Detailní rozbor největší upoutávky Pána prstenů. Poprvé ukázala Saurona a nakonec přišel i nečekaný host

Detailní rozbor největší upoutávky Pána prstenů. Poprvé ukázala Saurona a nakonec přišel i nečekaný host
Pán Prstenů: Prsteny moci | Amazon Prime Video
Na začátku upoutávky mluví Galadriel (po Cate Blanchett přebírá otěže Morfydd Clark) o válce, o níž elfové doufali, že bude tou vůbec poslední. Záběr na obrovskou kupu helem padlých vojáků dosvědčuje, že elfská náčelnice za sebou nemá lehkou minulost.
Galadriel pravděpodobně mluví o poražení prvního temného pána a druhé nejmocnější bytosti Tolkienova světa Morgotha. Ten vymyslel samotný koncept "zla" a pokusil se Zemi zotročit jako pomstu za to, že se s ním nejvyšší bůh Eru odmítl podělit o dar tvořit život.
Právě na boj elfů s Morgothem se zaměřuje soubor textů Silmarillion, nejdůležitější Tolkienova posmrtně vydaná kniha, kterou důsledně přepracoval jeho syn Christopher. Rozsah zásahů Tolkiena juniora a kanonická váha Silmarillionu je mezi fanoušky předmětem žhavé debaty.
detailni-rozbor-nejvetsi-upoutavky-pana-prstenu-poprve-ukazala-saurona-a-nakonec-prisel-i-necekany-host
detailni-rozbor-nejvetsi-upoutavky-pana-prstenu-poprve-ukazala-saurona-a-nakonec-prisel-i-necekany-host-61
V následujících záběrech se setkáváme se známými kulisami. Roklinkou, neboli Imladris, v níž bude jednou zformováno Společenstvo prstenu.
Založil ji Elrond Půlelf. V Jacksonově adaptaci ho ztvárnil sice velmi charismatický, ale na elfa poněkud "taťkovský" Hugo Weaving. V Prstenech moci mu dá život Robert Aramayo, který se mihnul ve Hře o trůny a naopak působí na jednoho ze nejmocnějších elfů možná trochu moc klukovsky. Zdá se, že si člověk nevybere!
Protože byl Elrond smíšeného původu, mohl si podle pravidel Tolkienova světa se vstupem do dospělosti vybrat, jestli bude člověkem, nebo elfem. Zatímco jeho bratr zvolil cestu smrtelníka a založil mocné království Númenor, Elrond vyšel cestou věčného mládí a ustanovil Roklinku.
Jako chlapce Elronda unesli a vychovali vrazi jeho matky ze znepřáteleného elfského Fëanorova klanu. Zbytek života tedy zasvětil budováním neutrální pevnosti, kde by pro každého vždy bylo bezpečné přístřeší.
Pro zajímavost: Aragorn byl coby dědic Númenoru jeho vzdáleným příbuzným (pra-pra-a ještě mnohokrát praprasynovcem). Nedávalo tedy příliš smysl, proč se Elrond ve filmové adaptaci tolik staví proti Aragornově lásce k jeho dceři Arwen. Šlo o invenci Petera Jacksona – v předloze oproti filmové nevstřícnosti Elrond netrpělivě čeká, až Aragorn dosedne na trůn a bude se moct chystat veselka.
detailni-rozbor-nejvetsi-upoutavky-pana-prstenu-poprve-ukazala-saurona-a-nakonec-prisel-i-necekany-host-1
detailni-rozbor-nejvetsi-upoutavky-pana-prstenu-poprve-ukazala-saurona-a-nakonec-prisel-i-necekany-host-2
Další záběry patří posledním chvílím klidu a míru. Galadriel je například korunována věncem, evokujícím antické vavříny. Tolkien by takovou symbolikou asi nadšen nebyl, své legendarium tvořil právě proto, aby zbavil anglosaskou mytologii vnějších vlivů.
Abychom ale byli fér, silný vliv antiky a renesance především na architekturu je patrný už v Jacksonově Pánu prstenů. Verze Amazonu se celkově zdá v tomto ohledu naopak o krok svobodnější.
