Jaroslav Sedláček

Jaroslav Sedláček

Autor

Články autora

  1. Alois Nebel českým kandidátem na Oscara!
    Filmy23. 9. 2011
    Alois Nebel českým kandidátem na Oscara!

    Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) rozhodla, že v nadcházejícím oscarovém klání bude Českou republiku reprezentovat koprodukční česko-německo-slovenský snímek ALOIS NEBEL debutujícího režiséra Tomáše Luňáka. "Je to skvělá zpráva, která je navíc i skvěle načasovaná," raduje se producent Pavel Strnad a naráží tím na fakt, že snímek do české distribuce vstoupí právě v nadcházejícím týdnu.

  2. Rodina je základ státu a peníze jsou až na prvním místě
    Filmy23. 9. 2011
    Rodina je základ státu a peníze jsou až na prvním místě

    Ačkoliv se podílel na miliardových zlodějnách, všem okolo tvrdí, že není svině. Jenže doba hojnosti skončila a zatímco jeho šéfové se už na Ruzyni oblékají do tepláků, on ma čtyřiadvacet hodin na rozmyšlenou, zda půjde policii na ruku a ta bude v lecčems shovívavá, nebo se bude pokoušet nějakou chvíli před rukou zákona kličkovat pomocí vět typu "To je vaše interpretace" a pak si všechno odsedí natvrdo. Tedy jestli ho někdo dřív nezastřelí... Přesně takhle scenárista a režisér Robert Sedláček začíná film RODINA JE ZÁKLAD STÁTU, intimní road movie (p)o vlastním osudu, v níž se může najít celá generace dnešních třicátníků a čtyřicátníků, která v 90. letech odvážně nasedla na divokou vlnu velkých příležitostí a uvěřila Klausovu heslu, že peníze jsou až na prvním místě.

  3. Nejlepší český seriál podzimu? Terapie tu ambici má!
    Seriály21. 9. 2011
    Nejlepší český seriál podzimu? Terapie tu ambici má!

    "Naší snahou bylo českým divákům dokázat, že ,seriál' nemusí nutně znamenat sprosté slovo," říká Ondřej Zach, ředitel HBO Česká republika, o pětačtyřicetidílném seriálu TERAPIE s Karlem Rodenem v hlavní roli, který od 10. října poběží na obrazovkách HBO každý všední den od 20 hodin. Podíleli se na něm přední čeští režiséři, scenáristé i herci.

  4. 100 nových českých dokumentů: Werich, Čáslavská, Sudety i konopí
    Téma20. 9. 2011
    100 nových českých dokumentů: Werich, Čáslavská, Sudety i konopí

    Počet českých dokumentů v českých kinech roste a co víc - je o ně zájem i ve světě! Komediálně laděný Nesvatbov o nezadaných třicátnících sbírá jednu cenu za druhou doslova po celém světě. A optimistický výhled je i do budoucna. V příštích dvanácti měsících by mělo vzniknout sto nových dokumentů, necelá čtvrtina z nich se chce prosadit i do kin. A jsou mezi nimi i velmi zajímavé kousky!

  5. Zemřel Otakar Vávra, skvělý pedagog a rozporuplný režisér
    Filmy16. 9. 2011
    Zemřel Otakar Vávra, skvělý pedagog a rozporuplný režisér

    Půl roku po svých stých narozeninách zemřela jedna z nejvýraznějších a také nejdiskutabilnějších postav české kinematografie - scenárista, režiséra pedagog Otakar Vávra. Tvůrce takových skvostů, jakými jsou snímky Romance pro křídlovku či Kladivo na čarodějnice, ale i tvůrce řady neuvěřitelně ideologicky poplatných filmů. Zároveň také ale mimořádný pedagog, který vychoval řadu světových tvůrců, mj. Jiřího Menzela, Věru Chytilovou či Emira Kusturicu. Právě s ním se setkal na svém vůbec posledním veřejném vystoupení - na konci července v Uherském Hardišti na Letní filmové škole. V srpnu si zlomil krček, byl operován a ačkoliv Vávrova životní partnerka Jitka Němcová ujišťovala, že nejde o nic vážného, dnes přišla zpráva o jeho smrti.

  6. Recenze: Saxána a Lexikon kouzel
    Recenze14. 9. 2011
    Recenze: Saxána a Lexikon kouzel

    Trocha Dívky na koštěti, něco Arabely, vzpomínka na Kdo chce zabít Jessii?, rýpnutí si do Harryho Pottera a první kompletně digitální postavy v historii české kinematografie. To vše v pohádkové fantasy komedii Václava Vorlíčka, která vznikala až příliš dlouho...

  7. Bohdalová a Brzobohatý: Stará láska nerezaví!
    Filmy7. 9. 2011
    Bohdalová a Brzobohatý: Stará láska nerezaví!

    Legendy se vracejí a to tak že ve velkém stylu. Dvanáct let byli manželé, potom spolu dvacet let nemluvili a nyní se znovu sejdou před filmovou kamerou jako pár - Jiřina Bohdalová a Radoslav Brzobohatý! Novinka scenáristy Marka Epsteina a režiséra Jiřího Stracha, která nese pracovní název Oldies But Goldies, se začne natáčet už příští měsíc!

