Skutečné paranormální jevy, které stojí za jedním z nejobávanějších filmových hororů

Skutečné paranormální jevy, které stojí za jedním z nejobávanějších filmových hororů
V zajetí démonů (2013) | New Line Cinema
Manželé Warrenovi, kteří ve filmu hrají hlavní paranormální vyšetřovatele, nejsou smyšlené postavy. Ed (Patrick Wilson) a Lorraine (Vera Farmiga) Warrenovi byli a stále jsou považováni za skutečné vyšetřovatele těchto transcendentálních jevů a byli svědky neskutečných událostí. Jednou z nejhorších, kterou kdy během své kariéry zažili, byla právě démonická aktivita v domě Perronových, ze které si tvůrci udělali filmový námět. Jak tomu ale ve skutečnosti bylo? Překvapí vás, že se to liší jen v drobnostech.
skutecne-paranormalni-jevy-ktere-stoji-za-jednim-z-nejobavanejsich-filmovych-hororu-13
V zajetí démonů (2013) | New Line Cinema
Warrenovi jsou bezesporu nejuznávanějšími vyšetřovateli, co kdy žili. Pomáhali mnoha rodinám, které byly sužovány démonickými silami a zlými duchy. Proč se ale tento pár vydal zrovna tímto směrem? Lorraine byla obdarovaná ojedinělou schopností vidět lidskou auru. Tuto schopnost v sobě nalezla již v sedmi nebo osmi letech. Kvůli strachu z posměchu se s tím ale nikomu nesvěřila, dokonce ani rodičům, protože se obávala, že by ji považovali za blázna. Svůj dar proto držela v tajnosti a to až do doby, než se setkala se svým manželem Edem. Ten pro změnu vyrůstal ve strašidelném domě a v důsledku toho se stal démonologem. Oba se poté rozhodli spojit své síly a vydali se na cestu této netradiční profese. Případ na farmě v Harrisville je dodnes považován za jeden z největších důkazů o existenci paranormálních jevů.
skutecne-paranormalni-jevy-ktere-stoji-za-jednim-z-nejobavanejsich-filmovych-hororu-5
V zajetí démonů (2013) | New Line Cinema
Farma, na kterou se sedmičlenná rodina v roce 1971 přistěhovala, byla vystavěna o více než jedno století dříve. Přesně tomu bylo v roce 1863 a svůj domov si zde zařídil zemědělec Sherman. Ten si vzal ženu jménem Bathsheba, čarodějnici biologicky spřízněnou s Mary Towne Easteyovou, která byla v roce 1692 upálena v Salemu za čarodějnictví. Když Bathsheba porodila syna, tak ji muž sedmý den po jeho narození nachytal při vraždě jejich jediného dítěte. Bathsheba utekla k nedalekému stromu u jezera, kde se vyznala z lásky k Satanovi a proklela všechny, kteří se pokusí vzít ji její půdu. Poté se oběsila a čas smrti byl stanoven na 03:07 ráno - to je čas, kdy se ve filmu za přítomnosti rodiny zastavují veškeré hodiny v domě.
skutecne-paranormalni-jevy-ktere-stoji-za-jednim-z-nejobavanejsich-filmovych-hororu-16
V zajetí démonů (2013) | New Line Cinema
Smrtí Bathsheby to ale neskončilo. V roce 1930 se na tuto farmu v Harrisville nastěhovala svobodná matka se synem Rorym. Netrvalo dlouho a stala se další tragédie. Rory se ztratil v lese a jeho matka se zabila ve sklepě domu. Když si poté snažili sousedé pozemky farmy rozebrat, následovaly další hrůzostrašné události. V jezeře u domu se utopil malý chlapec a žena v sousedství spáchala sebevraždu. Poté vše na pár let utichlo, než se na farmu přistěhoval pár s pěti dcerkami, rodina Perrenových, která doufala, že zde nalezne štěstí.
Možná vás překvapí, že se skutečné události od těch ve filmu příliš neliší. Pro Warrenovi to byla jedna z nejhorších životních událostí. Rodina si krátce po nastěhování začala všímat nevysvětlitelných jevů, ale nedávali jim velkou váhu. Když se ale situace začala zhoršovat, neváhali a vyhledali pomoc. Ed a Lorraine neváhali a jejich farmu navštívili, aby jim pomohli. Všechny události ve filmu skutečně odpovídají hororovým scénám, tak jak byly zachyceny. Jediný větší rozdíl je pouze v tom, že ve skutečnosti nedošlo k exorcismu. Podařila se zde seance, která vedla k poslušnosti démonické entity. Přesto se ale v roce 1980 Parrenovi z domu odstěhovali a dodnes se nikomu nedoporučuje do domu vstupovat.
