Top kina ČR: Jana Žižku sesadila z trůnu obnovená premiéra dvanáct let starého blockbusteru

Top kina ČR: Jana Žižku sesadila z trůnu obnovená premiéra dvanáct let starého blockbusteru
Jan Žižka | Bioscop
5. VSTUPENKA DO RÁJE (USA)
Vstupenka do ráje
tržby 1 milion 893 tisíce Kč / návštěvnost 15 681 divák / 72 kina
Romantika s Georgem Clooneym a Julií Roberts skončila na pátém místě žebříčku. Rozvedený pár, dcera v nesnázích a exotické prostředí přitáhlo za necelé dva týdny od premiéry téměř 45 tisíc diváků. Za lístky utratili necelých 7 milionů korun. Celosvětově má snímek na kontě 31 milion dolarů (BoxOfficeMojo), přičemž v severoamerických kinech se bude promítat až od 21. října. Uvidíme, s jakým komerčním úspěchem.

4. MIMONI 2: PADOUCH PŘICHÁZÍ (USA)
Mimoni 2: Padouch přichází
tržby 1 milion 918 tisíc Kč / návštěvnost 19 685 diváků / 79 kin
Jsou to ale pašáci, ti žlutí pišišvorové. Druhý celovečerák s nimi se u nás promítá už tři měsíce, do kina na něj přišlo 613 tisíc diváků, kteří za vstupenky zaplatili 98 milionů korun. Po druhém Top Gunu (771 tisíc diváků, 141 milion korun) a filmovém Vyšehradu (661 tisíc diváků, 108 milionů korun) se jedná o komerčně nejúspěšnější titul letošního roku nasazený v tuzemských kinech.

3. BANGER. (Česká republika)
Stacy Cruz | BontonFilm
tržby 2 miliony 588 tisíc Kč / návštěvnost 21 212 diváků / 148 kin
Adam Mišík v roli drogového dealera a rappera skončil o premiérovém víkendu třetí. Specifická novinka Adama Sedláka (Domestik) měla k dispozici druhý největší počet distribučních míst a cílila na mladé publikum od 15 let výš (případně na Mišíkovy fanynky). Oproti čtyři roky starému Domestiku jde o mimořádný komerční skok vzhůru; Sedlákův celovečerní debut z roku 2018 má na kontě 1478 diváků a tržby 130 tisíc korun.

2. JAN ŽIŽKA (Česká republika)
Jan Žižka
tržby 4 miliony 101 tisíc Kč / návštěvnost 32 912 diváků / 125 kin
Třetí víkend v českých kinech a drobný ústup pro Jana Žižku. Prozatím na historický velkofilm Petra Jákla mladšího přišlo 245 tisíc diváků, kteří v pokladnách nechali 40 milionů korun. BoxOfficeMojo uvádí, že celosvětové tržby činí 2 miliony 820 tisíc dolarů. Petr Jákl se bude muset pořádně otáčet, aby kolos za 450 milionů korun ufinancoval a nepropadl se do červených čísel. Recept na to nadhodil už na premiéře, distribuční práva prodal VOD platformám. Bude to stačit?

1. AVATAR (USA)
Avatar
tržby 4 miliony 121 tisíc Kč / návštěvnost 32 315 diváků / 102 kina
Fantasy výprava Jamese Camerona na planetu Pandora z roku 2009 je zpátky v kinech. Distributor oprášil digitálně působivého Avatara, jehož následovník se prvním divákům a divačkám představí koncem prosince letošního roku. A v rámci tuzemského víkendu to stačilo na prvenství v žebříčku tržeb a návštěvnosti. Co rozhodlo? 20 tisíc korun v rámci tržeb a dražší vstupenky než v případě Jana Žižky. Unie filmových distributorů totiž zohledňuje tržby nad návštěvností, které Žižka vévodil i třetí víkend v řadě. Zásadní je ale jiná otázka, a to jak si povede koncem roku druhý Avatar, jedna z blockbusterových novinek, na kterou kinaři čekají jako na smilování.
Pro tvůrce je určitě velkým zklamáním až sedmé místo komedie Indián s Karlem Rodenem v hlavní roli. Snímek měl k dispozici hned 190 kin, ale ve výsledku na něj přišlo jen 8877 diváků, kteří v pokladnách nechali milion 139 tisíc korun.
Aktuální žebříček tržeb a návštěvnosti tuzemských kin najdete ZDE.

Kinolog: Filmový Jan Žižka je jako Zelenskyj

Nejdražší český film Jan Žižka přišel na 450 milionů korun. Slavného vojevůdce představuje v době, kdy ještě neexistovalo husitské hnutí. Jedná se tedy nikoli o historický film, ale o fantasy. A recenze této fantazijnosti vychází vstříc.