Z elfů dovádějících mezi zlatými stromy pak čiší pro Británii patřičný keltský vliv mnohem víc, než kdy platilo u dosavadních adaptací.
detailni-rozbor-nejvetsi-upoutavky-pana-prstenu-poprve-ukazala-saurona-a-nakonec-prisel-i-necekany-host-3
detailni-rozbor-nejvetsi-upoutavky-pana-prstenu-poprve-ukazala-saurona-a-nakonec-prisel-i-necekany-host-4
Záběr na elfy plavící se za západem slunce, k nimž míří hejno ptáků, se možná jeví prostě jako krásný obraz. Pro fanoušky Tolkienovy mytologie jde ale o neblahou předzvěst. Númenor prosperoval jako ostrovní království postupně kolonizující východní Středozem. Arogantní král posedlý hledáním věčného života ale uvěřil lžím Saurona, jemuž se podařilo aristokratické Númenorce obrátit v uctívače svrženého Morgotha. Sauron je přesvědčil, že lidské oběti a válečná výprava do zapovězené západní Země neumírajících přinese vší smetánce nesmrtelnost.
Varování, která Númenorcům přinesli ptáci, nebyla nic platná, a jakmile se smrtelná králova noha dotkla zakázané půdy, celou jeho flotilu spolklo moře a númenorské souostroví bylo Tolkienovým božstvem Valar strženo na dno oceánu.
Sauronovi se z destrukce podařilo uniknout, protože tou dobou už měl svůj Prsten, nicméně ztratil velkou část schopností. Númenor naštěstí včas opustilo i několik věrných, včetně Aragornových předků, kteří se usídlili ve svých koloniích ve Středozemi a vybudovali alianci, která se nakonec střetla se Sauronem a dočasně ho porazila – právě tuto bitvu jsme viděli na začátku prologu filmového Pána prstenů.
Svedení Númenoru na scestí by mělo být jednou z hlavních dějových linek seriálu.
detailni-rozbor-nejvetsi-upoutavky-pana-prstenu-poprve-ukazala-saurona-a-nakonec-prisel-i-necekany-host-6
Pán prstenů: Prsteny moci | Amazon Prime Video
V dalším záběru konečně vidíme někoho "normálního". Tolkien chápal, že všechny ty obří bitvy a nesmrtelné hrdiny musí čtenář poznávat z úhlu pohledu někoho "malého", s kým se půjde snáz ztotožnit. Proto vymyslel hobity, k nimž se uchýlil jako k hrdinům v obou svých vydaných románech. V Prstenech moci jednoho z nich ztvární sir Lenny Henry.
Víc však zatím nelze říct, protože seriál čerpá z střídmých zápisků "velkých dějin", jejichž součástí není popis toho, co dělala tou dobou "lůza". Scenáristé tu tedy musí přijít s vlastním příběhem, který národotvorným událostem dodá lidský rozměr. Zatím jen víme, že Henryho hobit tuší, že se chystá něco nepěkného...
detailni-rozbor-nejvetsi-upoutavky-pana-prstenu-poprve-ukazala-saurona-a-nakonec-prisel-i-necekany-host-7
Pán prstenů: Prsteny moci | Amazon Prime Video
Okolo tajemné komety byla vystavena jedna z předchozích upoutávek. Od prvních okamžiků se spekuluje, že půjde o Saurona.
Mohl by prchat ze zničeného Númenoru, není ale pravděpodobné, že by se do této fáze Prsteny moci dostaly již během první série. Spíš jde tedy o jeho návrat po pádu Morgotha, který uvede sérii do pohybu.
