Nebývalá nálož filmových novinek! Kdo si ochočí megaroboty, české zubry nebo ruského žigulíka?

Nebývalá nálož filmových novinek! Kdo si ochočí megaroboty, české zubry nebo ruského žigulíka?
Pacific Rim: Povstání | trailer
PACIFIC RIM: POVSTÁNÍ (režie: Steven S. DeKnight)
Pacific Rim: Povstání
Po Útoku na Zemi je tady Povstání! To, co před necelými pěti roky započal Guillermo del Toro, dovádí do ještě přepálenější akce Steven S. DeKnight. Mimozemští tvorové Kaiju opět útočí na Zemi a fanoušci, které unudila transformeří série, mají pré. Pacific Rim: Povstání je totální akční sci-fi výplach, na který se nejlépe připravíte tak, že mozek odložíte v šatně a ponoříte se do trikových soubojů mezi supermodely, supermodelkami a obřími roboty.
Tuzemští recenzenti prozatím dávají 65 procent. V pondělí si povíme, jak Pacific Rim: Povstání promluvil do návštěvnosti kin.

DEJ MI SVÉ JMÉNO (režie: Luca Guadagnino)
Armie Hammer
Oscar pro nejlepší adaptovaný scénář, tři další nominace a velmi dobré kritické ohlasy (81 procent) do českých kin uvádějí dramatickou homosexuální romanci Dej mi své jméno. Nenápadná festivalovka pohltí atmosférou italského léta a netradičními námluvami dvou mladých mužů. Režíruje Luca Gaudagnino, který před roky zaujal mysteriózním atmosférickým filmem Oslněni sluncem (2015). Jižanství má prostě v krvi.

MÁŘÍ MAGDALÉNA (režie: Garth Davis)
Máří Magdaléna
Režisér melancholického dramatu Lion (6 oscarových nominací) se pustil do odvážného námětu, když se pokusil přiblížit život Máří Magdalény (Rooney Mara). Ta byla dle Nového zákona jednou z žen, která v závěru života doprovázela Ježíše (Joaquin Phoenix) z Nazareta. O životě Máří Magdalény koluje celá řada legend. Jak se s tématem popasoval režisér filmu? Magdalénu vyobrazil jako jedinou ženu v bezprostřední blízkosti Ježíše, které jeho učedníci křivdí. Nabízí se tak pohled "šovinistického" vidění světa a trpělivé Máří, která Krista na jeho mučednické cestě skálopevně doprovází.
Recenzenti prozatím nevšednímu dílu dávají 60 procent, přičemž hodnocení na škále skáče od 40 do 90 procent. Bude Máří Magdálena podobně kontroverzně přijata i diváky?

PLANETA ČESKO (režie: Marián Polák)
Planeta Česko
Dokumentarista a cestovatel Marián Polák přináší zajímavý pohled na tuzemskou přírodu, která ruku v ruce koexistuje se světem nás lidí. Planeta Česko se zabývá zdánlivě obyčejnými místy a zvířaty (milovické sídliště a tlupy syslů), sleduje šumavské lesy i vodní toky (pokus znovu do přírody vypustit lososa), hnědouhelné lomy (domov ptactva) a řadu dalších míst. Poselství dokumentu? Divočinu najdete i za svým domem, stačí se dobře dívat a mít potřebnou dávku štěstí.
Nebylo by od věci, kdyby autoři po celovečeráku připravili k jednotlivým tématům a místům další krátké epizody, třeba v podobě televizního cyklu. Na druhou stranu, velké plátno Planetě Česko sluší. I když srovnání s kultovními dokumenty BBC trochu pokulhává. Recenzenti prozatím snímku dávají 69 procent.

KRÁLÍČEK PETR (režie: Will Gluck)
Králíček Petr
Po oblíbeném a úspěšném Paddingtonovi do kin míří digitální Králíček Petr. Zápletka koprodukčního snímku je prostá: nový majitel statku v podání Domhnalla Gleesona se o svůj životní prostor nehodlá s králíčkem a jeho partou zvířecích kamarádů dělit. A začne bizarní válka o teritorium... Recenzenti prozatím dávají 73 procent.

NIC JAKO DŘÍV (režie: Lukáš Kokeš, Klára Tasovská)
Nic jako dřív
Tvůrci dokumentu o cikánských fotbalistech FC Roma (2016) vyrazili do Varnsdorfu, aby si posvítili na dospívající čtveřici mladých lidí, která vstupuje do světa dospělých. A není to vůbec veselý pohled. Každý ze čtyř sledovaných čelí životní výzvě, všichni ale musí stůj co stůj dospět a postavit se realitě čelem. Jak to zvládnou? To sleduje časosběr Nic jako dřív. Recenzenti mu prozatím dávají 63 procent.

ISMAELOVY PŘÍZRAKY (režie: Arnaud Desplechin)
Ismaelovy přízraky
Rovnou z festivalu Febiofest míří do kinodistribuce hvězdně obsazené romantické drama režiséra Desplechina (Tři vzpomínky). Ismaelovy přízraky pojednávají o filmovém režisérovi (Mathieu Amalric), jeho ztracené ženě (Marion Cotillard), astrofyzičce (Charlotte Gainsbourg) a zlomyslné zápletce. Na scénu se totiž vrací žena, která se prohlašuje za tu, která beze stopy před několika dekádami zmizela. A z romatnického dramatu se stává špionážní thriller, v němž si nebudete ničím jisti.

NO MANIFESTO: FILM O MANIC STREET PREACHERS (režie: E. Marcus)
No Manifesto: Film o Manic Street Preachers
Do vybraných kin můžete vyrazit na celovečerní dokumentární film o vlivné a úspěšné velšské skupině Manic Street Preachers. Čím se proslavila? Skvělou hudbou, sklonem k "levičáctví" a záhadným zmizením člena Richeyho Edwardse, po němž se slehla zem 1. února roku 1995 a téměř po 14 letech od události byl prohlášen za mrtvého. Skupina se s tím nikdy pořádně nevyrovnala, ale pokračovala ve třech dál. A pokračuje dodnes. Snímek jde do kin jen pár dní před vydáním očekávaného 13. alba Resistance Is Futile.

ŠVÉD V ŽIGULÍKU (režie: Petr Horký)
Švéd v žigulíku
A na závěr ještě jeden tuzemský příspěvek k dokumentárnímu žánru. Švéd v žigulíku pojednává o krizovém manažerovi, který dostal za úkol vypořádat se s tristní situací v kdysi rozjetém ruském podniku na výrobu kultovních vozů. Jak je z filmu vidno, jde v případě Švéda o bezútěšný boj s větrnými mlýny, který odkazuje na současný star ruské společnosti.

Seznam všech březnových premiér najdete ZDE.
Seznam všech filmů v kinech podle % hodnocení uživatelů Kinobox.cz najdete ZDE.