivalu vidět nejen české, ale i nové slovenské hrané a dokumentární filmy. Další novinkou jsou doprovodné hudební koncerty hned v několika londýnských klubech. Věříme proto, že se nám podaří zaujmout ještě více diváků než v předchozích letech“, řekla Tereza Porybná, ředitelka Českého centra Londýn.
Made in Prague se již po 17. vrací do repertoárového kina Riverside Studios, kde zahájí vítězným filmem z letošního mezinárodního festivalu v Rotterdamu Můj pes Killer slovenské režisérky Miry Fornay. Ten doplní vítězný film Martina Krejčího Strach z festivalu krátkých filmů v Los Angeles taktéž věnovaný tematice rasismu. Doyen slovenské kinematografie Juraj Jakubisko pak v druhé fázi večera uvede svůj film Vtáčikovia, siroty a blázni, jehož vydání na DVD plánuje britská společnost Second Run DVD.
Václav Neckář
| Jiří Stach
Českým protipólem bude večer věnovaný režiséru Jiřímu Menzelovi, který uvede jak svůj oscarový film Ostře sledované vlaky, tak také britskou premiéru svého nejnovějšího (podstatně kritizovanějšího) filmu Donšajni a poté se zúčastní diskuse s diváky. Britskou premiéru bude mít na festivalu také Hořící keř Agnieszky Holland, o kterém přijíždí diskutovat scénárista Štěpán Hulík a herečka Tatiana Pauhofová.
Festival dále doplní dokumentární filmy Křehká identita Zuzany Piussi, Svobodu pro Smetanu dua Klusák / Remunda, Nový život Adama Ol'hy, britská gala premiéra filmu Ve stínu za účasti Davida Ondříčka organizovaná ve spolupráci s Britským festivalem židovského filmu, a projekce němého slovenského filmu Jánošík z roku 1921 s živým hudebním doprovodem pěti českých a slovenských hudebníků vedených Vladimírem Mertou a Júliem Fujákem, která je součástí série němých filmů kulturního centra Barbican.