Deadpool 2: Koho hrál Matt Damon a další tučné zajímavosti z filmu

Deadpool 2: Koho hrál Matt Damon a další tučné zajímavosti z filmu
Deadpool 2 | Twentieth Century Fox
Pojďme se Deadpoolovi 2 podívat trošku na zoubek. Pokud jste ho ještě neviděli, přestaňte číst. Následující část článku bude obsahovat poměrně tučnou dávku spoilerů, tak si nekažte zábavu a vraťte se k nám až po návštěvě kina. ;)
Byli jste varováni, tak jdeme na to. Dvojka je dle mého názoru jednoznačně lepší než jednička a v žádném případě si nebere servítky, je zábavná, ulítlá, chaotická, skvělá, politicky nekorektní a pěkně krvavá. Navíc je tak zatraceně odlišná od jiných filmů, že úspěch prostě přijít musel. Scénáristé si s příběhem pěkně pohráli a vsadili i na řadu dalších komiksových hrdinů, se kterými se dá dále pracovat. Pojďme se tedy podívat na překvápka, která si pro nás filmaři připravili trošku podrobněji:

Vazba na X-Meny

Toto napojení začalo již prvním dílem, nyní jde ale mnohem dál. Ryan Reynolds jako jeden ze scénáristů filmu si zcela jasně umí udělat legraci sám ze sebe i ze své předešlé práce, kterou umí doslova odstřelit, páč nestála za nic. Jasně se to ukázalo ve scéně, kdy svého původního Deadpoolea z X-Men Origins: Wolverine odkrouhnul přímo před Wolverinem. Navíc se pomalu ale jistě úspěšně infiltruje do jejich příliš seriózního světa, viz. profesorovo Cerebro na hlavě, projížďky v jeho křesle nebo otevřené dveře do pokoje plného X-Menů! :-) Schválně, koho jste v té rychlosti zaznamenali?
tato-prekvapka-jste-v-deadpoolovi-2-mozna-nepostrehli-2
Deadpool v křesle profesora X | Twentieth Century Fox



Vliv Mr. Sinistera

Mr. Sinister vlastím jménem Nathaniel Essex je dlouholetým nepřítelem X-Menů a dosud se v žádném filmu neobjevil, tedy když nepočítáme jméno na kufru v závěru snímku X-Men: Apokalypsa. V Deadpoolovi se jedná také pouze o nástin, Essexovo jméno totiž nese institut, kde mučili Russella i Domino... A pokud se do toho chceme zamotat ještě víc, tak vězte, že Mr. Sinister ve své nenávisti k mutantům zašel až tak daleko, že dokázal manipulovat časem a postaral se o to, aby se Cable nikdy narodil.
tato-prekvapka-jste-v-deadpoolovi-2-mozna-nepostrehli-3
Mr. Sinister drží malého Cabela | Marvel Studios

Roštáci

Než se Josh Brolin stal Thanosem a Cablem (přičemž i narážka na Thanose nemůže chybět), hrál Josh v populárním dětském filmu Rošťáci a to je něco, co nemůže takové zvíře jako Deadpool ignorovat. Narážky na tento film jsou hned dvě – poprvé Deadpool označí Cabela jménem jednooký Willy, což byl ve snímku pirát, po kterém děti pátraly a podruhé, když sedí Deadpool na gauči a léčí se po roztržení vejpůl od Juggernaut a má na sobě oblečené úplně stejné tričko, jako v Rošťácích nosil hrdina Chunk.
tato-prekvapka-jste-v-deadpoolovi-2-mozna-nepostrehli-4
tato-prekvapka-jste-v-deadpoolovi-2-mozna-nepostrehli-5

X-Men Origins: Wolverine

Ryan Reynold se netají tím, že společný snímek Wolverina a Deadpoola je jeho snem. Sám Wolverine sice na plátnech již vypustil duši, čímž rudého tlučhubu dost vytočil, ale i tak se Hugh Jackman nechal slyšet, že by do toho šel... :-) Nechme se překvapit. Reynold se ale ke společným chvílím z Origins kousavě vrací i v další scéně ve filmu. Vyčerpaný Deadpool se rozhodně odrážet kulky pouze s pomocí svých katan, což je úplně stejná scéna jako z Origins, filmaři ji natočili naprosto stejně. Jen přibylo více kulek a krve.
X-Men Origins: Wolverine
X-Men Origins: Wolverine | Twentieth Century Fox

Hosté

Ti zjevní vám asi neunikli, včetně šokujícího objevení Brada Pitta (alias Vanishera). Co ale Stan Lee? Ten přeci nesmí chybět v žádném ze svých filmů a najednou nic? No zkuste to znovu, ovšem tentokrát hledejte nástěnnou malbu na domě. Všichni očekávali, že se ve snímku objeví i spolutvůrce Deadpoola Rob Liefeld a spisovatel Gerry Duggan. Ani oni samozřejmě nechybí, ale je poměrně těžké je najít. Po Dugganovi se jmenuje silnice, kde se odehrává scéna s konvojem a Liefeldovo jméno ve snímku sice nepadne, ale když si Deadpool střílí z Domino a zesměšňuje toho, kdo ji stvořil, hovoří o tom, že ji vytvořil někdo, kdo pravděpodobně neumí nakreslit ani nohy. Znalci komiksu ví, že je to právě narážka na Leifeldovy kresby, jeho hrdinové totiž mají od kolen dolů většinou oblaka kouře.
A teď šok, jedním z kovbojů debatujícími nad toaletním papírem nebyl nikdo jiný než Matt Damon! Tím druhým pak Alan Tudyk. A pokud si chcete ještě pochutnat na dalším detailu, tak vězte, že Deadpool nosí vězeňské číslo 24601, což je číslo vězně Jeana Valjeana z Bídníků a číslo, které se dost často používá pro slavné vězně - nosili ho např. Levák Bob ze Simpsonů, Eric Cartman ze South Parku nebo Oscar Bluth ze Arrested Development.
tato-prekvapka-jste-v-deadpoolovi-2-mozna-nepostrehli
Deadpool v lochu | Twentieth Century Fox

Deadpool je Ryan Reynolds

Iron Man = Robert Downey Jr. a nikdo z nás už si to neumí představit jinak. U Deadpoola to tak začíná vypadat stejně. Deadpool = Ryan Reynolds a herec a scénárista si to vyloženě užívá. Wolverinovu krabici s cereáliemi ve filmu podepíše vlastním jménem a naráží tak i na komiks, kdy v druhém čísle série Deadpool a Cable z roku 2007 Deadpool tvrdí, že pod maskou vypadá jako kříženec Ryana Reynoldse a šarpeje. Zastřelí sám sebe, když jen uvažuje o tom, že by přijal roli v Green Lanternovi a nakonec to nejdůležitější a nejdojemnější ze všeho: před premiérou Deadpoola jedničky Ryan Reynold splnil přání dítěti vidět snímek s ním před jeho smrtí. Chlapec se jmenoval, zemřel v roce 2016 a Ryan se rozhodl, že mu vzdá hold a proto navrhl Vanesse, že se jejich syn bude jmenovat Connor.

Cable a jeho rodina

Rodinná historie Cable je vskutku bohatá a pěkně komplikovaná. Jeho biologickými rodiči jsou Scott Summers a Madelyne Pryorová (klon Jean Greyové) no a jeho dcera Hope Summersová se jednoho dne stane jednou z nejmocnějších členek X-Menů.