Rodina je základ státu a peníze jsou až na prvním místě

Rodina je základ státu a peníze jsou až na prvním místě
Libor (Igor Chmela) mění trasu i auta, manželce (Eva Vrbková) konečně dochází, že tohle není ani zdaleka nějaký obyčejný výlet.
rodina-je-zaklad-statu-a-penize-jsou-az-na-prvnim-miste-4
Měštští policisté (Marek Taclík, Jan Budař) jsou na Velehradě bdělí. Neunikne jim ani myš, natož celostátně hledaná osoba.
Nejdražší Sedláček vzlétl
"Původně to měla být komedie o rodinném výletě, takoví Homolkovi," přiznává Sedláček. "Inspirovala mě situace, které jsem byl na Moravě očitým svědkem. Rodina si úzkým průhledem fotila nejstarší kamenný kostel ve střední Evropě a já si tak v duchu říkal, co by se asi stalo, kdyby jim tam ten foťák spadl. Určitě by byli schopni dveře a chatrný zámek rozlomit s tím, že je to sice špatně, ale ve výjimečných situacích se to může," říká Sedláček. Potom ale začal psát a realita všedního dne ho převálcovala. "Prosáklo mi tam klima, ve kterém žijeme, a místo gagů a komických situací, které jsem pro svou filmovou rodinu vymýšlel, jsem se začal ptát: Kde moji hrdinové vlastně pracují? Pro koho a co dělají? Jak se chovají v práci a jak doma? Prostě jsem je začal sociálně ukotvovat a v tu chvíli se rodinná komedie začala měnit v drama s prvky frašky," vysvětluje scenárista a režisér Robert Sedláček, pro něhož se snímek Rodina je základ státu stal nejdražším v jeho kariéře. "Šestnáctimilionový rozpočet nám umožnil věci, které jsme si dřív dovolit nemohli, například letecké záběry," říká producent Radim Procházka.
rodina-je-zaklad-statu-a-penize-jsou-az-na-prvnim-miste-1
Libor (Igor Chmela) mění trasu i auta, manželce (Eva Vrbková) konečně dochází, že tohle není ani zdaleka nějaký obyčejný výlet.
Český tunel poprvé v českém filmu
Jakkoliv se na první pohled může zdát, že Sedláčkova novinka vypráví především o hromadění majetku a stále snadnějším přistupování na životní kompromisy, Sedláček samotný fenomén "tunelování" nepovažuje ve filmu za ten úplně dominantní. "Je hrozné, že jsme si zvykli na to, že zpronevěra veřejných peněz je vlastně normální a že krádež a korupce jsou přirozenou součástí podnikání a moci, ale mě tohle obecné zas tolik nezajímá. Ve filmu se zaměřuju konkrétně na to, jak si člověk, který takhle nemorálně jedná, sám sebe omlouvá, jakou formou druhé přesvědčuje, že takové chování je přijatelné a v pořádku. A jak mu to ti druzí přijímají," říká Sedláček. "Natáčím filmy pro vnímavé pozorovatele, nejdu cestou, že ukazuju prvoplánově, o co jde a jak věci jsou. Snažím se, aby moje filmy byly pro diváky jako reálná návštěva v novém prostředí, jakoby přišli k někomu na návštěvu a během oběda s hostiteli mohou sami poznat, kde se tu skrývá velký problém, silný proud nebo překvapivé dobro. Z řeči, kulis, z nedorazů v jinak plynoucí komunikaci, z mimiky, z celkové atmosféry. Jako v životě. Někdo vidí, jiný ne."
rodina-je-zaklad-statu-a-penize-jsou-az-na-prvnim-miste-3
Policisté (Jan Fišar, Monika Fingerová, Martin Finger) jsou uprchlíkům v patách i se zásahovou jednotkou.
K čemuž se sluší dodat, že předpremiérové publikum snímek Rodina je základ státu na Letní filmové škole v Uherském Hradišti odměnilo bouřlivým potleskem. Podle mnohých se jedná o jeden z nejlepších, ne-li ten vůbec nejlepší český film roku 2011. Do českých kin snímek vstoupí 13. října 2011.