Pokračování k jedné z nejmilovanějších sci-fi devadesátek existuje

Pokračování k jedné z nejmilovanějších sci-fi devadesátek existuje
Pátý element | Columbia TriStar
Málokdy se povede, aby si všechno tak pěkně sedlo, jako v Pátém elementu. Svérázný svět budoucnosti, přesné obsazení, dokonale vyvážená akce i humor. Ten film i po letech působí extrémně svěže, nápaditě a našlapaně.
Fanoušci léta doufali v pokračování, Luc Besson se k tomu ale nikdy moc neměl. Důvod byl jednoduchý - peníze. Pátý element byl na dobu svého vzniku obrovská evropská produkce: film stál 90 milionů dolarů, což bylo (pro představu) o 17 milionů více, než na kolik vyšel Jurský park (také rok 1997). A z amerických kin si Bessonova vesmírná pohádka odnesla jen 63 milionů. Celosvětové tržby byly sice výrazně lepší (263 mega), zkrátka to ale nebylo dost, aby se vyloženě vyplatilo točit dvojku. Besson si na ni nicméně samozřejmě myslel. A jeho letitý spoluscenárista Robert Mark Kamen (společně s Bessonem uklohnil například série 96 hodin a Kurýr) nyní v rozhovoru překvapil slovy, že základ k pokračování celou dobu existuje.
Ian Holm, Charlie Creed-Miles, Milla Jovovich
Pátý element | Columbia TriStar
"Měli jsme nějakých 180 stran a on najednou přidal druhou část, což nedávalo smysl. Takže jsme se rozhodli, že z toho bude pokračování. Byl to obrovský hit ve světě a stala se z toho klasika, ale v Americe film nevydělal. Předběhl svou dobu. Takže pokračování, které by obsáhlo těch dalších 180 stran, jsme nikdy nepřepracovali do scénáře," uvedl k druhému dílu Kamen.
Bohužel už se nepodělil o to, kam by Korbena a Leeloo jejich druhé společné dobrodružství zavedlo. Je nějaká šance, že film ještě vznikne? S největší pravděpodobností ne. V prvé řadě má Besson již řadu let velké finanční i osobní problémy a za druhé by nejspíš neukecal k návratu Bruce Willise, který už se odmítá podílet na velkých produkcích a raději točí laciná béčka, aby měl čas na rodinu. Na druhou stranu by mohl Besson nechat dvojku zpracovat formou komiksu. Něco takového by Pátému elementu slušelo.
paty-element-spoluscenarista-filmu-prekvapil-pribeh-k-pokracovani-existuje
Pátý element | Columbia TriStar