Dolores Umbridgeová. Proč je horším a odpornějším padouchem než sám Voldemort?

Dolores Umbridgeová. Proč je horším a odpornějším padouchem než sám Voldemort?
Úsměv k pomilování | Warner Bros.
Dolores Umbridgeová je novou postavou v pátém díle super populární série o mladém kouzelníkovi Harry Potterovi (2001), kterou ve filmové adaptaci ztvárnila Imelda Staunton. Jedná se o neuvěřitelně krutou, povýšenou a přetvařující se inspektorku, učitelku obrany proti černé magii a později dokonce i ředitelku školy, která pila krev nejen hlavním hrdinům, ale i milionům fanoušků po celém světě. A i když je čaroděj Voldemort hlavním záporákem celé série, osobně si myslím, že Umbridgeová je jako záporák ještě hrozivější. Proč?
Ona základní věc, která dělá Umbridgeovou tak odpornou postavou, je její realistický charakter. Protože většina z nás už individua jako Umbridgeová alespoň jednou v životě určitě potkala – ať už jako učitelku na střední škole, která na vás byla z neznámého důvodu zasedlá, arogantní prodavačku super drahého oblečení, telefonní operátorku atd. Tedy dámu, která je na oko milá, věčně uhihňaná a udržuje si svůj nechutný falešný úsměv i v případech, kdy to není vůbec vhodné či spravedlivé. Voldemort je samozřejmě charakter, ze kterého sálá větší zlo, ale kdy naposledy jste potkali člověka, který zcela doslova nebyl schopný lásky či přátelství, nezáleželo mu absolutně na nikom než na sobě, likvidoval lidi, kteří mu stáli v cestě, plus chtěl ovládnout svět (Pokud nepočítáme některé politiky)? Voldemort je ukázkovým a stereotypním zlým záporákem (nutno ale říct, že dobrým) fantasy příběhu, kterých člověk v jiných dobrodružných beletriích najde tuny. Navíc vzhledem k tomu, že Voldy byl počatý pod vlivem nápoje lásky, byl už tak nějak předurčený k tomu, že bude zlý. Zlo Dolores Umbridgeové však není vrozené, o to více je děsivé. Voldemort navíc vnímá Harryho jako protivníka, kterého je třeba zlikvidovat, což je klasický scénář. Umbridgeová však Harryho vnímá jako hloupoučký hmyz, který je třeba napravit a ztrestat při sebemenší příležitosti, přičemž když už se trestá, Dolores si to vysloveně vychutnává. Dodnes si pamatuji okamžik, kdy jsem během první četby Fénixova řádu vztekle fláknul knihou o podlahu, začal chodit po pokoji a asi deset minut nadával na Umbridgeovou, jaká je to sv**ě. Bylo to tuším v části, kdy se Dolores na zkroušeného Harryho otočí a usměje během famfrpálového zápasu, na který se směl pouze dívat, protože od ní dostal doživotní zákaz jeho hraní.
dolores-umbridgeova-proc-je-horsim-a-odpornejsim-padouchem-nez-sam-voldemort
Úsměv k pomilování | Warner Bros.
Proti Voldemortovi se dalo bojovat. Proti Dolores to nešlo. Potter a spol měli svázané ruce školním řádem a nařízeními z Ministerstva kouzel, které umožňovalo dělat Umbridgeové naprosto odporné a nespravedlivé věci, to vše za přítomnosti onoho sladkého falešného úsměvu, který je nám povědomý i z reálného světa. Téměř celou knihu a téměř celý film sledujeme její faleš, nespravedlnost a nezastavitelný vzestup k moci, stejně tak i mladé lidi, kteří se několikrát nacházeli v situacích, kdy divák/čtenář věděl, že mají na sto procent pravdu, ale i tak byli za své výroky potrestáni. Mimo jiné, Umbridgeová si navíc myslela, že ona je ta dobrá. Že její kroky byly správné a racionální. Voldemort se nijak netají tím, že je zlý. Nepřemýšlí nad tím, zda jeho činy byly správné. Má onu fašistickou vizi, ve které čistokrevní kouzelníci vládnou nad všemi ostatními, protože jsou "přirozeně lepšími lidmi". Ostatně o dobru a zlu má svou vlastní definici, podle které tyto dva aspekty vlastně neexistují, přičemž jedinou relevantní věcí je pouze moc a lidé, kteří mají vůli ji získat. Zastávám však názor, že zlo, které páchá zlo v domnění, že činí dobro, je daleko děsivější. Umbridgeová měla vlastní agendu, kterou se pokusila vnutit ostatním studentům, a to klidně i násilím. Je to ztělesnění nespravedlnosti, nevkusu a ohavnosti, se kterým se můžeme velice lehce střetnout i v reálném životě, klidně i každý den. Právě proto se jedná o padoucha tak neskonale odpudivého, že i sám Pán zla vedle ní vypadá jako docela sympatický chlapík, který není žádným lidumilem.
Ať už je váš názor jakýkoliv, určitě se všichni shodneme na tom, že Umbridgeová je snad ve všech směrech odpudivou postavou, přičemž možná jediná věc, která je na ní sympatická, je snad její záliba v kočkách. Voldemort je nejhorší síla zla z celé série, Umbridgeová ale zase nejhorší lidská bytost. A to je v jistém ohledu hrozivější.
dolores-umbridgeova-proc-je-horsim-a-odpornejsim-padouchem-nez-sam-voldemort-1