TOP kina USA: Sotva Spider-Man vytáhne paty z rodné Ameriky, už si koleduje o rekord

TOP kina USA: Sotva Spider-Man vytáhne paty z rodné Ameriky, už si koleduje o rekord
Spider-Man: Daleko od domova | Marvel Studios
TOP kina USA: Spider-Man je konečně zase oficiálně na vrcholu
Filmy8. 7. 2019
TOP kina USA: Spider-Man je konečně zase oficiálně na vrcholu
Marvelovkám se stále daří. Jen pár měsíců po velkolepém finále Avengers: Endgame se v severoamerických kinech stále drží na špici Spider-Man: Daleko od domova (2019). Oproti premiérovému víkendu se Spidey propadl o 50 procent na 45,3 milionů dolarů, i tentokrát však budou o finálních tržbách rozhodovat světové trhy. Prozatímní čísla jsou impozantní, Daleko od domova si z celého světa odnáší za necelé dva týdny od premiéry 847 milionů dolarů, čímž se blíží miliardové metě a komerčnímu primátu mezi všemi snímky se Spider-Manem v hlavní roli. Zatím má vyšší tržby předloňský Spider-Man: Homecoming (880 milionů dolarů) a třetí Spider-Man Sama Raimiho z roku 2007 (890 milionů dolarů na kontě). Pro nejnovější titul s Peterem Parkerem v hlavní roli nebude problém oba snímky trumfnout.
Na druhé příčce skončilo stejně jako minule Toy Story 4 (2019), tentokrát s propadem o 39 procent na konečných 20,66 milionů dolarů. Pixaru se již poněkolikáté podařilo po dlouhých rocích navázat na předchozí snímky populárních sérií. Nejnovější Toy Story 4 si z kin po celém světě odnáší prozatím 771 milionů dolarů, čímž je druhým komerčně nejúspěšnějším titulem série. Miliardovou metu pokořil předchozí film Toy Story 3 z roku 2010 o 66 milionů. Tady to tak optimisticky jako v případě nejnovějšího Spider-Mana a jeho ambicí nevidím. Toy Story 4 se totiž promítalo na všech větších světových trzích - včetně Číny nebo Velké Británie. Překvapivý úspěch zaznamenal snímek v Mexiku (60 milionů dolarů).
Kořist
Kořist | Paramount Network
Třetí příčku žebříčku obsadila žánrovka, horor s aligátorem v hlavní roli. Kořist (2019) se setkala kromě kladných ohlasů též se zájmem publika, když filmu v rámci tržeb přiteklo ze severoamerických kin o premiérovém víkendu 12 milionů dolarů. Z dalších světových trhů budou tržby přitékat postupně, takže se dá očekávat, že si na sebe snímek s rozpočtem 13,5 milionů dolarů s přehledem vydělá.
Smolařem víkendu je jednoznačně akční komedie Spolujízda (2019), v níž hláškuje a září Dave Bautista (série Strážci Galaxie) v roli inkognito tajného agenta na zběsilé misi s nic netušícím řidičem. Přístupnost R (do kina mohou diváci do 17 let jen v doprovodu dospělé osoby) snímku k závratným tržbám nepomohla. O prvním víkendu to dělá pouhých 8 milionů dolarů. Rozpočet byl dle dostupných informací 16 mega.
Jak si vedly ostatní filmy, to zjistíte v našem kompletním žebříčku US tržeb.
Dave Bautista, Kumail Nanjiani
cbaa52f7