Sauron byl nejvyšším velitelem armády temného pána a po jejím poražení zmizel na tak dlouho, že byl považován za mrtvého (tedy za tak mrtvého, jak může nesmrtelný nižší bůh být). Když se vrátil, využil svou schopnost měnit podobu a vydával se za andělského Annatara, pána darů, vyslance bohů, a krom svedení Númenorců ukul svůj plán s prsteny moci. Jejich rozdáním mezi vůdce Středozemě si je chtěl postupně zotročit.
detailni-rozbor-nejvetsi-upoutavky-pana-prstenu-poprve-ukazala-saurona-a-nakonec-prisel-i-necekany-host-8
Pán prstenů: Prsteny moci | Amazon Prime Video
Následuje velmi zajímavá scéna s Galadriel a númenotrskou dědičkou Tar-Míriel (Cynthia Addai-Robinson). Tu si bratranec Ar-Pharazôn vzal proti její vůli za ženu a stal se posledním númenorským králem (tím, co strkal nos, kam neměl, a všechno zkazil).
Zdá se, že Tar-Míriel bude aktivně pracovat proti svému vězniteli a bude mít aktivnější roli, než jsme doposud mysleli – v traileru jí patří i několik dalších záběrů.
Zde stojí s Galadriel nad Palantírem, kouzelným komunikačním kamenem, který si možná pamatujete z Pána prstenů. To jeho prostřednictvím Sauron zkorumpoval Sarumana a Denethora. V době Prstenů moci by však Palantíry ještě neměly být v moci zla, mohou tedy hrdinkám užitečně posloužit.
Pro fanoušky je kontroverzní už samotná přítomnost Galadriel na Númenoru, která není, striktně řečeno, kanonická. Protože je ale jasné, že tvůrci staví Galadriel do popředí, dává smysl, že bude přítomna událostem, u nichž jsme si ji doposud nepředstavovali.
detailni-rozbor-nejvetsi-upoutavky-pana-prstenu-poprve-ukazala-saurona-a-nakonec-prisel-i-necekany-host-9
detailni-rozbor-nejvetsi-upoutavky-pana-prstenu-poprve-ukazala-saurona-a-nakonec-prisel-i-necekany-host-11
detailni-rozbor-nejvetsi-upoutavky-pana-prstenu-poprve-ukazala-saurona-a-nakonec-prisel-i-necekany-host-12
Dál vidíme několik výjevů z bitev, jež jsou nám prezentovány jako vize Palantíru, byť v seriálu mohou být zařazeny úplně jinak.
Potěší hlavně jejich fyzičnost a přesvědčivost. Pán prstenů měl své dobové limitace a Hobit sestoupil do digitálního pekla – těchto několik záběrů nabízí nejrealističtější bitevní scény, jaké jsme ve filmovém Pánu prstenů doposud viděli.
detailni-rozbor-nejvetsi-upoutavky-pana-prstenu-poprve-ukazala-saurona-a-nakonec-prisel-i-necekany-host-13
detailni-rozbor-nejvetsi-upoutavky-pana-prstenu-poprve-ukazala-saurona-a-nakonec-prisel-i-necekany-host-14
Následuje hrůzu nahánějící podvodní záběr na povražděné elfy. Setkali jsme se s ním už v minulé upoutávce a pravděpodobně se jedná o vzpomínku na temnou minulost Galadriel.
Známe ji jako éterickou, tajemnou, ale veskrze kladnou postavu, pravda je ale o kus složitější. Galadriel pamatuje časy, kdy elfové a bozi žili bok po bohu v západním Valinoru. Její strýc Fëanor tehdy vytvořil tři klenoty Silmarily, v nichž byla uchována záře magických stromů, jež byly na začátku věků zdrojem světla pro celý svět.
Morgoth však stromy otrávil a svět upadl do tmy. Bohové požádali Fëanora, aby vydal Silmarily, rozbil je a pomohl tak stromy zachránit. Hrdý Fëanor ale odmítl, protože věděl, že ani on, ani nikdo jiný už stejně dokonalé klenoty nikdy nestvoří. A aby toho nebylo málo, Morgothovi se během dohadů podařilo Silmarily ukradnout. Bohové museli vytvořit slunce a měsíc a z Fëanora rozhodně nebyli nadšení.
