V novém Na nože hraje prominentní roli české sklo. Přežilo natáčení?

V novém Na nože hraje prominentní roli české sklo. Přežilo natáčení?
Na nože: Glass Onion | Netflix
„Po roce, kdy jsme v rámci smlouvy museli dodržet přísné informační embargo, můžeme dnes poprvé oficiálně představit náš neuvěřitelný loňský příběh, jehož velké vyvrcholení nás čeká již za šest dnů,“ mohla se na Instagramu těsně před premiérou pochlubit česká firma Pacinek Glass. Právě ona ve velké míře přispěla k výzdobě Skleněné cibule.
Kdo snímek Riana Johnsona s Danielem Craigem vidět, ten ví, že tu nemluvíme o pár vázách ležících kdesi na pozadí záběrů, skleněné skulptury jsou po celou dobu stopáže důležitou součástí scény, hvězdy s nimi interagují a kamera se na ně často soustředí. V třeskutém finále se pak stávají i součástí samotné pointy, když stupidnímu miliardáři s tváří Edwarda Nortona začne jeho svět padat na hlavu.
Na nože: Glass Onion
Ve sklářské huti v Kunraticích u Cvikova mohli Jan Eder, Jiří Pačinek junior a jejich tým připravit řadu děl podle návrhů filmového designéra Johna Dextera, který v minulosti pracoval na Star Wars, Pánovi prstenů, Pirátech z Karibiku a hned na několika projektech Tima Burtona. Tuto firmu prý nalezl tak, že do Googlu jednoduše zadal „Czech glass“, protože se k němu donesla dobrá pověst českého skla. Na přípravu série šedesáti unikátních křišťálových plastik měl celý tým jen čtyři týdny času.
Detailněji je proces komunikace s hollywoodským studiem a vznik samotných děl popsaný v reportáži internetového magazínu CzechCrunch. „Byl to jeden z nejnáročnějších projektů, na kterých jsem měl za více než třicet let v oboru umělecké produkce skla možnost pracovat. A to ve všech směrech – od přípravy výroby, supervize na huti, dokončování objektů na brusírnách a lepení po speciální balení, fotodokumentaci, logistiku, smlouvy a mnohé další,“ řekl CzechCrunch umělecký manažer David Sobotka.
Řada plastik vážila i třicet kilo, což v případě díla vznikajícího z rozžhaveného skla ve značném časovém presu není vůbec snadný úkol. Je dobře, že když ve finále filmu (spoiler) dojde na likvidaci děl, filmaři si alespoň u některých vystačili s replikami. přesto mnoho sklářské práce skončilo jako střepy.

Kinolog: Elvise či Batmana v žebříčku očekáváte. Mezi filmy roku je ale i pár překvapení

Žádný žebříček nepostihne všechny důležité a dobré filmy a někomu nebude subjektivně vyhovovat. Tento seznam se pokouší dát dohromady ty nejlépe hodnocené a vždy něčím výjimečné snímky, co měly premiéru v roce 2022. V našem pořadu jsme recenzovali podrobněji už Top Gun 2, Elvise, Nene a Podezřelou.