Mira Fornay

4.5

Pro výpočet aktuálního kariérního skóre využíváme uživatelské hodnocení u filmů a seriálů skrz celou kariéru tvůrce. Největší váhu pro výpočet mají poslední díla kariéry. Výsledné číslo ovlivňuje také popularita, oblíbenost a získání filmového ocenění.

Mira Fornay

Narodila se v rodině se slovensko-maďarsko-rakouskými předky. Jejím otcem je režisér dokumentárních filmů, scenárista, kameraman, publicista a cestovatel Emil Fornay (nar. 1943), její sestrou tanečnice, choreografka a taneční dramaturgyně Petra Fornay (nar. 1972). Mira nejdříve pracovala v Griff-Theater v Amsterdamu, poté studovala režii na pražské FAMU (1997-2003), kterou absolvovala filmem Malá nesdělení (2002). Ve studiu filmové režie pokračovala na National Film and TV School UK (NFTS) v Beaconsfieldu jako stipendistka vlády Velké Británie. Natočila zde absolventský film, nízkorozpočtový snímek Alžbeta (2004), který byl v Británii poprvé uveden v únoru 2005. Ještě tentýž rok byla Mira Fornay vybrána jako účastnice workshopu předního íránského režiséra Abbase Kiarostamiho. Spolupracovala jako reklamní režisérka s českou firmou Filmservice. Její krátké hrané filmy, které natočila v letech 1995-2005, se zúčastnily zahraničních festivalů a Malá nesdělení získala cenu za nejlepší film a filmovou režii na několika festivalech krátkometrážních filmů. Jejím celovečerním debutem je příběh dvou slovenských sester žijících v irském Dublinu Lištičky, který byl jako první český či slovenský snímek vybrán do sekce debutů Týden kritiky na MFF v Benátkách 2009.




Mira Fornay: Filmy a pořady 30



Dodatečné informace

Narození:
8. 5. 1977
Bratislava
Alt. jména:
Mira Fornayová

Další články

  1. Finále Plzeň ocenilo snímek Můj pes Killer a dokument Věra 68
    29. 4. 2013
    Finále Plzeň ocenilo snímek Můj pes Killer a dokument Věra 68

    Zlatého ledňáčka za nejlepší celovečerní hraný film zíkal na festivalu Finále Plzeň snímek Můj pes Killer. Cenu za nejlepší dokument si odnesla režisérka Olga Sommerová za svůj snímek Věra 68. Podívejte se na naší fotogalerii.

  2. 15. týden-kinopremiéry: Pád Bílého domu, dinosauři a pes zabiják
    12. 4. 2013
    15. týden-kinopremiéry: Pád Bílého domu, dinosauři a pes zabiják
  3. Velký úspěch česko-slovenského koprodukčního filmu: Můj pes Killer vítězem soutěže v Rotterdamu
    3. 2. 2013
    Velký úspěch česko-slovenského koprodukčního filmu: Můj pes Killer vítězem soutěže v Rotterdamu