Seriál Živí mrtví končí. Už bylo na čase

Seriál Živí mrtví končí. Už bylo na čase
Živí mrtví | AMC
Před pár lety jsem v jednom článku vyjádřil obavy o budoucnost seriálu Živí mrtví (2010), který i nadále považuji za jeden ze svých nejoblíbenějších seriálů všech dob. Měl pořádnou šťávu, energii, dobře napsané postavy, zajímavé dějové linie a častokrát i vynikající napětí. Měl určité kouzlo, kterým vyzařovaly i další příběhově založené seriály, například Hra o trůny (2011), Dexter (2006) nebo Perníkový táta (2008). To kouzlo se ale nedá udržet věčně. Pokud totiž určitý příběhový seriál trvá příliš dlouho, začne ho postupně ztrácet. U Živých mrtvých k tomu začalo docházet někdy během sedmé série. Tehdy tvůrci s nadšením tvrdili, že plánují ještě minimálně pět dalších sérií. Ale už během té sedmé se ze seriálu vytratila jistá podmanivost, která byla pro seriál charakteristická. A mně bylo jasné, že pokud to takhle půjde dál, ze seriálu zbude jen prázdná skořápka, ze které jsou akorát dost dobrý prachy. Posléze přišla ještě horší zpráva. Tvůrci oznámili, že by rádi pokračovali i po skončení finálové dějové linky z původní komiksové předlohy, čímž by měl seriál pokračovat do neurčeného data. Moje obavy se prohlubovaly.
Živí mrtví
Živí mrtví
Problém s touto seriálovou dlouhověkostí tkví i v samotných hercích. Po osmé a desáté sérii ze seriálu zmizely přední postavy Ricka Grimese a Michonne. Ale ne z vůle nějakého scénáristy. Ti herci už tam prostě nechtěli hrát. Rázem musí tvůrci vymyslet nějaký inteligentní způsob, jak tu postavu z děje zcela odstranit, aby tím nepoškodili určitou konzistentnost a logiku. Ovšem ne vždy se to podaří. Mimo jiné s tím souvisí i osud našich milovaných veteránů, o které po čase přestaneme mít starosti. My víme, že Norman Reedus (představitel Daryla Dixona) bude v seriálu dlouho, protože je prostě miláček fanoušků a s tvůrci podepsal novou smlouvu. To samé třeba s Carol. A navíc touhle dobou už ty postavy máme prohlédnuté, nelze s nimi tak dobře pracovat, protože je předchozí série už zcela prokleply. Tím pádem se ty postavy stávají… nudnými. Byť je máme pořád stejně rádi. Ano, musím sice uznat, že s příchodem deváté série šla kvalita seriálu zase nahoru, přesto ale už nemá onoho jedinečného ducha, kterým oplýval především v prvních čtyřech sériích.
Pak ale přišel zázrak. Od tvůrců přišlo oznámení, že seriál dojede jedenáctou sérií, která skončí na stejném místě jako původní komiksy. Pro AMC je ale značka The Walking Dead tím nejspolehlivějším zlatým dolem, tudíž je jasné, že se jí nechtějí zcela vzdát. Už teď se plánují spin-off projekty, které seriálové univerzum o něco více rozšíří. Myslím, že to je rozumná volba. Příběhové seriály se prostě nemohou dojit tak dlouho. Je mnohem lepší udělat pořádnou tečku za jednou celou etapou, od které se můžeme odpíchnout k etapě zcela nové a odlišné, než aby ji autoři donekonečna uměle natahovali a trapně poupravovali podle toho, kteří herci už v seriálu nechtějí hrát. Když to řeknu pateticky, lépe se tím tak zachová duše celého seriálu. Jednotlivé série by neměly divákovi splývat do sebe. Každá by měla být něčím pořádně charakteristická a pamatovatelná. A něčeho takového by se dalo jen těžko dosáhnout, když jich bude třeba čtyřicet.
Živí mrtví nejsou telenovela. Není to Ordinace v růžové zahradě, kde se donekonečna opakují furt ty samé motivy. Je to seriál, který stavěl na své originalitě, konzistenci a podmanivosti. A tak by měl také odejít. A je dobře, že to dělá.
Protože jak jednou řekl Harvey Dent z Temného rytíře (2008): "Člověk buď zemře jako hrdina, nebo žije tak dlouho, až se z něj stane padouch."
Živí mrtví
Živí mrtví | AMC