On na oplátku prakticky zešílel a přísahal pomstu všem a všemu. Galadriel ho nakonec opustila, ne ale dřív, než se přímo či nepřímo účastnila několika zločinných a násilných událostí, v jejichž důsledku žije jako "vyhnankyně z ráje". Jednou z takových událostí bylo i vraždění elfů, jejichž lodě Fëanor potřeboval k překročení moře – a právě odtud pravděpodobně pochází Galadrielina vzpomínka.
V době prstenů moci má Galadriel to vše již za sebou a žije ve snaze být dobrou panovnicí, která se nedopustí chyb svého strýce, jenž sebe i svých sedm synů přivedl k tragickému konci.
detailni-rozbor-nejvetsi-upoutavky-pana-prstenu-poprve-ukazala-saurona-a-nakonec-prisel-i-necekany-host-15
Pán prstenů: Prsteny moci | Amazon Prime Video
Galadriel nejspíš ve vzpomínce oplakává svého bratra Fingola, který ještě v době války s Morgothem podlehl Sauronovi ve formě vlkodlaka (s měněním podob to Tolkien myslel vážně). To by vysvětlovalo zranění od drápů, která vidíme.
Galadriel bude spolu s Elrondem a elfím velekrálem Gil-Galadem (Benjamin Walker) patřit mezi těch pár moudrých, kteří neuvěří Annatarově povídačkám o kouzelných prstenech. Galadriel má víc důvodů než jiní nezapomenout, kdo je Sauron zač.
detailni-rozbor-nejvetsi-upoutavky-pana-prstenu-poprve-ukazala-saurona-a-nakonec-prisel-i-necekany-host-16
detailni-rozbor-nejvetsi-upoutavky-pana-prstenu-poprve-ukazala-saurona-a-nakonec-prisel-i-necekany-host-17
A nyní, velká to chvíle, se zjevuje bytost, která je se vší pravděpodobností sám Sauron již coby Morgothův velekněz na Númenoru. Trailer to sice nepotvrzuje, kdo jiný by to ale mohl být? Podívejte na něj! Podívejte se mu do očí! To je Sauron.
Někteří fanoušci namítají, že krátké vlasy a ostré rysy tomuto předpokladu protiřečí. Annatar by měl naplňovat do puntíku představy o nadlidské kráse. Možná se tedy Amazon rozhodl pro unikátnější přístup? Nebo jde o planý poplach.
detailni-rozbor-nejvetsi-upoutavky-pana-prstenu-poprve-ukazala-saurona-a-nakonec-prisel-i-necekany-host-18
detailni-rozbor-nejvetsi-upoutavky-pana-prstenu-poprve-ukazala-saurona-a-nakonec-prisel-i-necekany-host-19
Velkou radost budou mít i příznivci trpasličí rasy, kteří uvidí Khazad-dûm, neboli Morii, v době největšího rozkvětu. Z Pána prstenů známe bývalé podzemní trpasličí království jako temnou a polorozpadlou ruinu, v níž sídlí tisíce skřetů a... ještě horších věcí. Během své zlaté éry ale Khazad-dûm zářila zlatým světlem odrážejícím se od bezpočtu drahých kovů a kamenů.
detailni-rozbor-nejvetsi-upoutavky-pana-prstenu-poprve-ukazala-saurona-a-nakonec-prisel-i-necekany-host-20
detailni-rozbor-nejvetsi-upoutavky-pana-prstenu-poprve-ukazala-saurona-a-nakonec-prisel-i-necekany-host-21
detailni-rozbor-nejvetsi-upoutavky-pana-prstenu-poprve-ukazala-saurona-a-nakonec-prisel-i-necekany-host-22
Následují další úžasně atmosférické záběry Galadriel potácející se uprostřed destrukce – vzhledem k tomu, kolik toho má za sebou, to může být hned několik vzpomínek na bitvy s Morgothem či některé z vraždění elfů elfy.
