Budoucí Superman se nakonec přeci jen obejde bez Cavilla. Zdrcený herec vyzývá své fanoušky k respektu nového směru DC

Budoucí Superman se nakonec přeci jen obejde bez Cavilla. Zdrcený herec vyzývá své fanoušky k respektu nového směru DC
Muž z oceli | Warner Bros.
Cavillův Superman byl vždy kontroverzní. Předně kvůli celkovému pojetí režiséra Zacka Snydera, jenž se vzdálil kanonickému výkladu Supermana jako sekulárního Ježíše, tedy archetypálně kladného charakteru, který koná nekomplikovaně dobré skutky a mluví o důležitosti naděje a víry v dobrotu lidstva.
Nyní se Superman mlčenlivě mračil a dobro konal s útrpnou vznešeností, bez jakéhokoli viditelného optimismu a víry, že to má nějaký smysl. Henry tedy svými filmy procházel s kamenným výrazem ve tváři, což vyvolávalo dohady o tom, jestli prkennost nového Supermana souvisí s jeho herectvím, nebo s konceptem postavy (či s obojím).
Muž z oceli
Muž z oceli
Z jiné strany si ale „Snyderverse“ získal zastánce z řad těch, kteří si užívají temnější a melancholičtější atmosféru. Samotný Cavill je pak navíc během svého veřejného vystupování vždy tak nakažlivě sympatický, že čím déle uplyne od chvíle, co Supermana opravdu hrál, tím víc se po něm stýská i odpůrcům Snyderových filmů. Místo jeho role si vybavují spíš vlastní Henryho charisma.
Když tedy DC potvrdilo, že se v roli Supermana vrátí, mnozí to přinejmenším přáli jemu osobně. Pod vedením Jamese Gunna, který po uzavření marvelovských Strážců Galaxie přechází do vedení DC, bylo navíc jasné, že i Superman bude posunutý blíž k hravosti a pozitivitě. Pokud by Cavill opět působil jako balvan v pláštěnce, budeme si nyní jistější, že za to opravdu může on sám, nikoliv scénář a režie. Jenže tuhle příležitost nakonec nedostane.
James Gunn vydal sérii Tweetů, v nichž se rozepsal o svých plánech. Největší šok vyvolalo prohlášení: „Mezi prvními pány na holení je Superman. V počátečních fázích našeho vyprávění se budeme soustředit na ranější část Supermanova života, nebude ho tedy hrát Henry Cavill.“ Následoval další Tweet, v němž Gunn ujistil: „Měli jsme ale právě s Henrym úžasnou schůzku, jsme jeho velcí fanoušci a mluvili jsme o spoustě vzrušujících možností ohledně naší spolupráce v budoucnosti.“ To samozřejmě neznamená vůbec nic, Gunn chce jen vyslat zprávu, že k rozchodu dochází bez hořkosti, což může i nemusí být pravda.
Henry Cavill
Zaklínač | Netflix
Po nějaké době vydal na Instagramu mnohem osobnější prohlášení i Cavill: „Právě jsem měl schůzku s Jamesem Gunnem a Peterem Safranem a mám špatné zprávy. Nakonec přece jenom nebudu Supermanem. A to poté, co mi studio v říjnu dalo pokyn návrat oznámit. To bylo ale ještě před jejich najmutím. Není to příjemná zpráva, ale takový je život. Změna stráží je přirozená a já to respektuji. James a Peter musí nyní vybudovat nový vesmír, jim i všem zúčastněným přeju štěstí, spokojenost a úspěch.“
Velmi profesionální reakce pokračovala výzvou: „Pro všechny, kteří byli celé dlouhé roky na mé straně… Můžeme teď trochu truchlit, ale pak si musíme uvědomit, že Superman je pořád s námi. Zůstává vše, co reprezentuje, a nadále nám je platným vzorem. Chvíle, kdy jsem nosil jeho kápi já, pominula, ne ale Superman a jeho smysl. Byla to s vámi všemi skvělá zábava, teď dopředu a výš!“
Z úhlu pohledu Cavilla coby sympatického nerda, který se stylizuje jako obyčejný chlápek, co ve volném čase hraje počítačové hry a je tak trochu introvert, jde jistě o smutnou zprávu. Zvlášť když si uvědomíme, že se Cavill právě kvůli Supermanovi vzdal role Geralta v Zaklínači. Už tak dost ztrápený seriál si má s Cavillem odbýt ještě jednu sérii, čímž jeho účast skončí. Otevírá se snad okénko naděje, že si Netflix udrží prakticky poslední důvod, proč nad Zaklínačem mnozí ještě nezlomili hůl?
Liga spravedlnosti Zacka Snydera
Liga spravedlnosti Zacka Snydera | Warner Bros.
Reakce lze shrnout slovy amerického podcastera a začínajícího herce Matta Ramose, který na Twitteru napsal: „Jsem zdrcený za Henryho Cavilla. Tenhle chlap miloval svoji roli a měl určitě svoje naděje a sny ohledně toho, kam se může posunout a co ještě se Supermanem může dokázat. Milujeme tě, Henry.“
Přes všudypřítomné sympatie ke Cavillovi osobně byl ale jeho Superman kriticky a komerčně neuspokojivý, jinak by Gunn se Safranem nedostali zelenou se ho zbavit. V Zaklínači se uchytil mnohem lépe, jeho výrazová škála a vystupování sedly větší části publika. Roli už po něm ale získal Liam Hemsworth, je ještě možné udělat krok zpět? A bude o to vůbec Cavill či druhá strana stát? Uvidíme v následujících dnech a týdnech. Jeho první zastávkou bude podle všeho každopádně seriál Amazonu podle počítačové hry Warhammer 40,000, kde bude fungovat i jako výkonný producent.

Kinolog: Vraždící kulturistka dostala 25 let za mřížemi. Nyní promluvila a nestačíme se divit

Sally McNeil byla úspěšná sportovkyně s nebývalou fyzickou silou. Nikdo by jí nevěřil, že je obětí domácího násilí. Jenomže její manžel byl kulturistický šampión. Třídílný dokument Netflixu nahlíží dávnou kauzu z mnoha stran.