Premiéry v kinech: Ženy na válečné stezce touží po ideálním muži a divoké přírodě

Premiéry v kinech: Ženy na válečné stezce touží po ideálním muži a divoké přírodě
Ženy v běhu | CinemArt
ŽENY V BĚHU (režie: Martin Horský)
Rýsuje se nám tady adept na divácký hit víkendu. Ženy v běhu jsou komedií debutujícího režiséra Martina Horského (scénář Bezva ženská na krku, Život je život) pojednávající o zdolání maratónu, shánění chlapů pro dcery jedné vdovy (Zlata Adamovská) a řešení vztahových problémů. Běžeckého trenéra hraje Vladimír Polívka a to si buďte jisti, že se během příprav mnohé stane. V hlavních rolích dcer se představí Tereza Kostková, Veronika Khek Kubařová a Jenovéfa Boková.
Recenzenti prozatím dávají nekonfliktních 62 procent.

ÚNIKOVÁ HRA (režie: Adam Robitel)
Úniková hra: trailer | Sony Pictures Entertainment
Po vzoru populárních únikových her (neboli "únikovek") přináší režisér Adam Robitel (Šílenství Debory Logan, Insidious: Poslední klíč) kombinaci hororového thrilleru Úniková hra, v němž půjde o to zachovat si holý život. Vidina výhry 1 milionu dolarů se vytratí rychle jako pára nad hrncem, když přítomným dojde, oč se vlastně "hraje".
Deborah Ann Woll
Úniková hra | če
TémaÚnikové hry není bůhví jak originální. Podobně načrtnuté mysteriózní thrillery s hororovými prvky odstartovala kultovní Kostka z roku 1997 a úspěšně na ni navázaly například série Saw nebo Nezvratný osud. Navíc před dvěma roky vznikl stejnojmenný Escape Room (2017) režiséra Willa Wernicka, v němž se pro změnu do zdánlivě nevinné hry pustí dva páry přátel. Novou "suchopárnou" únikovku povýšil Robitel na vyšší stupeň tím, že do hry zapojil virtuální realitu a všemožná prostředí, do nichž se cizinci dostanou.
Na webu RottenTomatoes má snímek prozatím lehce nadprůměrných 55 procent kladných recenzí. Horory a "únikovky" jsou nicméně populární, takže se dá počítat s tím, že se na film do kin chodit bude.

TICHO PŘED BOUŘÍ (režie: Steven Knight)
Scenárista a příležitostný režisér Steven Knight má na kontě celou řadu pozoruhodných děl (Locke, Taboo, Východní přísliby atd.). V novince, kterou napsal a zrežíroval, sledujeme drama, v jehož hlavní roli se ocitá rybářský průvodce Baker (Matthew McConaughey) užívající si poklidného přímořského života. Jenže když se mu po čase ozve bývalá žena Kren (Anne Hathaway), aby jí pomohl odklidit násilnického manžela, je pohoda ta tam. Thrillerové drama plné manipulace, tajuplné minulosti a strachu ze ztráty syna může začít. Nebo ne?
První dostupné ohlasy na Ticho před bouří hovoří o "solidním" filmařském omylu, který měl dobře nakročeno, ale cosi se zatraceně nepodařilo. Tuzemští recenzenti dávají 40 procent a RottenTomatoes dokonce pouhých 22 procent kladných kritik. Ops!

ŽENA NA VÁLEČNÉ STEZCE (režie: Benedikt Erlingsson)
Žena na válečné stezce
Je lepší metodou záchrany světa sabotáž stožárů vysokého napětí, nebo adoptování ukrajinského sirotka? Tuto otázku řeší svérázná „zenová teroristka“ Halla (Halldóra Geirharðsdóttir), spořádaná učitelka a sbormistryně, pod jejímž klidným zevnějškem dříme víc, než se na první pohled zdá. Tvrdá a nekompromisní žena má ještě druhý život – vede totiž soukromou válku s průmyslovými giganty, kteří ničí islandskou krajinu.
Skandinávská kinematografie jede dál. Od tuzemských recenzentů si Žena na válečné stezce vysloužila vysokých 77 procent.

Seznam všech únorových premiér najdete ZDE.
Seznam všech filmů v kinech podle % hodnocení uživatelů Kinobox.cz najdete ZDE.