detailni-rozbor-nejvetsi-upoutavky-pana-prstenu-poprve-ukazala-saurona-a-nakonec-prisel-i-necekany-host-23
detailni-rozbor-nejvetsi-upoutavky-pana-prstenu-poprve-ukazala-saurona-a-nakonec-prisel-i-necekany-host-25
"Má mnoho jmen." O Sauronovi se začíná už i mluvit, a na pozadí vidíme buď jeho budoucí sídlo v Dol Guldur, jež navštíví Gandalf s Galadriel a Elrondem v Hobitovi, nebo jde o vzpomínku na některou z temných pevností minulosti.
detailni-rozbor-nejvetsi-upoutavky-pana-prstenu-poprve-ukazala-saurona-a-nakonec-prisel-i-necekany-host-26
Pán prstenů: Prsteny moci | Amazon Prime Video
Vidíme zjevit se jakousi značku, nejspíš další důkaz Sauronovy přítomnosti. Nejde o prvek pocházející z Tolkiena, musíme si tedy počkat, co přesně bude znamenat. Zdá se, že ji provází chlad, přičemž se Sauronem coby věhlasným kovářem si spojujeme spíše oheň.
detailni-rozbor-nejvetsi-upoutavky-pana-prstenu-poprve-ukazala-saurona-a-nakonec-prisel-i-necekany-host-27
Pán prstenů: Prsteny moci | Amazon Prime Video
Následuje další pohled mezi smrtelníky, tentokrát mezi lidskou rasu. Stařec před chlapcem poprvé vysloví jméno "Sauron" a nažene mu tím pořádný strach.
Opět jde o původní postavy, které je ale skvělé vidět. Platí, že když se chceme strachovat o nějaký svět, nestačí trávit čas s nadlidskými hrdiny, ale i s někým, kdo v onom světě žije normální život...
detailni-rozbor-nejvetsi-upoutavky-pana-prstenu-poprve-ukazala-saurona-a-nakonec-prisel-i-necekany-host-28
detailni-rozbor-nejvetsi-upoutavky-pana-prstenu-poprve-ukazala-saurona-a-nakonec-prisel-i-necekany-host-29
Život, který je mnohem křehčí než v případě deset tisíc let staré elfské náčelnice. Proto najednou může působit děsivě jediná černá ruka pomalu se plížící ze stínů.
Těžko se věří, že samotný Sauron by měl potřebu strašit lidem na půdách a prstenové přízraky by ještě neměly existovat. Kdo tedy bude Sauronovi sloužit?
detailni-rozbor-nejvetsi-upoutavky-pana-prstenu-poprve-ukazala-saurona-a-nakonec-prisel-i-necekany-host-30
Pán prstenů: Prsteny moci | Amazon Prime Video
Klučina z předchozí scény se vrací s mečem, který je jakousi inverzí morgulského ostří, jímž byl Frodo bodnut prstenovým přízrakem ve Společenstvu. Místo aby meč po doteku smrtelné ruky zmizel, se zhmotňuje. Opět jde o původní koncept, takže musíme zůstat zvědaví, co to znamená a jestli se nám před očima rodí nový smrtelný hrdina. Třeba ho v průběhu dalších sérií uvidíme stárnout a vyrůst v obávaného bojovníka, což by byl skvělý kontrast k věčným elfům a dlouhověkým trpaslíkům.
detailni-rozbor-nejvetsi-upoutavky-pana-prstenu-poprve-ukazala-saurona-a-nakonec-prisel-i-necekany-host-31
detailni-rozbor-nejvetsi-upoutavky-pana-prstenu-poprve-ukazala-saurona-a-nakonec-prisel-i-necekany-host-32
V dalších záběrech vidíme výpravu hrdinů do zdánlivě opuštěné jeskyně, kde nacházejí kovadlinu se stejnou značkou, jakou jsme viděli před pár okamžiky.
Jde snad o místo, kde Sauron s elfem Celebrimborem ukul většinu prstenů moci? Sauron v přestrojení za Annatara tvrdil, že přináší technologii od bohů ze západu, a s ambiciózním a naivním Celebrimborem stvořili řadu více či méně mocných šperků.
