"Prokletý" film o bratrech Mašínech se po rocích spánku vrací do hry

"Prokletý" film o bratrech Mašínech se po rocích spánku vrací do hry
Zatím dobrý (detail přebalu knihy) | Argo / Paseka
proklety-film-o-bratrech-masinech-se-po-delsi-dobe-vraci-do-hry-1
Zatykač na odbojáře z NDR
Čin bratrů Mašínů a dalších členů skupiny, z nichž se na Západ v listopadu roku 1953 dostal ještě Milan Paumer, budí stále kontroverze. V rámci odbojových akcí proti komunistické totalitě za sebou například Ctirad Mašín (1930-2011) nechal podřezaného příslušníka SNB, který byl předtím omámen. Josef Mašín (1932) stál za smrtí dvou mužů, příslušníka SNB a pokladníka Rošického.
Bezprostředně poté, co se Mašíni, synové legendárního protifašistického odbojáře Josefa Mašína, s Milanem Paumerem dostali na Západ (zbylí členové skupiny Václav Švéda a Zbyněk Janata byli v NDR během měsíčního honu při přestřelkách raněni, následně zadrženi a v květnu 1955 na území Československa popraveni), o nich chtěli Američané natáčet film. Jejich cesta do Berlína totiž připomínala hodně divokou "kovbojku", kdy v zimě proti proti pětici hladových mladíků vyzbrojených pouze 3 pistolemi stálo 20 tisíc "po zuby ozbrojených" východoněmeckých a ruských vojáků a policistů. "Svůj" film nicméně odbojová skupina bratří Mašínů stále nemá.
O výjimečném činu, jehož význam mnozí stále zpochybňují, napsal před lety Jan Novák (Šeptej, Báječná léta pod psal) knihu "Zatím dobrý" (oceněna Magnesií Literou za nejlepší knihu roku 2004). Spisovatel a scenárista, který sám emigroval, letos v září pro DVTV řekl, v čem spočívá síla činu odbojové skupiny bratrů Mašínů. "Jejich vojenské chování jde proti národnímu étosu mučedníků, tady opravdu v 50. letech probíhala občanská válka, byl vyhlášený třídní boj. Režim měl asi tři sta mrtvých, komunisti popravili 280 lidí, vězňů tu byly desítky tisíc, lidi mají zkreslené informace kvůli komunistické propagandě."
Projekt byl od samotných počátků odsouzen k pořádným "porodním bolestem". Po řadě peripetií s právy na příběh nejprve filmový projekt o bratrech Mašínech připravovala před 9 lety producentka Moniky Kristlová (3 sezóny v pekle). Projekt se pak posunul k produkci Film United, která měla s režisérem Tomášem Mašínem (3 sezóny v pekle, Wilsonov), vzdáleným příbuzným odbojářů, začít natáčet v listopadu 2013 v Rize. TV Nova a německý partner projektu nakonec odstoupily. Němci s tím, že film nenajde v Německu dostatečně širokou diváckou podporu, a TV Nova zastavila podporu z důvodů změny vedení. Natáčení proto ztroskotalo na financích, když z potřebných 80 milionů před 5 roky scházelo celých 50.
Tomáš Mašín
Režisér Tomáš Mašín
Nyní se ledy, zdá se, prolamují. Na trh míří komiksová verze příběhu Zatím dobrý (vizuálu se ujal Jaromír Švejdík ze skupin Priessnitz a Umakart stojící za filmem Alois Nebel) a filmaři se po dlouhých rocích "spánku" probouzejí. Aleš Borovan vydal na svém zpravodajském webu Borovan.cz zprávu informující, že "v současné době probíhají castingy a výběr hlavních lokací". Dle informací Aleše Borovana tvůrci tak trochu překvapivě jednají o koproducentství s německou stranou. A pokud vše půjde podle plánu, mělo by natáčení začít za rok.
Režisér Tomáš Mašín informoval, že snímek ponese název Bratři a produkovat jej bude Petr Bílek (Pouta, Wilsonov). “Filmový příběh si z odbojové činnosti bratří Mašínů a jejich německé odyssey bere klíčové momenty. Klademe důraz na vliv otce legendy a hrdiny na činy jeho synů. Na to, jak moc jsme geny a výchovou determinováni k potřebě postavit se bezbráví. A jak bezmoc motivuje k hraničnímu jednání. Současně sledujeme i postavy matky a sestry bratrů, které, přestože v pasivní rovině, prokazovaly statečnost stejnou měrou jako mužští protagonisté. Nepůjde o další epickou “dobovku”, chceme nabídnou moderní, skoro fyzický zážitek těch, kteří se postavili manipulaci a zlu,” dodává režisér Mašín. Scénář je momentálně ve fázi drobných úprav.
Uvidíme, zda se projekt Tomáše Mašína dočká uvedení v kinech. I po 65 letech od vyhrocené emigrace Ctirada a Josefa Mašína, respektive Milana Paumera nemůže řada Čechů odbojářům přijít na jméno.
proklety-film-o-bratrech-masinech-se-po-delsi-dobe-vraci-do-hry
Ctirad a Josef Mašínovi