Geekovská příručka k Avengers: Infinity War. Kameny nekonečna, týmy a vývoj postav

Geekovská příručka k Avengers: Infinity War. Kameny nekonečna, týmy a vývoj postav

Avengers: Infinity War: Trailer

Avengers: Infinity War
Je jasné, že studio Marvel ví, jak náležitě pracovat s fanoušky a trailer na nové Avengers je toho jasným důkazem. Ukázka přesvědčivě využívá faktu, že jsou nám postavy známé a během let jsme si k nim vytvořili důvěrný vztah (DC, uč se!). Bojíme se o ně, strádáme s nimi a s natěšením uhrovitého puberťáka na první koitus čekáme na potitulkové scény. Z traileru nabýváme dojmu, že celých 10 let budování marvelovského univerza směřovalo k tomuto epickému střetnutí a nechybí tak osudová atmosféra. Navíc se fialový Bruce Willis a.k.a. Thanos (Josh Brolin) zdá být charakterním padouchem, což je v Marvelu nedostatkové zboží a nám nezbývá než doufat, že film samotný bude alespoň stejně parádní jako trailer.

Kameny nekonečna

Kameny nekonečna sehrají v Infinity War významnou roli. Těchto kamenů je šest a symbolizují nepředstavitelnou moc. V hledáčku je má arcizloduch Thanos, jenž vlastní rukavici, do které je možno kameny vsadit. Jednotlivé kameny mohou být využívány silnými jedinci (Ronan, Vision, Loki), pohromadě jsou však nezkrotitelnou energií, kterou lze usměrnit pouze zmíněnou rukavicí. Před začátkem dění v Infinity War Thanos vlastní pouze rukavici, přičemž ozdobné šutry jsou roztroušeny po celém vesmíru.
Přiložený obrázek stručně vysvětluje primární fakta ohledně kamenů:
geekovska-prirucka-k-avengers-infinity-war-kameny-nekonecna-tymy-a-vyvoj-postav
Kámen prostoru (modrý) – Možná jste zaznamenali možnou nepřesnost na obrázku. Zde je uvedeno, že se kámen nachází v Asgardu, přesněji řečeno v Odinově kryptě, kde jsou uloženy všechny památné artefakty. V novém Thorovi ovšem situaci značně zkomplikuje scéna s Lokim. Ten se důsledkem okolností dostane do krypty a s velkou pravděpodobností Teserakt odcizí. Této skutečnosti napovídá i trailer, kde nejdříve můžeme vidět, jak Loki Teserakt drží v ruce, načež si Thanos v jednom z dalších záběrů kámen vkládá do rukavice. Že by Loki opět zradil, aby Thanos ušetřil jeho život?
Kámen mysli (žlutý) - Síly kamene mysli zneužíval v prvních Avengers Loki, který ho měl uložený ve svém žezle a za pomocí něhož se pokoušel o invazi na Zem. Zanedlouho se artefakt opět dostal do nesprávných rukou, když se ho zmocnil potentát Hydry baron Strucker, jenž ho využil k obdaření Scarlet Witch a Quicksilvera schopnostmi. Ke zřejmě nejzásadnějšímu využití kamene došlo v Avengers: Age of Ultron (2015), kde Ultron za pomoci kamene stvořil Visiona, jehož zdrojem síly je právě onen kámen. V traileru na Infinity War je také scéna, kdy se Thanosovi poklonkové pokouší Visionovi kámen odebrat.
Kámen reality (červený) - Jinak řečený Aether. Ten jste mohli vidět ve snímku Thor: Temný Svět (2013), kde se ho zmocnil temný elf Malekith, byl ale Thorem poražen a kámen uschován ve Sběratelově sbírce.
Kámen síly (fialový) - Neboli Orb, o který Strážci Galaxie svedli souboj s Ronanem. Zvítězili a kámen předali Nova Corps (intergalaktičtí fízlové). Z traileru ovšem vyplývá, že se Thanos kamene zmocní.
Kámen času (zelený) - Vznešeněji nazýváno Agamattovo oko. Jeho schopnost přetáčet čas využívá Doctor Strange, jemuž dopomohl k poražení Dormammua.
Kámen duše (oranžový) - O jeho vlastnostech a lokaci se prozatím jenom diskutuje. Dle některých teorií je jeho nositelem Heimdall, jiné ale tvrdí, že se nachází ve Wakandě, což by opodstatňovalo útok Thanosových emzáků na Wakandu (viz trailer).

Týmy

Ukázka nastiňuje rozdělení hrdinů do tří front, což je vcelku racionální způsob vypořádání se s takovým kvantem postav. Níže předepsaná struktura týmů není jistotou, jedná se pouze o dedukci na základě traileru.
Tým newyorští chytráci (a Wong) - Doctor Strange, Wong, Iron Man, Spider-Man, Bruce Banner (objevuje se jak v New Yorku, tak ve Wakandě)
geekovska-prirucka-k-avengers-infinity-war-kameny-nekonecna-tymy-a-vyvoj-postav-1
Tým wakandská skvadra - Captain America, War Machine, Falcon, Black Panther, Black Widow, Hulk, Bucky, Okoye (wakandská bojovnice)
Tým vesmírná pěchota - Thor, Strážci Galaxie
Tým odpadlíků (nezařazeni) - Scarlet Witch, Vision
Záporáci - Thanos a jeho posluhovači v podobě Černého řádu: Black Dwarf, Corvus Glaive, Proxima Midnight, Ebony Maw
geekovska-prirucka-k-avengers-infinity-war-kameny-nekonecna-tymy-a-vyvoj-postav-2
V traileru neviděni - Nick Fury, Ant-Man, Wasp, Hawkeye, Valkýra a mnozí další
V průběhu let se postavy neustále vyvíjí, ať už jde o jejich názory a charaktery, či o vzhled a vybavení. U Iron Mana je už zavedeným pravidlem, že se s novým filmem dočkáme i nového obleku. Infinity War není výjimkou, změnou si projdou ale i jeho kolegové – Spider-Man oblékl high-tech zbroj (viděná už ve Spider-Man: Homecoming), Kapitán Amerika zanevřel na holení, Black Widow změnila image a Thor se nechal inspirovat taťkou a je z něj vesmírný pirát.
geekovska-prirucka-k-avengers-infinity-war-kameny-nekonecna-tymy-a-vyvoj-postav-5
Podle fotek z natáčení by navíc mohlo dojít i k významné přeměně Hawkeye inspirované komiksy, kde změnil oblek, přejmenoval se na Ronina a luk se šípy vyměnil za dva samurajské meče. Obecně se fanoušci spíše přiklání k možnosti, že pokud k této proměně dojde, bude tomu tak až ve čtvrtém díle.
Premiéra Avengers: Infinity War je naplánovaná na 3. května 2018, což je děsuplně daleko. Do té doby můžeme polemizovat nad tím, zda se vyplní predikce a jeden (či více) z našich oblíbenců odejde na dovču (umře). Uveďte v diskusi pod článkem své vlastní postřehy či tipy, kam budou spět osudy našich hrdinů.
PS: Děkuji za pomoc bráchovi Adamovi Stiborovi při tvorbě tohoto článku.