A nebo jde o kovadlinu v Mordoru, kde Sauron ukul svůj vládnoucí Jeden prsten, jenž mu umožňuje kontrolovat ostatní?
detailni-rozbor-nejvetsi-upoutavky-pana-prstenu-poprve-ukazala-saurona-a-nakonec-prisel-i-necekany-host-33
detailni-rozbor-nejvetsi-upoutavky-pana-prstenu-poprve-ukazala-saurona-a-nakonec-prisel-i-necekany-host-34
Další záběr nemůžeme kontextuálně zařadit, vypadá ale skvěle a jen potvrzuje důraz na realisticky vyhlížející efekty. Strachy, že Prsteny moci budou sterilní a po vzoru Hobita odevzdané ošklivé počítačové grafice, už jsou v tuhle chvíli dost pasé.
detailni-rozbor-nejvetsi-upoutavky-pana-prstenu-poprve-ukazala-saurona-a-nakonec-prisel-i-necekany-host-36
Pán prstenů: Prsteny moci | Amazon Prime Video
Následuje záběr na temnou postavu, které se klaní výborně ztvárnění skřeti. Jde o Saurona, když si po šichtě přemlouvání elfů sundá pracovní ohoz? V tuto chvíli by se ale neměl po Středozemi promenádovat v podobě temného pána. Jde o první prstenový přízrak? Těžko říct.
detailni-rozbor-nejvetsi-upoutavky-pana-prstenu-poprve-ukazala-saurona-a-nakonec-prisel-i-necekany-host-37
detailni-rozbor-nejvetsi-upoutavky-pana-prstenu-poprve-ukazala-saurona-a-nakonec-prisel-i-necekany-host-38
Krátce vidíme Isildura (Maxim Baldry), kterého známe z Pána prstenů jako prince, jenž se nechal zkorumpovat Prstenem, a kvůli jehož chamtivosti Sauron přežil prohru během bitvy poslední aliance.
Jackson byl ale k Isildurovi z pochopitelných časových důvodů poněkud nespravedlivý. To díky němu přežil odkaz Númenoru a šlo ve všech ohledech o nefalšovaného hrdinu. Na rozdíl od Aragorna neměl o Prstenu všechny potřebné informace, a když ostatní velitelé obou stran padli, on se vynořil jako muž, který měl znovuvybudovat v troskách ležící svět. Využít k tomu objekt s tak velkou mocí se zdálo logické. Bohužel Prsten Isuldura zradil a Sauron se mohl o jeden věk později vrátit. A vyhrát novému Zélandu kupu Oscarů.
detailni-rozbor-nejvetsi-upoutavky-pana-prstenu-poprve-ukazala-saurona-a-nakonec-prisel-i-necekany-host-39
Pán prstenů: Prsteny moci | Amazon Prime Video
Jak se trailer blíží ke konci, potřebujeme trochu eskalace a patosu. Vidíme, co je možná formování aliance proti Sauronovi s Galadriel, Tar-Míriel a dalšími v rolích vůdců.
detailni-rozbor-nejvetsi-upoutavky-pana-prstenu-poprve-ukazala-saurona-a-nakonec-prisel-i-necekany-host-40
detailni-rozbor-nejvetsi-upoutavky-pana-prstenu-poprve-ukazala-saurona-a-nakonec-prisel-i-necekany-host-41
detailni-rozbor-nejvetsi-upoutavky-pana-prstenu-poprve-ukazala-saurona-a-nakonec-prisel-i-necekany-host-42
detailni-rozbor-nejvetsi-upoutavky-pana-prstenu-poprve-ukazala-saurona-a-nakonec-prisel-i-necekany-host-43
detailni-rozbor-nejvetsi-upoutavky-pana-prstenu-poprve-ukazala-saurona-a-nakonec-prisel-i-necekany-host-44
Pár záběrů nám ještě připomene trpaslíky, kteří zatím stojí trochu stranou. Dává to smysl – taková je většinou jejich role v samotné Středozemi.
Sauron se trpaslíky pokusil uplatit stejně jako elfy a lidi. Jenomže zatímco Muži jeho prstenům zcela propadli a elfové jeho lež nakonec prohlédli, trpaslíci prsteny přijali... a Saurona začali ignorovat. V nejmenším se nepodřídili jeho vůli, pouze se pohroužili do své hamižnosti a prsteny využili k rozšiřování a budování svých dolů. Až našli mithril, vzácný kov, který bude jednou ochraňovat Froda.
