Jakub "lamps" Vopelka

Jakub "lamps" Vopelka

Autor
Narozen 4. srpna 1995 v Českých Budějovicích.

Články autora

  1. Téma: Nejkrásnější záběry filmové historie #2
    Téma20. 5. 2019
    Téma: Nejkrásnější záběry filmové historie #2

    Filmy tak milujeme a uznáváme proto, že jsou schopny nést inspirativní morální poselství a proměňovat problémy všedního dne v niterný záblesk opouštěné reality. Některé nás mohou naučit historii, jiné burcují naše sebevědomí, další mohou dokonce probouzet city, které nám ve skutečném životě třeba schází. Ale k obdivování pořád zůstává a pro někoho i vystupuje také jejich formální stránka, skrze níž filmaři nechávají své myšlenky promlouvat a přenášet na vnímavého diváka. A zřejmě nejdůležitější formální složkou je samozřejmě práce s kamerou, která celý ten spektákl snímá a zprostředkovává obrazy - tedy to, čemu se tenhle cyklus bude snažit alespoň trochu zajímavě věnovat.

  2. Recenze #2: John Wick 3 - Důkladná lekce, jak lze stylově a různorodě rozsévat smrt
    Recenze18. 5. 2019
    Recenze #2: John Wick 3 - Důkladná lekce, jak lze stylově a různorodě rozsévat smrt

    Populární filmová série, která přinesla svěží vítr do mechanických schémat akčního žánru, si jde sebevědomě prostřílet cestu k završení trilogie. Bude Keanu Reeves aka nepolapitelný John Wick rozsévat smrt a zkázu stejně stylově a vynalézavě jako posledně?

  3. Nejpopulárnější animovaný seriál posledních let konečně potvrdil příchod čtvrté řady!
    Seriály16. 5. 2019
    Nejpopulárnější animovaný seriál posledních let konečně potvrdil příchod čtvrté řady!

    Obyvatelé všech galaxií a alternativních realit, zbystřete! Nejpopulárnější animovaný seriál posledních let, v němž se sebestředný vědecký génius a jeho labilní vnuk poflakují napříč dimenzemi, konečně potvrdil příchod netrpělivě očekávané čtvrté řady. A udělal to stylově prostřednictvím videa na You Tube.

  4. První ohlasy na novou Godzillu hovoří o dechberoucí blockbusterové epice!
    Filmy12. 5. 2019
    První ohlasy na novou Godzillu hovoří o dechberoucí blockbusterové epice!

    Jakmile trochu uvadne vlna nadšení a diskuzí kolem poslední týmovky rekordních Avengers, přijdou na řadu další žhaví kandidáti na popcornové události roku. Nejvýraznějším z nich je jistě pokračování pět let staré a rozporuplně přijímané Godzilly s podtitulem Král monster, které se v našich kinech představí na předposlední květnový den. První reakce z uzavřených promítání jsou necelé tři týdny před premiérou konečně venku. A zatím jsou velmi potěšující.

  5. Recenze: Apollo 11 - Interní dokument k padesátému výročí slavné mise
    Recenze11. 5. 2019
    Recenze: Apollo 11 - Interní dokument k padesátému výročí slavné mise

    Je to jen malý krůček pro člověka, ale obrovský skok pro lidstvo. Kdo tuhle legendární větu nezná, tak už je buď po smrti nebo pobíhá s oštěpem po pralese. Nejslavnější vesmírná mise završená zmíněnou hláškou z úst Neila Armstronga slaví přesně padesáté narozeniny a při té příležitosti sestříhal dokumentarista Todd Douglas Miller unikátní dokument, který nás ostře sledovanou cestou na Měsíc nostalgicky i novátorsky provede.

  6. Recenze: Iron Sky: The Coming Race - Hitler se nevzdává a osedlává Tyranosaura
    Recenze8. 5. 2019
    Recenze: Iron Sky: The Coming Race - Hitler se nevzdává a osedlává Tyranosaura

    Fandy zábavné béčkové produkce potěšil roku 2012 finský filmař Timo Vuorensola se svým nízkorozpočtovým brakovým sci-fi Iron Sky. Příběh o nacistické základně na odvrácené straně Měsíce zaujal vydařenými efekty, řadou vtipných filmových odkazů a narážek na současnou politickou situaci a neskrývaným vypravěčským elánem. Po dlouhých sedmi letech čeká Hitlera a spol vesmírný comeback, který je ještě šílenější než jejich předchozí vystoupení.

  7. Recenze: The Wandering Earth - Filmová třaskavina s nálepkou Made in China
    Recenze5. 5. 2019
    Recenze: The Wandering Earth - Filmová třaskavina s nálepkou Made in China

    Čínské výpravné spektákly se pomalu stávají vývozním zbožím, kterému se vyplatí věnovat pozornost. Bývají totiž ještě více utržené ze řetězu než jejich hollywoodští příbuzní a přinášejí často ozvláštňující vypravěčská schémata. "The Wandering Earth" pojednává o tom, jak se planeta Země musí přesunout do jiné obyvatelné soustavy - to tady opravdu ještě nebylo.

