Steve Guttenberg – kam zmizel sympaťák Mahoney z Policejní akademie?

Steve Guttenberg – kam zmizel sympaťák Mahoney z Policejní akademie?
Steve Guttenberg | Twentieth Century Fox
Steve Guttenberg
Steve Guttenberg

Herec, Scenárista

Guttenberg se stal hvězdou jaksi omylem. Jeho nečekaný úspěch vedl mimo jiné v epizodě Simpsonů z roku 1995 s názvem Homer Veliký k vtípku, že za jeho prosazením se stála sekta kameníků, ke které se Homer přidá. Sám Guttenberg ve svých pamětech napsal, že to zpočátku opravdu na žádnou velkou kariéru nevypadalo. Agent mu řekl, že není dost hezký ani talentovaný. A jako by tohle kombo nestačilo, ještě si přisadil, že má pro potřebný úspěch u filmu příliš směšné jméno. Guttenberg se nenechal odradit, chodil na castingy a pak se něco zlomilo.

Ve správný čas na správném místě

V osmdesátých letech se trefil do touhy filmařů nalézt „chlápka, se kterým se každý jiný muž ztotožní“. To bylo něco, co tehdy diváci a divačky v kinech rádi viděli. Ostatně ze stejné vlny zájmu vzešel tehdy i Tom Hanks. Nepřekvapí proto, že se s Guttenbergem na castinzích často přetahovali o role. Zatímco v případě hitu Žbluňk! Guttenberg neměl štěstí, u Policejní akademie Hankse naopak porazil a konečně měl na svém kontě hit. To se psal rok 1984. A najednou to šlo samo.
Ted Danson, Steve Guttenberg, Tom Selleck
Tři muži a mladá dáma | Buena Vista Pictures
Následující rok přišlo pokračování Policejní akademie 2: Jejich první nasazení a k tomu úspěšný Zámotek. V roce 1986 se přidala Policejní akademie 3: Znovu ve výcviku a klasika Číslo 5 žije. A rok poté úspěšná komedie Tři muži a nemluvně, přirozeně další Policejní akademie (nicméně pro Guttenberga poslední, pak už neměl zájem). A výborný thriller Okno z ložnice, který naznačil, že by se při troše štěstí mohl prosadit i mimo komedie. To se nicméně nestalo. Následoval ještě Zámotek 2 (1988) a Tři muži a mladá dáma (1990), čímž vesměs Guttenbergova hvězdná etapa skončila.
Což se zdá skoro neuvěřitelné, když vezmeme v potaz, jak snadno mu padaly do klína sequely jeho úspěšných projektů. Jenže to mělo také svou stinnou stránku. Guttenberg se chytil do pasti jednoho typu a málokdy zazářil sám o sobě. Všechny jeho hitové projekty byly o kolektivním hrdinovi (sbor policejních nováčků, domov důchodců, tři chlápci s děckem, kamarád robot a jeho ochránci). Guttenberg postrádal velké herecké komediální sólo, jakým byl pro Hankse Velký. S tím šel ruku v ruce menší komerční potenciál, protože Guttenberg v hlavní roli rozhodně neznamenal jistý hit.

Slušnost ke škodě

V devadesátých letech by Guttenberg mohl nasbírat nějaké body přes bulvár. To bylo něco, co svého času fungovalo téměř magicky. V soukromí byl ovšem „jen“ milý chlápek. Nedokázal vyvolat patřičný zájem médií (nemít v té době na krku skandál bylo paradoxně spíš ke škodě) a z veřejného života postupem času v podstatě zmizel. Není to tak, že by přestal hrát. Rolí bylo dost, ale většinou šlo o laciné filmy, které vycházely jen na VHS (kanadské béčko Akce Airborne z roku 1998, kde se Guttenberg pokoušel situovat do drsné akční role).
Akce Airborne
Akce Airborne | Le Monde Entertainment
Následujících dvacet let Guttenbergovu kariéry provázely nejrůznější (většinou malé) seriálové role a ve filmu zůstal bez jediného výraznějšího kousku. Nejblíž comebacku se přiblížil díky stanici SyFy, která po úspěchu Žraločího tornáda hledala další podobnou absurditu pro masy a vsadila na Turbotarantuli (2015) s Guttenbergem v hlavní roli. Jeho hrdina Colton West si v následujícím roce dopřál cameo ve Žraločím tornádu 4 a dočkal se i druhého filmu. Ten už si však nevedl dobře a série skončila (navzdory tomu, že se ve dvojce přidalo do boje i několik kolegů z Policejní akademie).
Turbotarantule 2: Druhá láva
Turbotarantule 2: Druhá láva
37%
Po Turbotarantuli 2 se Guttenberg vrátil do filmové země nikoho, kde točil kousky, které nikdo nezná, a dostával role, jaké by mohl hrát doslova kdokoli. V roce 2019 se například objevil po boku Bruce Willise v otřesné Betonové pasti, i když jen ve dvou scénách zhruba na dvě minuty. A je to škoda, protože v Turbotarantuli ukázal, že v sobě toho sympaťáka z osmdesátek pořád má. Jen dostat šanci ho pořádně předvést. Možná v remaku Policejní akademie, o kterém se posledních pár let dost mluví. Ale budou mít tvůrci o Guttenberga vůbec zájem? Vývoj posledních dvaceti let něčemu takovému, bohužel, nenapovídá.

Druhý dech?

Možná si však Guttenberg užije příjemný herecký podzim v televizním světě. V sitcomu Goldbergovi potěšil v letech 2019 až 2023 své fanoušky a fanynky hned v sedmi epizodách jako Dr. Katman. Letos hraje druhou hlavní roli v očekávaném televizním filmu How to Murder Your Husband. Ten byl natočený podle skutečných událostí a vypráví příběh spisovatelky Nancy Crampton-Brophy (Cybill Shepherd z Měsíčního svitu), která začne fantazírovat o smrti svého manžela Daniela (Guttenberg).
How to Murder Your Husband: teaser trailer | Lifetime
A pak je tu dramatický seriál Paper Empire, v němž Ponziho schéma spustí obrovskou celosvětovou krizi. Show odstartuje příští rok spolu s Guttenbergem, který by se měl objevit minimálně v 9 z 25 natočených epizod, dále hrají Robert Davi (Smrtonosná past), Richard Grieco (Jump Street 21), Kelsey Grammer (Frasier), Wesley Snipes (Blade), Denise Richards (Jeden svět nestačí), Robert Knepper (Útěk z Vězení) a Cuba Gooding jr. (Jerry Maguire). A to není vůbec špatná společnost.
Jaké nejlepší seriály zatím přinesl rok 2023, zjistíte v našem žebříčku.