Jaroslav Sedláček

Jaroslav Sedláček

Autor

Články autora

  1. Festivalové Varyace 3: Království za Toma!
    Festivaly a ceny8. 7. 2011
    Festivalové Varyace 3: Království za Toma!

    Svátky skončily, davy lidí přece jen poněkud prořídly a festival se vrátil k počasí, které je mu už léta nejvlastnější - déšť, bouřky, déšť. O to lépe je v kině a bouřlivěji na tiskových konferencích.

  2. Festivalové Varyace 2: Život v jednom dni!
    Festivaly a ceny7. 7. 2011
    Festivalové Varyace 2: Život v jednom dni!

    Sály nabité, filmy vynikající i slabší, ceny neuvěřitelně přemrštěné, na pokoji televize jen v ruštině, němčině a arabštině... Takové jsou Karlovy Vary 2011, den (můj) druhý, jinak šestý!

  3. Festivalové Varyace 1: Všichni proti všem o všem!
    Festivaly a ceny5. 7. 2011
    Festivalové Varyace 1: Všichni proti všem o všem!

    Karlovarský festival ovládli zombíci! Aspoň tak to dnes ráno vypadalo u novinářského baru hotelu Thermal. Někdo mluvil o nachlazení z věčného deště a všudypřítomného vlhka, jiný se netajil pařbou do časných ranních hodin, další se vymlouval na nedostatek slunečního svitu v potemnělých sálech. Buď jak buď, výsledek vypadal ve všech případech stejně - rozostřené zorničky, bílá pleť, mátožné pohyby... A to je 46. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech teprve ve své polovině!

  4. Nic proti ničemu - podle Ocha nejlepší český film roku!
    Filmy3. 7. 2011
    Nic proti ničemu - podle Ocha nejlepší český film roku!

    V pondělí 4. a v úterý 5. července se na karlovarském festivalu poprvé promítá nejlepší český film roku! Aspoň podle mínění uměleckého ředitele této přehlídky Karla Ocha. Že jste o komedii Nic proti ničemu zatím prakticky nic neslyšeli? Není divu, vznikala sice několik let, za to bez jakékoliv pozornosti médií. Jak je ostatně u režiséra Petra Marka zvykem.

  5. Český (půl)lev 2011: Mnoho povolaných, málo vyvolených! Vítězství?
    Téma27. 6. 2011
    Český (půl)lev 2011: Mnoho povolaných, málo vyvolených! Vítězství?

    Deset hraných snímků, dva animované. Taková je bilance českého filmu za první pololetí roku 2011. Kdo z nich může pomýšlet na křišťálovou sošku lva připraveného ke skoku? Loni nám poločasová tipovačka vyšla prakticky do puntíku. Jak úspěšné budou naše spekulace letos?

  6. Bastardi: Epizoda II - Pomsta Dostálů!
    Filmy23. 6. 2011
    Bastardi: Epizoda II - Pomsta Dostálů!

    První díl většina recenzentů pohrdlivě přehlédla jako amatérské dílko omylem zbloudilé do kin. Ti zbylí většinou volili víc než tvrdé odsudky ve stylu, že jde o počin tak špatný a směšný, že nemá konkurenci. V kinech ale Bastardy vidělo velmi slušných osmdesát tisíc diváků, víc lidí třeba než druhého Iron Mana, takže - už se točí dvojka! S Martinem Dejdarem, Jiřím Krampolem, Kateřinou Brožovou, Tomášem Töpferem, Radkem Brzobohatým, Igorem Barešem a dalšími!

  7. Vojtěch Dyk a Kryštof Hádek chystají český Podraz!
    Filmy20. 6. 2011
    Vojtěch Dyk a Kryštof Hádek chystají český Podraz!

    Skvělé obsazení, výborný scénář a producent-hitmaker. Takové jsou základní ingredience komedie Signál, kterou v Lipnici nad Sázavou začne v srpnu natáčet režisér Tomáše Řehořek. Mladíci Vojtěch Dyk a Kryštof Hádek v ní budou hledat místo pro stavbu nového mobilního vysílače...

  8. Nové české filmy 2011, 2012, 2013... - 3. část
    Téma18. 6. 2011
    Nové české filmy 2011, 2012, 2013... - 3. část

    Jiří Mádl konfidentem tajné bezpečnosti, Veronika Kubařová si píše vysvlečenej deník, Robert Sedláček se obuje do dnešních politiků skrz hraběte Šporka, Lucie Vondráčková uvízne v podzemním labyrintu, Simona Stašová se probudí včera, autor Okresního přeboru chystá komedii o mladíkovi, který ne a ne zasunout... Třetí várka exkluzivního výhledu nových českých filmů je tu!