  8. Recenze: Fighting with My Family - Reklama na wrestling s Dwaynem Johnsonem hrajícím sám sebe
    Recenze4. 5. 2019
    Recenze: Fighting with My Family - Reklama na wrestling s Dwaynem Johnsonem hrajícím sám sebe

    Jakkoliv se může wrestling na první pohled jevit jako ujetá a předpojatá zábava, jeho popularitu dnes nikdo nezapře a nebýt něj, svět by nemusel poznat holohlavou ikonu jménem Dwayne Johnson. A právě tahle uctívaná hora svalů propůjčila svou tvář komediálnímu dramatu "Fighting with My Family", v němž si The Rock střihl roli sebe samotného. Funguje tahle otevřená reklama na wrestling i po stránce filmařské?

  9. Recenze #2: Avengers: Endgame - Filmová událost, o níž budeme jednou vyprávět vnoučatům
    Recenze25. 4. 2019
    Recenze #2: Avengers: Endgame - Filmová událost, o níž budeme jednou vyprávět vnoučatům

    Čekání to bylo úpěnlivé. Marvel Cinematic Universe konečně dospěl k vrcholu své více než desetileté první etapy, během níž se stal obdobným fenoménem na poli kinematografie a s ní spojeného merchandisingu, jakým byly v osmdesátých letech přelomové Star Wars. "Avengers: Endgame" lze hodnotit jako výjimečnou společenskou událost, k níž se dlouho žádný jiný snímek ani nepřiblíží a o níž jednou budeme živě vyprávět svým dětem a vnoučatům. A pak také jako úžasný film.

  10. Recenze: The Silence - Variace na Tiché místo s krvežíznivými netopýry
    Recenze21. 4. 2019
    Recenze: The Silence - Variace na Tiché místo s krvežíznivými netopýry

    Stejně jako relativně nedávný Bird Box, také další ambiciózní variace veleúspěšného Tichého místa přichází pod záštitou Netflixu a chlubí se zajímavým hereckým představitelem. Emily Blunt a Sandru Bullock střídá v novém survival hororu, v němž hraje prim jeden z pěti tělesných smyslů, ostřílený harcovník Stanley Tucci. Jak si vede?

  11. Téma: Nejkrásnější záběry filmové historie
    Téma20. 4. 2019
    Téma: Nejkrásnější záběry filmové historie

    Filmy tak milujeme a uznáváme proto, že jsou schopny nést inspirativní morální poselství a proměňovat problémy všedního dne v niterný záblesk opouštěné reality. Některé nás mohou naučit historii, jiné burcují naše sebevědomí, další mohou dokonce probouzet city, které nám ve skutečném životě třeba schází. Ale k obdivování pořád zůstává a pro někoho i vystupuje také jejich formální stránka, skrze níž filmaři nechávají své myšlenky promlouvat a přenášet na vnímavého diváka. A zřejmě nejdůležitější formální složkou je samozřejmě práce s kamerou, která celý ten spektákl snímá a zprostředkovává obrazy - tedy to, čemu se tenhle cyklus bude snažit alespoň trochu zajímavě věnovat.

  12. Recenze: The Professor and the Madman - nepříčetný Sean Penn a uznávaný Mel Gibson přepisují dějiny jazykovědy
    Recenze19. 4. 2019
    Recenze: The Professor and the Madman - nepříčetný Sean Penn a uznávaný Mel Gibson přepisují dějiny jazykovědy

    Mel Gibson a Sean Penn bezpochyby spadají do škatulky filmových hvězd, jejichž projekty se většinou těší slušnému diváckému zájmu. Nyní se tihle veteráni stříbrného plátna scházejí v nenápadném příběhu, kde nelétají kulky ani ostrá slova. Místo toho se řeší původ anglického slovníku, tedy téma na první dobrou nepříliš divácky atraktivní. Skrývá se pod akademickou slupkou zajímavý snímek?

  13. Recenze: První díl finále Hry o trůny - Nadprůměrný rozjezd?
    Seriály17. 4. 2019
    Recenze: První díl finále Hry o trůny - Nadprůměrný rozjezd?

    O tom, jaký je seriál Hra o trůny společenský fenomén, se již nemá cenu zevrubně rozepisovat. Vysněný svět George R.R. Martina přitahuje k televizním obrazovkám již pěkných pár let miliony diváků a nyní vstupuje do své finální etapy. Zima se blíží a my bychom u toho neměli chybět.

  14. Recenze: Chlapec, který se stane králem - Novodobý Artuš je malý kluk a musí zabránit konci světa
    Recenze4. 4. 2019
    Recenze: Chlapec, který se stane králem - Novodobý Artuš je malý kluk a musí zabránit konci světa

    Mytologie kolem bájného krále Artuše a rytířů kulatého stolu je odedávna vděčným námětem pro filmová zpracování napříč kinematografiemi mnoha národů. Ve Velké Británii si řekli, že by bylo fajn vytáhnout Excalibur v současné době a udatné rytíře nahradit obyčejnými dětmi. A mohli se na to klidně vykašlat.

  15. Recenze: The Highwaymen - Příběh rangerů, kteří dopadli populární zabijáky Bonnie a Clydea
    Recenze2. 4. 2019
    Recenze: The Highwaymen - Příběh rangerů, kteří dopadli populární zabijáky Bonnie a Clydea

    Osudy Bonnie a Clydea, nejvěhlasnější gangsterské dvojice americké historie, už z různých filmů a dokumentů všichni dobře známe. Málokdo ale tuší, že neméně zajímavý příběh se odehrával i na druhé straně barikády, ve společnosti dvou stárnoucích texaských rangerů, kteří šli slavným pirátům západu po krku. Novinka režiséra Johna Lee Hancocka se zaměřuje právě na tuto stranu mince.