  8. Muži v naději válcují česká kina
    Filmy2. 9. 2011
    Muži v naději válcují česká kina

    Jeden jediný týden v kinech (a pár dobře zorganizovaných předpremiér po celé republice ještě před tím!) stačilo, aby novinka scenáristy a režiséra Jiřího Vejdělka Muži v naději mohla ohlásit už dvě stě tisíc diváků! Propletený příběh nevěr a záletů domnělých i skutečných se přitom v TOP 10 českých filmů podle premiérových víkendů dokázal vyšplhat na 2. místo!

  9. LFŠ 2011: Filmovka je základ státu!
    Festivaly a ceny28. 7. 2011
    LFŠ 2011: Filmovka je základ státu!

    37. ročník Letní filmové školy se blíží do cílové rovinky. Zatímco maratón filmů, hostů, přednášek, besed a koncertů neustává, divákových sil, zvlášť pokud je tu od začátku ubývá, proto blogové zpravodajství ze zbytku Filmovky spíš už jen telegraficky.

  10. LFŠ 2011: Někdo to rád filmově!
    Festivaly a ceny22. 7. 2011
    LFŠ 2011: Někdo to rád filmově!

    Aki Kaurismäki, Emir Kusturica, Apichatpong Weerasethakul a Robert Sedláček osobně, Billy Wilder a Gustav Machatý v exkluzivních retrospektivách, rumunská kinematografie v unikátní průřezu od němého filmu až po současnou novou vlnu. Koncerty, přednášky, premiéry, besedy, předpremiéry. Takový je 37. ročník Letní filmové školy v Uherském Hradišti.

  11. Poslední z Aporveru - česká 3D fantasy za 208 milionů korun!
    Filmy20. 7. 2011
    Poslední z Aporveru - česká 3D fantasy za 208 milionů korun!

    "Akce! Jste vyděšení, máte strach, prásk, modrá značka, červená nahoře, červená dole, ještě vydržte, žlutá, podívejte se na sebe, stop..." Takhle nějak vypadají režijní pokyny, když točíte fantasy za 208 milionů korun. Herci se dívají po barevných značkách nalepených na stěnách zeleného ateliéru, přičemž je snímá štáb, který je kompletně oděn do fotbalového včetně chráničů pod stulpnami. Po 80 natáčecích dnech se zkrátka všichni snaží z všudypřítomné zeleně nezblbnout a každý další natáčecí den si aspoň nějak ozvláštnit.

  12. Na Mašíny chybí padesát milionů korun!
    Filmy18. 7. 2011
    Na Mašíny chybí padesát milionů korun!

    Nejdřív to vypadalo na válku, potom na happy end a teď to ze všeho nejvíc zavání během na dlouhou trať. Řeč je o jednom z nedražších a nejkontroverznějších filmových projektů současnosti - akčním thrilleru Zatím dobrý, který zachycuje činnost odbojové skupiny bratří Mašínů v Československu a jejich strastiplnou cestu napříč východním Německem na podzim 1953. Pět chabě vybavených mužů versus dvacet tisíc po zuby ozbrojených policistů a vojáků. Tři z nich se dokázali prostřílet až do Západního Berlína.

  13. Čeští trikaři z firmy UPP nominováni na cenu Emmy!
    Filmy15. 7. 2011
    Čeští trikaři z firmy UPP nominováni na cenu Emmy!

    České postprodukční studio Universal Production Partners (UPP) vyrobilo pro osmihodinový německo-kanadský televizní seriál Pilíře země (The Pillars of the Earth) víc než tisíc vizuálních efektů. A jejich práce nezůstala bez odezvy. Vít Komrzý a Viktor Muller byli v kategorii Outstanding Special Visual Effects nominováni na nejprestižnější televizní cenu na světě - cenu Emmy! Celkem byla televizní minisérie nominována v osmi kategoriích.

  14. Letní filmová škola 2011: Nabitý program, opravené kino, nové bazény
    Festivaly a ceny12. 7. 2011
    Letní filmová škola 2011: Nabitý program, opravené kino, nové bazény

    Aki Kaurismäki dorazí osobně se svojí kompletní retrospektivou. Historicky největší tuzemská přehlídka filmů Billyho Wildera dokáže, že zdaleka nenatočil jen Někdo to rád horké. Držitel Zlaté palmy z Cannes Apichatpong Weerasethakul přiletí poprvé do České republiky a povede lekce filmu zvané master class. Zlobivé dítě české kinematografie Robert Sedláček v předpremiéře představí hned dvě své novinky - road movie Rodina je základ státu a kriminální thriller Sráči...

  15. Festivalové Varyace 4: Bilancujme!
    Festivaly a ceny11. 7. 2011
    Festivalové Varyace 4: Bilancujme!

    Bilancujme. Loni jeden a půl megahvězdy (Jude Law a Nikita Michalkov), letos jeden a půl megahvězdy (Judi Denchová a John Turturro) plus bonus navíc v podobě módní přehlídky Johna Malkoviche. Loni 126 tisíc diváků, letos 126 tisíc diváků. Loni velké nadšení zahraničních návštěvníků z mladého, spontánního a vnímavého publika, letos slova stejně obdivná na stejnou adresu. Loni mírné rozpaky z poněkud nevýrazné a místy snad až nudné soutěže, letos víceméně totéž. Loni něco české závisti na konci (řada českých novinářů zpochybňovala Zvláštní cenu poroty a dvacet tisíc dolarů pro Kukyho), letos "némlich" to samé v případě Cigána. Mnohé pak doslova rozzuřila Divácká cena pro Nickyho rodinu. Změnilo se tedy od loňska vůbec něco? Tedy kromě jména uměleckého ředitele...