Zack Snyder vysvětluje, proč neuvede režisérské verze svých dřívějších filmů

Zack Snyder vysvětluje, proč neuvede režisérské verze svých dřívějších filmů
Sucker Punch (2011) | Warner Bros.
Původní Liga spravedlnosti (2017) příliš velký úspěch neslavila. Režisér Zack Snyder měl pro film vcelku dost odlišnou vizi, ale probíhající produkce nakonec zabránila tomu, aby byla zcela naplněna. Díky tomu mnohé scény nebyly vůbec využity, přičemž konečný výsledek nedopadl tak, jak si režisér představoval. Jeho připravovaná režisérská verze, pro kterou vnikly ještě doplňující dotáčky, by filmu měla spravit reputaci. Tento nestandardní filmařský počin vyvolal otázku, zda by režisér v budoucnu nechtěl vytvořit vlastní verzi i pro své dřívější projekty. Jmenovitě šlo o Muže z oceli (2013) a Sucker Punch (2011).
Režisér však odmítl, že by něco takového plánoval. V případě Muže z oceli řekl, že i přestože v něm bylo několik scén, které nakonec škrtli, stejně má pocit, že ten film dopadl přesně podle jeho představ. Navíc zmíněné vystřižené scény nijak výrazně hlavní děj neměnily, tudíž nějaká režisérská verze by byla ve výsledku zbytečná. V případě filmu Sucker Punch je to ale obtížnější. Snímek nakonec vyšel ve stavu, který Snyder neplánoval. Chtěl mnohem temnější a dospělejší pojetí celého příběhu, nicméně vydavatelská společnost chtěla, aby měl snímek klasifikaci PG-13, díky které mohou na film děti pod sedmnáct let jít samy. Snyder tak musel spoustu scén vystřihnout, aby film odpovídal požadovanému ratingu. Nutno ale dodat, že později vyšla i rozšířená verze filmu, která prodloužila celkovou stopáž asi o 18 minut. Ta přidala dodatečné scény, díky kterým získala verze původně zamýšlený R-rating. Kromě prodloužených scén z imaginárních řežeb přidává rozšířená verze i nový konec, který je podstatě temnější než ten původní. Asi před dvěma roky ale vyšlo najevo, že ani s touto verzí nebyl Snyder spokojený. Když byl totiž dotázán, proč na promítání, na kterém pouštěl režisérské verze svých dřívějších filmů (Úsvit mrtvých, Strážci - Watchmen), neuvedl také rozšířenou verzi Sucker Punche, jednoduše řekl, že to není definitivní verze. Ta je podle režiséra ještě mnohem lepší, přičemž v ní má být finální scéna, ve které herečka Emily Browning zpívá.
Proč ale nakonec taková definitivní verze nevnikla? Práva na film totiž vydavatelé prodaly jiným platformám a televizním stanicím. Tudíž kdyby režisér vytvořil další verzi filmu, dost pravděpodobně by to v právních ohledech mohlo vyvolat konflikt.
Je to ale určitě škoda, protože jestli si opravdu nějaký z filmů režiséra zaslouží pořádnou režisérskou verzi, je to určitě Sucker Punch. Film bohužel neobdržel příliš vřelá hodnocení, přičemž nedopomáhal tomu ani fakt, že v kinech propadl. Svou roli v tom určitě hraje právě onen fakt, že Snyder musel mnoho nápadů ve výsledku odstranit. Tak snad někdy v budoucnu.
Zack Snyder
Zack Snyder | Warner Bros.