18. týden-kinopremiéry: Captain America se utká s Ben Hurem, Belmondem, Švejkem a humorem Divadla Sklep

18. týden-kinopremiéry: Captain America se utká s Ben Hurem, Belmondem, Švejkem a humorem Divadla Sklep
Chris Evans
Chris Evans
Chris Evans
Marvelovský stroj na výrobu komiksových filmů jede dál. Člověk aby to už počítal i na prstech od nohou. Captain America: Občanská válka "se odehrává v době, kdy Steve Rogers převzal vedení nově zformovaného týmu Avengers, který se nadále snaží chránit lidstvo. Dojde však k dalšímu incidentu, ve kterém sehrají Avengers nešťastnou roli. Politické tlaky vyústí ve vytvoření systému zodpovědnosti vedeného vládní organizací, jež na tým super-hrdinů dohlíží a řídí ho. Nová skutečnost Avengers rozdělí na dva tábory. Jeden vede Steve Rogers, jež hájí svobodu Avengers, aby mohli bránit lidstvo bez vládních zásahů. Druhý vede Tony Stark, který překvapivě zastává myšlenku vládního dohledu a zodpovědnosti. Připravte se vybrat si svou stranu a přidat se k non-stop akci na dvou frontách."
Captain America: Občanská válka
Takhle z popisu to zní docela krkolomně. Ve výsledku ale jde o převzetí moci a přetahování jednotlivých hrdinů z jednoho do druhého táboru. Bude se zpytovat svědomí. Na prvoplánovou zábavu můžete zapomenout.
Dle kolegy Tomáše Chvály jde o nejzásadnější marvelovku. "Když člověk vypráví o podobném filmu, zpravidla to skončí u otázky "takže je to horší/lepší než...". Není tu jednoznačná odpověď. Občanská válka má logicky nejblíže k Návratu prvního Avengera (režie také Russoovi) nebo ještě lépe k Temnému rytíři, s nímž sdílí osudovost a tíhu vlastních činů. Nejlepší marvelovka? To je hodně individuální. Zábavnější než oba díly Avengers? Pro někoho nejspíš ne, protože tam byl větší tah na branku neškodné (a tudíž pro masy vděčnější) zábavy. Nejzásadnější marvelovka? Tady už není o čem diskutovat - rozhodně!"
Všechny recenze nejnovějšího Captaina Americy najdete zde. Prozatím 81 procent.
Dakota Johnson, Rebel Wilson
Jak přežít single - Dakota Johnson a Rebel Wilson. | Freeman Entertainment CZ
Dakota Johnson mezi čekáním na pana Greye nezahálí. A paří s ostatními nezadanými newyorskými děvčaty. Jak přežít single (2016) je komedií, v níž emancipované mladé dámy řeší mejdany, nezávislost, samotu a muže. A překvapivě to není úplně špatné. Prostě ujetá komedie z velkoměsta s příchutí romantiky. Všechny recenze najdete zde. Prozatím 60 procent.
Tajemství Divadla Sklep aneb Manuál na záchranu světa
Jedinečné a unikátní Divadlo Sklep slaví 45 let od doby, kdy David Vávra a Milan Šteindler začali svérázně improvizovat. K příležitosti oslav vznikl dokument Tajemství Divadla Sklep aneb Manuál na záchranu světa (2016).
David Vávra, Milan Šteindler
Milan Šteindler a David Vávra prosluli scénkami Alles gute. | Bio Art Production
Co vás čeká? Zajímavé historky ze začátků souboru, archivní záběry, scény ze zákulisí nebo studie psychologa, který sklepáky přirovnává k indiánskému kmeni a chaosu, co se sám organizuje. Dokonce zjistil, že jejich vystoupení vyvolávají u přítomných pocity štěstí... Tvůrci dokumentu člověku připomenou, za čím vším jednotliví členové Sklepa stáli. Takže hurá na sklepáky a potom se prodírat celou řadou inspirativních archivů, televizních pořadů a celovečerních filmů. Všechny recenze dokumentu si přečtete zde. Prozatím 70 procent.
Čistič
Od našich slovenských sousedů přichází docela tíživé drama o jednom mladém člověku, který si v Bratislavě vydělává fakt svérázným způsobem. Co asi tak může dělat hrdina dramatu Čistič (2015)... Mytí výloh to nebude. "Tomáš pracuje u pohřební služby jako čistič. Fasuje klíče od bytů nebožtíků a drhne po nich špínu a krev, zatímco pozůstalí truchlí. S oblibou se schovává za dveřmi skříní nebo pod rošty postelí a pozoruje soukromí pozůstalých, kteří netuší, že se pracovník pohřební služby zdržel na místě o něco déle. Když byt po zesnulé stařeně navštíví její vnučka Kristína, stane se Tomáš zpoza svého úkrytu svědkem něčeho, co nebylo určeno cizím očím."
Po Rudém kapitánovi (2016) přicházejí Slováci s dalším nadějným filmem. Forma sice opět vítězí nad obsahem, ale zkoušet se to musí. Jen tak dál. Všechny recenze Čističe si přečtete zde. Prozatím 63 procent.
Kluk ve světě příšer
Kluk ve světě příšer
Do kin mohou vyrazit i milovníci japonské mangy. Tímto stylem animace se totiž inspirovali tvůrci dobrodružné fantasy Kluk ve světě příšer (2015). Japonci myslí na fantazii, rodinné hodnoty, na lásku a na strach. Ten je v jejich animovaných snímcích všudypřítomný, ale děti ho často přijmou a pokusí se ho zpracovat. V případě Kluka ve světě příšer nicméně myslete na to, že je uváděn v titulkované verzi. Recenze najdete zde. Prozatím 70 procent.
Belmondo
Do českých kin ještě míří japonské drama Naše malá sestra (2015), francouzský dokument o slavném herci a kaskadérovi s jednoznačným názvem Belmondo (2016) nebo koprodukční Návštěva (2015). V té se experti na mimozemské civilizace zamýšlejí nad tím, jak by hypoteticky mohlo vypadat setkání "ufonů" s lidmi.
Nebe a led
Nebe a led
Francouzský dokument Nebe a led (2015) pojednává o vizionářském vědci a polárníkovi, který předpověděl nynější klimatické změny. Česko-slovenský hraný dokument 32 utajovaných stran (2015) zase poukazuje na útěk dvou vězňů z koncentračního tábora, kteří chtěli změnit chod dějin. Ale západní mocnosti jejich příběhu z tábora smrti nevěnovaly dostatečnou pozornost.
0b05b147
Ben Hur
Na prohlídku výstavy Leonardo da Vinci: Génius v Miláně (2016) můžete vyrazit do vybraných kin od pátku 6. května. Vybraná kina uvedou též restaurovanou verzi komediální klasiky Poslušně hlásím (1957) a obnovenou premiéru filmu, který vznikl jen 2 roky poté. Legendání Ben Hur , držitel 11 Oscarů, což zatím nikdo nepřekonal, představí velkolepou podívanou, které je 57 let! Seznam kin, která film hrají, najdete zde.
Seznam všech květnových premiér najdete ZDE.
Seznam všech filmů v kinech podle % hodnocení uživatelů Kinobox.cz najdete ZDE.