skutecne-paranormalni-jevy-ktere-stoji-za-jednim-z-nejobavanejsich-filmovych-hororu-10
V zajetí démonů (2013) | New Line Cinema
Příběh rodiny z Londýnského předměstí, který se stal námětem pro druhé pokračování této hororové série, V zajetí démonů 2 (2016), je taktéž považován za pravdivý. V domě v Enfieldu se samy od sebe vznášely kuchyňské předměty, vylívala se voda, vznikal nevysvětlitelný nepořádek a rozhazovaly se věci. Rodina se začala obávat přítomnosti zlého ducha, a tak o svých problémech hovorovali s řadou okultistů. Ti ale tyto jevy připisovali dětem a jejich nerozvážnosti a nedávali jejich problémům žádnou váhu. Warrenovi toto tvrzení ale zamítli a rozhodli se rodině pomoci. Vše zdokumentovali a zachránili jednu z dívek dříve, než ji zlý duch stačil vážně ublížit.
skutecne-paranormalni-jevy-ktere-stoji-za-jednim-z-nejobavanejsich-filmovych-hororu-20
V zajetí démonů 2 (2016)
Warrenovi za sebou mají ale i spoustu dalších případů. Byli svědky posednuté panenky Annabelle, která jak se nakonec ukázalo, nebyla posednutá, ale jakýmsi kanálem. Médiem mezi dvěma světy. I na tyto motivy vznikla hororová trilogie, která nese název Annabelle. Její skutečný případ se ale od filmového ztvárnění značně liší. Už i jen vzhled této panenky nám napovídá, že se jí tvůrci skutečně jen inspirovali. Zatímco ve filmu byla z porcelánu a na tváři měla zlověstný škleb, ve skutečnosti šlo o hadrovou panenku s poměrně nezlovolným a příjemným úsměvem. Působí skutečně mnohem reálněji a možnost, že by si ji někdo odnesl domů, je mnohem pravděpodobnější. Já osobně bych si totiž její filmovou verzi domů nevzala, ani kdyby byla zadarmo.
skutecne-paranormalni-jevy-ktere-stoji-za-jednim-z-nejobavanejsich-filmovych-hororu-8
skutecne-paranormalni-jevy-ktere-stoji-za-jednim-z-nejobavanejsich-filmovych-hororu-21
Mezi další případy Warrenových spadá například případ v Amityville. V roce 1974 zde mělo dojít k sérii brutálních vražd. Třiadvacetiletý Ronald „Butch“ DeFeo Junior, byl prvorozeným synem rodiny DeFee. Ronald měl svou rodinu zavraždit uprostřed noci, když všichni spali, zastřelil je. O tři měsíce později tento dům koupili manželé Lutzovi. Muž byl ale údajně svědkem toho, jak se jeho žena přeměnila na stařenu a začala levitovat nad postelí. Manželé si nejprve zkusili poradit sami, ale bez úspěchu. Slýchávali hrůzostrašné zvuky, které zněly celým domem a když to nabralo na obrátkách, odstěhovali se. Warrenovi dům navštívili krátce po oné levitaci. Když ale vstoupili do domu, Ed byl srazen k zemi neznámou silou a Lorraine ucítila démonickou přítomnost. Se svým výzkumným týmem zachytili obraz ducha v podobě malého chlapce. Tento příběh inspiroval nejednoho spisovatele a režiséra, stále na něj vznikají nové konspirační teorie a za jeden z nejvěrněji zachycených filmů týkající se této události, se dá považovat horor 3:15 zemřeš (2006).
skutecne-paranormalni-jevy-ktere-stoji-za-jednim-z-nejobavanejsich-filmovych-hororu-22
3:15 zemřeš (2006) | Metro-Goldwyn-Mayer (MGM)
Našlo by se jistě mnohem víc případů, kterých byli Warrenovi přítomni. Existuje tvrzení, které říká, že jich měli řešit až kolem 10 000. V roce 1952 založili společnost New England Society for Psychic Research, kde si mimojiné vystavěli i muzeum démonických a okultních artefaktů a satanských předmětů, které během svých vyšetřování zabavili. Během jejich kariéry je podporovali policisté, zdravotní sestry a například i výzkumní pracovníci. Bohužel se ale setkali i s názory lidí, že jsou to podvodníci a cvoci.
skutecne-paranormalni-jevy-ktere-stoji-za-jednim-z-nejobavanejsich-filmovych-hororu-1
V zajetí démonů (2013) | New Line Cinema
Jestli měli Warrenovi skutečně speciální poslání a byli svědky skutečných paranormálních jevů, to už nám zůstane neobjasněno, poněvadž už oba zemřeli. Ed Warren náš svět opustil v roce 2006 a jeho žena Lorraine zemřela v dubnu minulého roku. Já bych ale událostem, kterých byli svědci, neubírala na pravdě. Je to sice jen můj názor, ale myslím si, že věřit, že jsme na vrcholu všeho a není ve vesmíru nic, co by mohlo být mocnějším než-li my, je trochu absurdní. Jsme pro vesmír jen hrstka prachu a jestliže má někdo dar tato tajemství neznáma odkrývat, neměl by být společností utiskován, ale podporován. Víceméně je vlastně v našem zájmu dozvědět se něco víc.