  9. Alois Nebel konečně hlásí: "Hotovo!"
    Filmy16. 6. 2011
    Alois Nebel konečně hlásí: "Hotovo!"

    Nejnáročnější, nejdéle natáčený a nejtajemnější český filmový projekt 21. století konečně míří do kin. Adaptace kultovního komiksové trilogie Jaroslava Rudiše a Jaromíra 99 vznikla unikátní metodou, v níž byla hraná akce posléze animována. V kinech se tak od 29. září můžete potkat s kresleným Miroslavem Krobotem, Karlem Rodenem, Terezou Voříškovou či Ivanem Trojanem.

  10. Karlovarský festival 2011: Slováci lepší Čechů!
    Festivaly a ceny15. 6. 2011
    Karlovarský festival 2011: Slováci lepší Čechů!

    Hvězdami 46. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech budou: Judi Denchová, John Turturro, John Malkovich, István Szabó, Monte Hellman a Magda Vášáryová. Do hlavní soutěže se nedostal žádný český film. "Zvažovali jsme snímky Rodina je základ státu a Lidice, ale programová rada se nakonec rozhodla je nevybrat," řekl umělecký šéf Karel Och, pro něhož je to letos premiéra ve funkci. Výrazně silnější zastoupení než Češi mají letos ve Varech Slováci!

  11. V českých kinech letos chybějí velké hity. Zatím!
    Filmy14. 6. 2011
    V českých kinech letos chybějí velké hity. Zatím!

    Loňský rok přál velkým filmům, které dokázaly do českých kin přilákat už během premiérového víkendu sto tisíc diváků. V tomho ohledu se vzácně dařilo jak zahraničním, tak domácím snímkům. V letošní nabídce zatím takové tituly chybějí. Piráti z Karibiku: Na vlnách podivna se 120 tisíci diváky jsou v tomto směru zatím jedinou výjimkou. Bude to ve druhé polovině roku lepší?

  12. Recenze: Normalis
    Recenze13. 6. 2011
    Recenze: Normalis

    Hudebně-filmová koláž debutujícího Jana Wolfa o socialistickém Československu, socialistickém filmu, socialistické hře na luxus a (vybledlých) socialistických barvách. Mladá režisérka Helena Winkelmannová se pouští do natáčení svého prvního celovečerního snímku, aniž by tušila, co všechno na ni vlastně čeká a číhá.

  13. Recenze: Alma (TV film)
    Recenze12. 6. 2011
    Recenze: Alma (TV film)

    Od osvětového filmu o vodících psech trochu zdlouhavě a krkolomně k love story o dvou ztroskotancích, kteří si tak trochu zbyli. Tereza Nvotová a Pavel Řezníček v dvojjediném televizním filmu Olgy Dabrowské-Wdowiakové.

  14. Letní filmová škola 2011: Hvězdné hosty doplní i držitel Zlaté palmy
    Festivaly a ceny7. 6. 2011
    Letní filmová škola 2011: Hvězdné hosty doplní i držitel Zlaté palmy

    Thajský režisér Apichatpong Weerasethakul, který loni vyhrál festival v Cannes s filmem Strýček Búnmí, je vedle již dříve ohlášeného Emira Kusturici a Aki Kaurismäkiho další velkou hvězdou 37. ročníku Letní filmové školy. Ta se bude konat v Uherském Hradišti od 22. do 31. července 2011.

  15. Recenze: V peřině
    Recenze1. 6. 2011
    Recenze: V peřině

    "Připadám si zmatená, když probudím se v peřinách," zpívá Lucie Bílá v titulní písničce a dost tím vystihuje pocity z filmu. "Sním, či bdím? Pochopím, je nový den, pokaždé je odnesen můj sen, krásný sen..." Novinka režiséra F. A. Brabce a scenáristy Miroslava Adamce, která sama sebe nazývá velkou hudební komedií, se pyšní zajímavým nápadem a spoustou slibných okamžiků, ale nic z toho nenaplní a nedotáhne do konce. Všechny krásné sny jsou totiž vždy spolehlivě odneseny, zůstává jen pocit z filmu výpravného, hvězdně obsazeného a formálně zajímavého, ale také promarněného, protože mu zoufale chyběl dobrý scenárista.