LEGO příběh: Proč se někdo rozhodl natočit celovečerák o dětské stavebnici?

LEGO příběh: Proč se někdo rozhodl natočit celovečerák o dětské stavebnici?
LEGO® příběh 2 | Vertical Entertainment
Chris Miller a Phil Lord jsou jména režisérské dvojice, která se může chlubit překvapivě konstantní kvalitou svých filmů, z nichž všech skončili v příjemných černých číslech. Pojďme to ale vzít od začátku.

Režisérská dvojka, která si ráda hraje

fenomen-lego-pribeh-jak-se-stalo-ze-nekdo-natocil-celovecerak-o-detske-stavebnici
Chris Miller a Phil Lord | Gage Skidmore (CC BY-SA 2.0)
Miller a Lord se poznali na Dartmouth College v USA, kde oba studovali a točili své první kraťasy. Oba psali do studentských plátků, oba měli zálibu v animaci a oba byli členy studentských organizací. První větší průlom nastal, když si jeden z výkonných producentů od Disneyho všiml článku, který jeden ze zmíněných plátků vydal ohledně Millera. Producent ho ukázal kolegům a nakonec domluvil schůzku s Millerem. Ten měl však jednu podmínku, Lord se jí bude účastnit taky. Výsledkem byla smlouva na dva roky televizní tvorby pro Mickey Mouse. Z toho vzešel například seriál Clone High. Bohužel, ani jedna z jejich tehdejších prací nedosáhla nějakého většího úspěchu, ale otevřela jim dveře k jejich prvnímu celovečernímu filmu.
Zataženo, občas trakaře
Zataženo, občas trakaře
Zataženo, občas trakaře (2009) je animovaný film o stopáži kolem devadesáti minut a představil všechno, co se stane pro duo Lord a Miller charakteristickým – dětinský humor kombinující trapnost a ztřeštěnost, svižné tempo vyprávění a hlavně nápaditou práci s vizuálem. Není proto překvapením, že film si přišel na slušné peníze a od kritiků sklidil chválu.
Po dětinsky hravém příběhu o nedoceněném vědci se Miller a Lord rozhodli natočit celovečerní snímek na motivy devadesátkového seriálu Jump Street 21 – ten byl první větší rolí Johnyho Deppa, který si nakonec v moderní adaptaci střihl rychlé cameo. Tentokrát hraný snímek byla buddy comedy (český ekvivalent by zněl něco jako parťácká komedie) s ratingem R, protože humor byl tentokrát o dost hrubší a apelující spíše na pubertální obecenstvo.
Jonah Hill, Channing Tatum
21 Jump Street
A světe div se, i tentokrát to byl komerční úspěch doprovázený převážně pozitivními ohlasy ze strany odborné kritiky. Z toho důvodu začali pracovat na sequelu, zároveň se jim ale dostal do rukou nápad, který zněl tak neskutečně blbě, že mu nedokázali odolat.

Všechno je tu boží!

LEGO® příběh
LEGO® příběh
Dva roky od úspěchu první Jump Street následoval podobně úspěšný druhý díl. Poslední tři roky ale režisérské duo pracovalo na projektu, který byl podle většiny předem odsouzený k neúspěchu. Celovečerní film o stavebnici Lego vznikal v kooperaci švédské centrály LEGA (MasterBuilders; česky Mistři Stavitelé, je přezdívka hlavních designérů nových stavebnic), animačních studií v Austrálii a Warner Bros. Lord i Miller od začátku věděli, že film chtějí natočit ve stylu fanouškovských videí na YouTube, tedy pomocí stop-motion. To zkombinovali s CGI, kdy většina stopáže je vytvořená v počítači (protože dělat to doopravdy ručně není úplně jednoduché ani levné) a ve výsledku vypadá amatérsky, ale zároveň dává tvůrcům svobodu.
Když budete pozorní, můžete si všimnout otisků, škrábanců a celkové „ohmatanosti“ postav. Detail, na kterém si tvůrci dali záležet.