Z Pána prstenů si ale můžeme pamatovat, co se stalo, když trpaslíci kutali příliš hluboko... Sauronovi se tedy nepodařilo tuto houževnatou rasu podrobit, zato ji ale nevědomky přivedl k vlastní zkáze.
detailni-rozbor-nejvetsi-upoutavky-pana-prstenu-poprve-ukazala-saurona-a-nakonec-prisel-i-necekany-host-45
detailni-rozbor-nejvetsi-upoutavky-pana-prstenu-poprve-ukazala-saurona-a-nakonec-prisel-i-necekany-host-46
Následuje další přesvědčivý bitevní záběr, tentokrát na kavalerii s Galadriel v čele. Tvůrci si tuhle mocnou elfku zjevně zamilovali. Skoro se zdá, že bude hlavní hrdinkou a bude mít na starost tak nějak vše. Sám Tolkien sice Galadriel rozhodně do vínku pár bojových zkušeností vložil, Prsteny moci se ale rozhodly přejít na další level. Galadriel bude princeznou bojovnicí!
detailni-rozbor-nejvetsi-upoutavky-pana-prstenu-poprve-ukazala-saurona-a-nakonec-prisel-i-necekany-host-47
detailni-rozbor-nejvetsi-upoutavky-pana-prstenu-poprve-ukazala-saurona-a-nakonec-prisel-i-necekany-host-48
A také plavkyní? Prchá Galadriel z hroutícího se Númenoru? Jaká nestvůra ji pronásleduje? Na to se opět zdá moc brzy. Jde snad o vzpomínku na vraždění elfů? Právě tehdy se Galadriel od svého strýce odvrátila. Ten ji za trest nechal v Zemi neumírajících, kde ji čekal tvrdý trest. Hrdá Galadriel se svou družinou musela do Středozemě doputovat pěšky, přes zamrzlý daleký sever, což většina jejích souputníků nepřežila.
Další z mnoha temných vzpomínek, jež ji nepřestaly tížit až do třetího věku. Tehdy jí Frodo nabídl Sauronův Prsten, který by jí umožnil vykonat pomstu za všechny těžkosti, jimž během dlouhého života čelila. Tím, že odmítla, ze sebe sejmula trest a mohla se spolu s Frodem a Gandalfem vrátit do Země neumírajících, kde se před tisíci lety narodila a odkud byla vypovězena.
detailni-rozbor-nejvetsi-upoutavky-pana-prstenu-poprve-ukazala-saurona-a-nakonec-prisel-i-necekany-host-49
Pán prstenů: Prsteny moci | Amazon Prime Video
Ještě trpaslík, aby se neřeklo. Owain Arthur hraje Durina IV. a mluví o skepsi ohledně spojenectví kladiva a kamene. Opět bychom ale neměli předbíhat s hledáním kontextu, může jít prostě o dobře znějící trailerovou hlášku, která nic opravdového nepředznamenává. Nebo může jít o odmítnutí Saurona, či snad (prozatím) elfů?
detailni-rozbor-nejvetsi-upoutavky-pana-prstenu-poprve-ukazala-saurona-a-nakonec-prisel-i-necekany-host-50
Pán prstenů: Prsteny moci | Amazon Prime Video
Zde asi vidíme přistávat "kometu" Saurona. V předlohách necestuje tímto třeskutým způsobem, vypadá to ale impozantně.
detailni-rozbor-nejvetsi-upoutavky-pana-prstenu-poprve-ukazala-saurona-a-nakonec-prisel-i-necekany-host-51
Pán prstenů: Prsteny moci | Amazon Prime Video
Elfského akrobata Arondira, jehož bojové kousky v trailerech občas vyskakují, hraje Ismael Cruz Cordova.
