Recenze: Zatím spolu, zatím živi

Recenze: Zatím spolu, zatím živi
recenze-zatim-spolu-zatim-zivi-3
Hlavní hrdina Roy (Tom Cruise) má za krkem nespočet agentů, kteří by mu rádi cosi vzali. V rámci úprku se Roy nechtěně seznámí s June (Cameron Diaz) a jak už to tak v akčním komediálním žánru bývá, různé situace dvojici svedou na společnou cestu. Vyhrají agenti v čele s Fitzgeraldem (Peter Sarsgaard) nebo bude Royova ulítlost stačit? Vzhledem k tomu, že je jeden z nejlepších ve svém oboru, můžete hádat jen jednou.
Otřepanou zápletku tvůrci oživují tím, že Cruisův hrdina je maniak, který se chová tak potrhle, až si ho nelze neoblíbit. Právě ono absolutní utržení se ze řetězu dělá z Roye sympatického šílence, který se podobně jako Charlie Wax (Bez soucitu) producíruje světem s elegancí dobře vystřelené kulky (s tím rozdílem, že Roy je v jádru výrazně komediálnější). Scenáristé si dali záležet a nabízí v Zatím spolu, zatím živi hercům situace, ve kterých mohou skutečně komediálně hrát. Možná se to zdá jako samozřejmost, ale něco takového již dávno není v žánru zvykem. Tom Cruise chytá šanci za pačesy a je na něm hrozně vidět, jak ho potrhlý agent baví. Téměř pokaždé, kdy se objeví na plátně, mu scénáristé podstrčí něco, v čem může vyniknout. Není se čemu divit, že dal Cruise přednost Royovi před podstatně šablonovitější postavou v Salt (kde měl původně místo Angeliny Jolie hrát hlavní roli právě on).
recenze-zatim-spolu-zatim-zivi-2
Ani Cameron Diaz si nemůže stěžovat. Její roztomilá „jsem do toho zatáhnutá omylem, ale vlastně mi to nevadí, když jde o takového hezouna“ hrdinka June je směsí naivity, ženskosti a odhodlání, díky čemuž nezůstává pouhým pasivním spoluhráčem. Možnost, že by byla restaurátorkou starých veteránů je sice z hodně fantastického soudku, ale něco takového už zkrátka k Hollywoodu patří.
Scénář se mnohokrát přepisoval a upřímně by mě zajímalo, zdali jsou bílá místa v ději, kdy je jeden z hrdinů v bezvědomí a druhý ho mezitím někam nějak dopraví, úmyslnou hrou s divákem, nebo jediným možným řešením, jak přejít nenavazující úseky. Občas to působí vtipně, občas se skoro zdá, že si tvůrci nevěděli rady s tím, jak různé části scénáře poskládat a tak zkrátka nechali jednu z postav pro přenesení se v ději omdlít.
recenze-zatim-spolu-zatim-zivi-4
James Mangold pokračuje ve zběsilém střídání žánrů. Po policejním dramatu (Země policajtů), psychologické hříčce (Identita), romantice (Kate a Leopold), westernu (3:10 Vlak do Yumy) a životopisném filmu (Walk the Line) se naplno pustil do akční komedie a snad poprvé jsou v jeho kariéře znát jisté limity. Zatímco výše zmíněné filmy si línější tempo mohly dovolit, v Zatím spolu, zatím živi je umírněnost dynamiky jednoznačně ke škodě. Ne že by se film vyloženě táhnul, určitě by ale snesl větší tempo, a to jak v případě akce, tak komických scén. Z technického hlediska jde nicméně o podívanou na nejvyšší možné úrovni, která plně využívá nabízených exotických lokací a fanoušky akce potěší tím, že si Cruise očividně tradičně dělal většinu kaskadérských kousků sám.
recenze-zatim-spolu-zatim-zivi-5
Zatím spolu, zatím živi není žádnou neviděnou bombou. Svou kombinací komedie a akce dává film vzpomenout na zlaté osmdesátky, jejichž je ozvěnou. Není to nic pro současné popcornožrouty, neboť se tu více sází na herce, nežli na výbuchy. A v téhle rovině film funguje takřka na sto procent. Pro parné letní dny příjemné retro osvěžení, které vás sice nesrazí ze židle, ale dobře vás naladí na zbytek týdne a dost možná postrčí k nějaké té akčnější formě dovolené.
Cruise tímhle filmem ukazuje, že na to ještě má a že krom „magora Toma“ se za kdysi hvězdnou tváří ukrývá i někdo, kdo má smysl pro humor. Jeho výstřelky jsou každopádně silnější, neboť ho dle dosavadních tržeb diváci nadobro odepsali. Snímek v Americe propadl a ani tržby ze zbytku světa nejsou závratné. Je to škoda minimálně ze dvou důvodů – Cruise je ve své roli opravdu výborný a i Cameron Diaz dokázala po letech oživit fluidum sympatické holky odvedle.
Hodnocení: 70%
P.S. Pokud to z recenze dostatečně nevyznělo, je Tomův ujetý „i’m the guy“ stíhaný agent jednou z nejlepších rolí jeho kariéry a dost možná nejzábavnějším akčním magorem letošního léta.