LEGO® příběh (2014): Trailer

A tak se stalo, že film, který od začátku působil jako téměř dvouhodinová reklama na LEGO, skončil na čtvrté příčce v žebříčku nejvýdělečnějších animovaných filmů roku 2014 a sklidil obrovský úspěch u kritiků i diváků. LEGO® příběh (2014) získal několik prestižních cen včetně té od Britské filmové akademie za Nejlepší animovaný film. Absence přinejmenším nominace na Oscara ve stejné kategorii je podle mého jedno z (bohužel) nemála selhání Akademie, když uvážíme, že rok předtím nominovali Já, padouch 2 (2013).
Miller a Lord totiž tentokrát popustili uzdu své dětinské představivosti a napsali a natočili film, který i přesto, že je veskrze dětinský, nese poselství pro rodiče a hlavně, baví i rodiče. Celé to totiž vypadá, jako kdyby to natočil malý cukrem nadopovaný Honzík, který dostal k šestým narozeninám lego a kameru a řekl si, že natočí film se vším, co mu přijde pod ruku. Všechno je to zběsile barevné a plné těch největších klišé. V tuhle chvíli ale přichází na řadu avizovaný rozum. Snímek si to totiž uvědomuje a otáčí ho na hlavu. Jako odrazový můstek posloužilo proroctví o vyvoleném otočené na hlavu. Následuje nekončící příval gagů, hlášek a referencí. Popkultura tu však fungovala jako aktivní hybatel děje a ne jenom jako vtípek na jedno použití. To umožnilo Lordovi s Millerem postavit (haha, slovní hříčka) slušný příběh s překvapivě vyspělým poselstvím, že chránit hračky v neprostupném vakuu jen pro ozdobu je špatně. To apeloval na mladší generace rodičů, u kterých je tenhle trend dost dobře zřetelný.

Edgar Wright a Paralelní světy

LEGO® Batman film
LEGO® Batman film
Úspěch LEGO Příběhu podnítil vznik dalších dvou lego filmů (LEGO Batman film a LEGO Ninjago film), které už tak úspěšné nebyly. To ale odbíhám. Další projekt teď již zkušené a úspěšné dvojky režisérů byl Solo: Star Wars Story (2018). Nemá cenu to příliš do podrobna rozebírat, protože většina z nás ví, o co jde. Lord s Millerem byli v posledních týdnech natáčení od projektu vyhozeni a nahradil je Ron Howard. I přes jeho snahu film komerčně neuspěl a skončil jako fajn western z vesmíru.
Ne nepodobná věc se odehrála před pár lety u MCU a jejich Ant-Mana (2015) s Edgarem Wrightem. Přílišný odklon od zavedené tvůrčí formule vedl k neshodám a následnému vyhazovu. Jak sám Wright řekl: „Chtěl jsem natočit superhrdinský film, ale studio nechtělo natočit film Edgara Wrighta.“
U komiksů ale zůstaneme, protože právě odlišný styl vedl k obrovskému úspěchu snímku Spider‑Man: Paralelní světy (2018). Nerežírovali ho, ale jejich vliv je jasně vidět. Nápaditý, inovativní, dechberoucí, rychlý, nabitý humorem, akcí a jeho styl animace je tak specifický, že si ho Sony patentovalo. Kritici i diváci na něj dosud pějí chválu a nominace na Oscara za Nejlepší animovaný film to krásně podtrhuje.
LEGO® příběh 2
LEGO příběh 2 | Warner Bros.
V současnosti se Miller a Lord scenáristicky podílejí na LEGO® příběh 2 (2019), který zatím posbíral na Rotten Tomatoes 27 pozitivních reakcí od kritiků ku 3 negativním. Zároveň režírují adaptaci románu Artemis od Andyho Weira (však víte, autor Marťana).
Pokud to takhle půjde dál, je jen otázkou času, než si duo Phil Lord a Chris Miller připíše nějakou skutečně nezapomenutelnou kultovku. Snad tedy i nadále bude platit, že „Všechno je tu boží“.
LEGO® příběh 2 má v českých kinech premiéru již zítra, 6. února 2019.
LEGO® příběh 2