Génius, nebo ničitel světů? Venku je působivý trailer na Oppenheimera, jenž může zbožňovanému Nolanovi přinést kupu Oscarů

Génius, nebo ničitel světů? Venku je působivý trailer na Oppenheimera, jenž může zbožňovanému Nolanovi přinést kupu Oscarů
Oppenheimer | Universal Pictures
„Lidé neporozumí, dokud ji nepoužijeme,“ tvrdí v prvním traileru na Oppenheimera Cillian Murphy, jenž ztvárňuje teoretického fyzika Roberta Oppenheimera. Jeho účast na projektu Manhattan vedla k vynálezu a konstrukci jaderné bomby, jejíž svržení na Hirošimu a Nagasaki uvalilo dle mnohých až příliš děsivou daň za složení zbraní.
Film režiséra Christophera Nolana (Tenet, Dunkerk, Interstellar), jenž po dvacetileté spolupráci přešel z Warner Bros. ke studiu Universal, se zaměří na jeden z největších technologických zlomů v historii lidstva. Jaderné zbraně výrazně pomohly uvalit svět ve druhé polovině 20. století do studené války a představují nejničivější sílu, jakou kdy člověk vytvořil.
Oppenheimer
Z výrazu Cilliana Murphyho, na něhož se značná část dvouminutové upoutávky soustředí, ostatně vyčteme tíživé dilema. Jeho práce může ukončit druhou světovou válku, ale současně přivést na svět nepředstavitelné nebezpečí. Nolan prozatím skrývá zbytek hvězdného obsazení, které zahrnuje třeba Emily Blunt coby Kitty Oppenheimer, Florence Pugh jako Jean Tatlock, Garyho Oldmana jako prezidenta Trumana nebo Roberta Downeyho jr. v úloze podnikatele Lewise Strausse. Místo toho zdůrazňuje, že tentokrát vypráví také melodrama o člověku, jenž si uvědomuje svůj ambivalentní zápis do historie.
Jenže reflektory namířil na člověka, jenž se nazval „ničitelem světů“, a Oppenheimer nezapírá fascinaci kvantovou fyzikou a epickým měřítkem, které obsáhne barevný i černobílý formát a samozřejmě režisérovy oblíbené praktické efekty. Trailer odhaluje záměr vizuálně vysvětlovat fyzikální vzorce a konkrétní fungování titulního vynálezu, což koresponduje s Nolanovou celoživotní náklonností k fyzice, již uctívá, i s minimálním užíváním digitálních triků.
Ve filmu se tak dočkáme rekonstrukce prvního jaderného testu Trinity, který proběhl v poušti Nového Mexika roku 1945. Nolan v rozhovoru pro Total Film potvrdil, že s vedoucím speciálních efektů Andrewem Jacksonem hledali možnosti, jak podobného výbuchu dosáhnout prakticky a bez CGI. A to se jim prý povedlo.
Trailer zatím buduje napětí směrem k těmto očekávaným sekvencím a ukazuje pouze zlomky, jimž ale neschází osudovost, působivý hudební podkres i vizuál. Oppenheimer má nabídnout velkolepý životopis dle knižní biografie American Prometheus: The Triumph and Tragedy of J. Robert Oppenheimer, která vznikala 25 let a roku 2006 vyhrála Pulitzerovu cenu.
Oppenheimer
Oppenheimer | Universal Pictures
V Nolanových rukách můžeme dostat hutný intelektuální portrét rozpolcené osobnosti, který vyhoví konzumnímu publiku stejně jako vědeckým kapacitám. První video tento dojem podporuje a chytře nechává zavřené dveře před nejsilnějšími výjevy, které si Nolan šetří na příští rok pro imaxová plátna. Oppenheimera v tuzemských kinech uvidíme od 20. července 2023.

Kinolog: Tenhle film vyhraje Oscary. Čechy ale nezajímá. Řekneme vám proč

Fabelmanovi jsou poloautobiografické dílo režiséra Stevena Spielberga. 75letý klasik, co má za sebou přes 40 filmů, už u nás ale přestává být hvězdou a jeho zpověď je až příliš nenápadná a sofistikovaná.