Premiéry v kinech: Fantastický italský boháč potkává dívku v mužském těle a černokněžníka Johnnyho Deppa

Premiéry v kinech: Fantastický italský boháč potkává dívku v mužském těle a černokněžníka Johnnyho Deppa
Oni a Silvio | Aerofilms
FANTASTICKÁ ZVÍŘATA: GRINDELWALDOVY ZLOČINY (režie: David Yates)
Fantastická zvířata: Grindelwaldovy zločiny
Druhý díl filmové série Fantastická zvířata vstupuje do českých kin. Opět režíruje David Yates a pod scénářem je podepsána J.K. Rowling, která stojí za fenoménem Harryho Pottera. V plné kráse se představí záporák v podání Johnnyho Deppa, mladý Brumbál (Jude Law) a celá řada "fantastických zvířat". Což je dle dostupných ohlasů spolu s délkou filmu a nevýraznou dramaturgií největším kamenem úrazu Fantastických zvířat 2.
Píše se o únavě materiálu, představování neúnosného množství postav a faktu, že to, co funguje v knižní podobě, by se mělo v rámci filmové série pojmout jinak na papíře. Tuzemští recenzenti prozatím dávají 64 procent.

ONI A SILVIO (režie: Paolo Sorrentino)
Oni a Silvio
Režisér Sorrentino proslul svou opulentní artovkou Velká nádhera (2013), která si vysloužila Oscara a představila skvostného herce Toniho Servilla. A právě Sorrentinův parťák se pouští v novince Oni a Silvio do 150 opojné a dost dramatické jízdy inspirované životem italského miliardáře, magnáta, politika a milovníka života Silvia Berlusconiho. Pro fanoušky režiséra Sorrentina jde o jasné vybídnutí k návštěvě kina. Nejde sice o nový autorův "majstrštyk", nudit se nicméně nebudete. Režisér vás bude svádět pocitem moci, dostupností krásných dívek, načež bude následovat drsný náraz a postupný pád.
Recenzenti prozatím dávají snímku 61 procent.

DÍVKA (režie: Lukas Dhont)
Celovečerní režijní debut Lukase Dhonta pojednává o Laře, která se chce stát baletkou. Na tom by nebylo nic zvláštního, pokud bychom nevěděli, že Lara už od dětství svádí těžký boj: ví, že se narodila do špatného (v tomto případě mužského) těla. Empatický snímek Dívka byl oceněn na letošním festivalu v Cannes za nejlepší debut Camerou D´Or.

TOUCH ME NOT (režie: Adina Pintilie)
Touch Me Not
S festivalovou cenou (nejlepší film letošního Berlinale) míří k tuzemským divákům též experimentální snímek Touch Me Not. Režisérka Adina Pintilie se v něm zaměřila na mezilidské drama odehrávající se beze slov, za pomoci dotyků a intimity. Improvizované setkání několika protagonistů zakoušejících tělesnou blízkost se zaobírá tématy jako touha, strach a dalšími emocemi. Na vzniku snímku se podílela též Česká republika.

SOUMRAK (režie: László Nemes)
Soumrak
Maďarský režisér Nemes zaujal v roce 2016 sugestivním dramatem z koncentračního táboru, oscarovým Saulovým synem. Nyní se vrací do rodného Maďarska, do doby před vypuknutím 1. světové války. "Hrdinkou" je mladá Irisz, která se vydává do Budapešti, aby se ucházela o místo v luxusním obchodě s klobouky, který kdysi patřil jejím rodičům. Dospívající dívka je konfrontována s tajemnou minulostí vlastní rodiny a s nastupující atmosférou vypuknutí 1. světové války.
První recenze upozorňují na to, že tentokrát režisér Nemes mnohem více povýšil formu nad obsah; opět využívá kamery, která jako kdyby byla spojena s pohledem hlavní hrdinky. Kdo se ale "těší" na skutečné drama, možná bude zklamán...

BALÓN (režie: Michael Bully Herbig)
Balón
Z totalitních států se lidé pokoušeli dostat různými způsoby. Jeden z nich popisuje německé drama, v němž se dvě východoněmecké rodiny touží dostat na západ. Způsob? Tajný přelet horkovzdušným balónem. Když první pokus ztroskotá, dělají účastníci vše pro to, aby se vyhli vyšetřování tajné policie a zkusili emigrovat ještě jednou.

SKLEP (režie: Igor Voloshin)
Sklep
Česko-slovensko-ruské drama Sklep pojednává o hroutícím se manželství, které nad vodou udržuje šestnáctiletá dcera. Když se jednoho dne nevrátí domů z tajného mejdanu, život otce a matky se obrátí naruby. "Oba rodiče pohltí bezmoc, strach a pocit viny. Kamarádi, spolužáci, sousedé, nikdo jim neumí pomoct. Otec nevěří policejnímu pátrání, které nikam nevede, a rozhodne se odhalit pravdu sám."

MIMOŘÁDNÁ ZPRÁVA (režie: Tomáš Bojar)
Mimořádná zpráva
A jeden tuzemský dokument na závěr. Režisér Tomáš Bojar (FC Roma) si v novince Mimořádná zpráva posvítil na chod zpravodajských redakcí v den, kdy má prezident Miloš Zeman oznámit, zda bude znovu kandidovat do prezidentského úřadu. "V newsroomech České televize a Hospodářských novin věnují celé věci už od rána zvýšenou pozornost. V průběhu jednoho stejného dne tu díky tomu můžeme zblízka sledovat, jak dva různé týmy redaktorů, reportérů a editorů vytvářejí svou “mimořádnou zprávu” o jedné totožné události. A když dva dělají totéž, není to úplně totéž…"
Recenzenti snímku prozatím dávají 67 procent.

Seznam všech listopadových premiér najdete ZDE.
Seznam všech filmů v kinech podle % hodnocení uživatelů Kinobox.cz najdete ZDE.