Netflix: Novinky a tipy na prosinec 2020

Netflix: Novinky a tipy na prosinec 2020
Půlnoční nebe (2020) | Netflix
Nejzajímavější prosincové novinky:
Mank (2020)
Mank
Už spoustu let platí, že každý nový film Davida Finchera je netrpělivě vyhlíženou kinematografickou událostí. Nejinak je tomu i u černobílého retro dramatu Mank, které slavný filmař natočil pro Netflix podle scénáře svého otce Jacka. Snímek se odehrává ve 30. letech minulého století a jeho hlavní postavou je svérázný filmový scenárista Herman J. Mankiewicz (Gary Oldman), který se podílel na napsání legendárního a mnohými filmovými odborníky dodnes obdivovaného Občana Kanea. Recenze zde.

Půlnoční nebe (2020)
Půlnoční nebe
Svou premiéru si v prosinci na Neflixu odbyla i novinka jiné velké hollywoodské hvězdy, George Clooneyho. Sci-fi drama Půlnoční nebe režíroval a i si v něm zahrál hlavní roli vědce, který pobývá v Arktidě, kde se pokouší upozornit astronauty, kteří se vracejí z vesmírné mise, na záhadnou katastrofu, která v době jejich nepřítomnosti postihla celý svět...

Rozparovač (2020)
Rozparovač
Nová čtyřdílná britská dokumentární série pojednává o sériovém vrahovi známém jako Yorkshirský rozparovač. Ten na sklonku 70. let minulého století páchal na severu Anglie ohavné vraždy. V dokumentu o tehdejší závažné a napjaté situaci vyprávějí očití svědci i vyšetřovatelé.

Tipy na dříve přidané filmy:
Princezna Mononoke (1997)
Princezna Mononoke
V Japonsku se animované filmy dlouhodobě dělají přeci jen trochu jinak než většina těch, na něž jsme nejvíce zvyklí ze Spojených států či z Evropy. Učebnicovými příklady jsou náročné a složité cyberpunkové sci-fi jako Akira či Ghost in the Shell. Samostatnou kapitolou je pak proslulý a uznávaný Hayao Miyazaki, autor vysoce osobitých a ambiciózních fantasy děl. Jedním z jeho nejslavnějších a nejvýznamnějších titulů je právě tato dobrodružná epika, která vypráví o mýtickém boji mezi rozrůstající se lidskou civilizací a zvířecími božstvy, která vládnou lesům.

Rango (2011)
A ještě jeden lehce netradiční animák. Tenhle je americký a natočil ho řemeslně velice schopný Gore Verbinski (Kruh, Piráti z Karibiku, Lék na život). Jde o originální westernovou hříčku o chameleónovi (Johnny Depp), jenž se z pohodlí terária omylem ocitne uprostřed podivného westernového městečka - a stane se jeho šerifem! Verbinskiho mix dobrodružství a komedie je velmi zábavný nejen zásluhou výtečné vizuální stránky, ale hlavně díky množství nápadů a nejrůznějších narážek a citací spousty slavných a zásadních filmů (a zdaleka ne pouze westernů).

V pravé poledne (1952)
V pravé poledne
Velká (byť pojetím rozhodně ne úplně typická) westernová klasika, která byla ve své době oceněna čtyřmi Oscary. Jednoho z nich si odnesl i Gary Cooper, představitel šerifa Willa Kanea, na němž příběh filmu stojí. Čeká ho totiž nejtěžší den jeho života - střetnutí s bandou pomstychtivých pistolníků. Jeho manželka (Grace Kelly) i většina lidí z města se ho snaží přesvědčit k útěku z města. To však zásadový Kane odmítá a snaží se najít pomoc proti blížící se hrozbě. Ze strachu o vlastní život ho však všichni odmítají... Vynikající drama, v němž se kromě jiného důmyslně pracuje s konceptem reálného času a příkladnou pozvolnou dějovou gradací, je ve vykreslení poměrů na Divokém západě na svou dobu nezvykle neromantické, pesimistické, realistické a sociálně kritické.