detailni-rozbor-nejvetsi-upoutavky-pana-prstenu-poprve-ukazala-saurona-a-nakonec-prisel-i-necekany-host-52
Pán prstenů: Prsteny moci | Amazon Prime Video
Skřeti vypadají vážně skvěle. To je jedna z mála věcí, na nichž se zatím shodují takřka všichni. Neopakuje se debakl digitálního Hobita a masky si zachovávají špínu i dojem, že se jich jde dotknout. Byť by nás to asi stálo přinejmenším prst.
detailni-rozbor-nejvetsi-upoutavky-pana-prstenu-poprve-ukazala-saurona-a-nakonec-prisel-i-necekany-host-53
Pán prstenů: Prsteny moci | Amazon Prime Video
A nebyl by to epický trailer, aby v něm někdo dramaticky nezavřel oči. Samozřejmě je tím někým Galadriel, která si v tomhle příběhu zřejmě oddře úplně vše.
detailni-rozbor-nejvetsi-upoutavky-pana-prstenu-poprve-ukazala-saurona-a-nakonec-prisel-i-necekany-host-54
detailni-rozbor-nejvetsi-upoutavky-pana-prstenu-poprve-ukazala-saurona-a-nakonec-prisel-i-necekany-host-55
Nakonec ještě vidíme domnělého Saurona, jak něco kutí. Zatímco mluví o lžích (a sám nejspíš lže), vysílá do temnoty list, který kdesi vzplane. Chce něco podpálit? A nebo chce něco probudit?
detailni-rozbor-nejvetsi-upoutavky-pana-prstenu-poprve-ukazala-saurona-a-nakonec-prisel-i-necekany-host-56
detailni-rozbor-nejvetsi-upoutavky-pana-prstenu-poprve-ukazala-saurona-a-nakonec-prisel-i-necekany-host-58
A ještě lekačka s naším novým Legolasem. Vidíme, jak po něm šmátrají temné ruce. Nicméně bych se o něj příliš nebál, tihle elfové mají tuhý kořínek.
detailni-rozbor-nejvetsi-upoutavky-pana-prstenu-poprve-ukazala-saurona-a-nakonec-prisel-i-necekany-host-59
Pán prstenů: Prsteny moci | Amazon Prime Video
A kdo vydrží až do konce, po vystřídání všech titulků a log, dostane třešničku z dortu – balroga, který jako by vypadl z Jacksonova filmu. U Tolkiena neměl Sauron s balrogovým probuzením co do činění nad rámec toho, že trpaslíci pronikli do hlubin země s pomocí darovaných prstenů. Probudí ho ale tentokrát osobně?
Balrog je bytost na rovině Saurona – jde o stejný typ nižšího boha. Zvýšená agresivita a divokost ho ale vede k zvířecí podobě. V knižní předloze pravděpodobně nebyl tak velký a ne, neměl křídla. Spolu se Sauronem kdysi sloužili Morgothovi, jde tedy o dávné kolegy z práce. Což nutně neznamená, že by teď Saurona poslouchal. To ale pána prstenů nemusí trápit, dokud balrog utržený ze řetězu vykoná pomstu na trpaslících, kteří se nedali zkrotit.
detailni-rozbor-nejvetsi-upoutavky-pana-prstenu-poprve-ukazala-saurona-a-nakonec-prisel-i-necekany-host-62
Pán prstenů: Prsteny moci | Amazon Prime Video
PS: Pamatujete si tohohle pána? To je Celeborn, manžel Galadriel, který se do popkultury zapsal jako největší podpantoflák historie. I díky volbě unuděného Martona Csokase vypadal ve filmech vedle své "overachieving" manželky vždy poněkud nedomrle. Zatím se zdá, že Celeborn zmizel z povrchu země a v Prstenech moci po něm není ani vidu ani slechu. Někdo by měl prohledat u Galadriel doma sklep, jestli v něm není čerstvě zasypaná díra.
detailni-rozbor-nejvetsi-upoutavky-pana-prstenu-poprve-ukazala-saurona-a-nakonec-prisel-i-necekany-host-60
Pán prstenů: Prsteny moci | Amazon Prime Video