Z Black Adama měl být hit, jenž nastartuje novou éru DC filmů. Místo toho jde o propadák, který zabil Wonder Woman

Z Black Adama měl být hit, jenž nastartuje novou éru DC filmů. Místo toho jde o propadák, který zabil Wonder Woman
Black Adam | Warner Bros.
U Warnerů, kteří mají pod palcem snímky vycházející z komiksových sešitů DC Comics, stále ještě tahají za kratší provaz. Pravda, ani Marvel za sebou nemá zrovna nejúspěšnější rok (Black Widow i Eternals se nedokázaly v rámci celovečerních tržeb vyškrábat ani na půl miliardy). Přesto jde v rámci celkových čísel o bez debat výraznější a úspěšnější franšízu. Už i v DC ale vzniklo několik konkurenceschopných kousků (Aquaman, Wonder Woman). Dlouho připravovaný Black Adam měl být díky hvězdě Dwaynea Johnsona jistotou, která bude plnit sály po celém světě.
Dwayne Johnson
Black Adam | Warner Bros.
Navzdory velkolepé mediální masáži a snaživým prohlášením Johnsona to však nyní vypadá, že studio na snímku tratí něco mezi 50 až 100 miliony dolarů. Snímek po sedmi týdnech od premiéry pomalu končí v kinech a již nyní je jasné, že se jeho jízda, navzdory tomu, že byl Black Adam komiksovými nadšenci vyhlížený, nevydařila.
Podle serveru Variety bylo potřeba, aby film pro profit vydělal v kinech minimálně 600 milionů dolarů. Celková čísla se ale zastavila na 384, což je opravdu žalostné číslo, které během pouhých dvou týdnů překonal druhý Black Panther (momentálně má 733 milionů a ještě pořád vydělává).
Superhrdinský spektákl s Johnsonem vyšel studio na 195 milionů dolarů, přičemž další stovka natekla do propagace. Snímku bezpochyby neprospěly vlažné recenze, přesto je překvapivé, jak málo vydělal. Johnson obvykle atakuje i s nekomiksovými projekty vyšší příčky –⁠ San Adreas vydělalo 456 milionů, Rampage 427, druhé Jumani 961 a třetí 798. Johnsonovo jméno ve spojení s komiksovým žánrem se tak jevilo být jasnou sázkou na jistotu.
Black Adam
Black Adam | Warner Bros.
Je otázkou, co tento neúspěch udělá s již ohlášením pokračováním. Johnson se profiloval jako nová hlavní tvář DC Comics, po tomhle neúspěchu se ale studio nejspíš do dvojky jen tak hrnout nebude. Nemluvě o tom, že samotný herec bude mít mnohem těžší vyjednávací pozici (do premiéry se Johnson profiloval jako někdo, kdo bude diktovat směr a podmínky). Bude někoho případná absence Black Adama 2 mrzet? Jednička nabídla jen generický origin, jakých jsme v rámci komiksového žánru viděli již nespočet. Je proto možná jenom dobře, že tahle série skončí dřív, než pořádně začala.
Co se navíc Johnsovi nechtěně povedlo, je, že studio přinutil k dalším škrtům, takže bylo oznámeno, že třetí Wonder Woman nebude. A aby toho nebylo málo, otazník visí i nad druhým Mužem z oceli a údajně je na stole možnost, že by Jason Momoa skončil jako Aquaman (nové vedení filmové DC divize se podle všeho chce co nejvíc distancovat od dosud natočených komiksových filmů). Abychom skončili trochu pozitivně –⁠ pokračování Batmana Roberta Pattinsona a Jokera Joaquina Phoenixe jsou stále v plánu.

Kinolog: Maminky a padouši mají vždy pravdu. Alespoň v komiksových filmech

Marvelovské komiksy se rozrostly na třicet titulů. Druhý díl Black Panthera však postrádá původního hrdinu, nahradily ho hned čtyři hrdinky. A padouch je ještě méně padouchovitý než předtím.