V pátém Indiana Jonesonovi Harrison Ford digitálně omládne, aby mohl dát naposledy pěstí do nosu nacistům

V pátém Indiana Jonesonovi Harrison Ford digitálně omládne, aby mohl dát naposledy pěstí do nosu nacistům
Indiana Jones 5 | Empire
Indiana Jones je podobně jako James Bond známý tím, že každý díl začíná akční sekvencí, během níž se rychle dostaneme do správného rozpoložení a naladíme se na notu nadneseného, svižného a vzrušujícího dobrodružství. Nejinak tomu bude tentokrát. Vše bude vlastně ještě víc při starém, než jsme mohli tušit. Magazín Empire totiž informoval o tom, že v chystaném úvodu bude Harrison Ford digitálně omlazený, aby vypadal jako v klasické trilogii. Otvírací scéna je situovaná zhruba osm let po Dobyvatelích ztracené archy, tedy do roku 1944.
Jde o poněkud nečekanou volbu, po Království křišťálové lebky jsme přeci již přijali zestárlého Indyho. Režisér a scenárista James Mangold, jenž převzal otěže po Stevenu Spielbergovi a Georgi Lucasovi, si ale nechtěl odpustit možnost realizovat alespoň jednu old school scénu, která nám dovolí zavzpomínat na dobu největší slávy této série. „Věřím, že retro úvod publiku zvedne adrenalin,“ vysvětluje Mangold.
Indiana Jones a nástroj osudu
Indiana Jones a nástroj osudu | Lucasfilm Ltd.
A když je řeč o „old school“ scéně, je to míněno doslova. Indy dá náckům do nosu na jejich základně na gotickém hradě, což zní jako z šestákového dobrodružného románu. Právě takovou atmosféru se původní trilogie pokoušela napodobit. Možná to trochu souvisí s tím, že někteří fanoušci a fanynky svorně předstírají, že k žádnému čtvrtému dílu nikdy nedošlo.
Fordův digitální make-up byl založený na důkladné studii původních filmů i na nepoužitých záběrech. Natáčelo se dokonce v originálním kostýmu, což vyvolává poněkud legrační představu, že Indy za osm let nevyměnil potrhanou bundu, ale budiž, myšlenka to je pěkná.
De-aging technologie nemá nejlepší pověst. Hollywood se o ni pokouší od Tron Legacy přes marvelovky až po Star Wars, většinou to ale tvůrci schytají za to, jak uměle a prapodivně celý efekt vypadá. Zuby si, alespoň podle části publika, vylámal dokonce i Martin Scorsese na Irčanovi, jenž z produkčního hlediska existoval primárně právě jako showreel této technologie. Omlazení se tu dočkala herecká esa jako Al Pacino a Robert De Niro.
Harrison Ford
Indiana Jones a dobyvatelé ztracené archy
Ford ale snímek v magazínu Empire brání. „Tohle je poprvé, co omlazovací efekt působí uvěřitelně,“ dušuje se. A Ford nemá ve zvyku odříkávat naučené věty pro radost producentů, takže tomu nejspíš opravdu věří. „Je to vlastně trochu strašidelné. Raději se nepídím po tom, jak to přesně dali dohromady,“ dodává.
Mads Mikkelsen, který bude hrát druhou hlavní roli, vysvětluje, že není třeba bát se ani o zbytek filmu, protože byl sám překvapený tím, jak moc je Ford ve svých osmdesáti fit a plný energie. Jestli budeme stejně uchvácení i my, se dozvíme 29. června příštího roku.

Kinolog: Proč nejde natočit skutečně protiválečný film? Jelikož milujeme zabíjení a smrt

Jedna z nejslavnějších knih všech dob se dočkala už třetího zfilmování. Je určitě nejbrutálnější, ale ne nejlepší. Tento díl bude i tom, jak se dá filmovat válka.