Tereza Spáčilová - IDNES.cz

Autor

Články autora

  1. Téma9. 7. 2010
    Filmová nadace podpoří čtyři projekty a ocení Ženu v pokušení Balzerovou

    Jako každý rok zveřejnila Filmová nadace RWE & Barrandov Studio vítěze tradiční soutěže, do které tvůrci posílají své scénáře a literární náměty či povídky. Nejvyšší částku získal paradoxně cizinec. Mimo jiné i toto vítězství povede ke změně pravidel v příštím ročníku.

  2. Téma7. 7. 2010
    Když Landa režíruje Landu, jde o život. Manželé spolu točí film o ralley

    Stylově nízkonákladově - projekcí z notebooku - představili svůj nový nízkonákaldový projekt Dotkni se duhy Mirjam a Daniel Landovi. "V podstatě takhle nějak vypadalo celé natáčení," smál se Landa, když se nerozjel zvuk k oficiálnímu promítání, a představitelka hlavní ženské role Olga Lounová se hbitě dala do opravování.

  3. Téma1. 7. 2010
    Karel Roden má roli v Lidicích jistou, nyní se hledá Heydrich

    Filmu Lidice zbývá měsíc do první klapky, výměna režiséra si však vyžádala i změny v obsazení. Karel Roden a jeho kolegové trochu tápali. "Bude hrát Kňažko? A Trojan taky zůstal?" ptali se navzájem.

  4. Téma1. 7. 2010
    Režisér nových Sněženek a machrů produkuje film podle scénáře z Cannes

    Režisér filmu Sněženky a machři po 25 letech Viktor Tauš chystá nový film. Tentokrát však pouze jako producent: na režisérskou židli usedne Zuzana Liová oceněná na festivalu v Cannes za scénář, podle nějž vznikne právě DŮM.

  5. Téma28. 6. 2010
    První výlet do Aporveru: na českou fantasy dohlížel i tvůrce Vetřelce

    Fanoušci sci-fi se dočkali: na světě je první oficiální ukázka z chystané české fantasy Poslední z Aporveru. V minulých dnech vám iDNES.cz ukázal, jak teaser k mimořádnému projektu vznikal. Nyní jej nabízí ke zhlédnutí. "Chtěli jsme jím divákům naznačit, co je za rok čeká ve velkém," komentuje ukázku režisér Tomáš Krejčí.

  6. Téma24. 6. 2010
    Znát pravdu je nebezpečné, říkají tvůrci filmu Kajínek na novém plakátě

    Na světě je oficiální plakát k filmu Kajínek. V kinech už sice visí takzvané "teaser plakáty", které vznikly, aby se o filmu Petra Jákla vědělo co nejdříve, finální tvář však projektu vtiskla až práce Franse Lenzena. Renomovaný designér již dříve spolupracoval například i s Peterem Jacksonem.

  7. Téma22. 6. 2010
    Dlouhého poslední velký dabing: stránkové monology zvládal v kuse

    Jedna z posledních dabingových prací Vladimíra Dlouhého, titulní role v seriálu z produkce HBO John Adams, mu vynesla Cenu Františka Filipovského. Velkou zásluhu na tom měla režisérka českého znění Vladimíra Wildová. O jeho smrti se dozvěděla v zahraničí. "Je mi z toho smutno, Mirek mi svou prací přinášel radost," říká.

  8. Téma21. 6. 2010
    Dlouhý uměl být něžný Forrest Gump i odvážný Robin Hood

    Nikdo jiný by tu větu neřekl tak něžně: "Život je jako bonboniéra, nikdy nevíš, co ochutnáš." Forrest Gump alias Tom Hanks alias Vladimír Dlouhý - herec s hlasem tak podmanivým, že nebylo role, kterou by mu televize nenabídly.

  9. Téma17. 6. 2010
    Česká fantasy se rodí ve tmě. Za pomoci mechu ze Zélandu a počítačů

    Nápad natočit českou fantasy světového formátu vznikl před více než pěti lety, málokdo však tehdy věřil, že se zrealizuje. Fakt, že se právě nyní rodí jeho první upoutávka pro kina, budiž důkazem, že i ty nejodvážnější sny se mohou plnit. Na úplném začátku projektu jménem Poslední z Aporveru přitom nebylo nic většího než obyčejný kamarádský hec.

  10. Téma17. 6. 2010
    Válka s mloky v angličtině a polštině? I to je možné, říká režisér Krejčí

    Právě v těchto dnech finišuje režisér Tomáš Krejčí se střihem upoutávky na novou českou fantasy Poslední z Aporveru. "Je nám jasné, že srovnávání s Avatarem se nevyhneme," říká režisér, který má v záloze ještě jeden průkopnický krok: adaptaci Čapkovy Války s mloky.

  11. Téma13. 6. 2010
    Herec Jiří Mádl se v Písku vyřádil s nevěstami. Pod dohledem Lucie Bílé

    První český 3D hraný film, muzikál "V Peřinách" režiséra F. A. Brabce, má za sebou úvodní fázi natáčení. Po scénách, které se rodily před zeleným pozadím v ateliérech v Praze se štáb přesunul do Písku. Svůj pěvecký a taneční um před monstrózní 3D kamerou předvedl i Jiří Mádl.

  12. Téma19. 5. 2010
    Jana Plodková: V Cannes jsem zjistila, že červený koberec má něco do sebe

    Janu Plodkovou jsme dlouho znali hlavně jako "Čárkovanou" ze Svěrákových Vratných lahví. Po triumfu dramatu Protektor a díky roli v seriálu TV Prima Zázraky života se leccos změnilo. Slavná si však herečka, jež na on-line rozhovor dorazila rovnou z festivalu v Cannes, nepřipadá: "Červený koberec z vás hvězdu neudělá," říká.

  13. Téma12. 5. 2010
    Jak vypadá pervitinové peklo Rosti Nováka. Zima, déšť a Bohnice

    Areál bohnické léčebny, bouře, déšť. V polorozpadlé budově bývalé vývařovny pokašlává skupinka lidí. Byť je květen, choulí se v péřovkách. Jeden člověk však stojí uprostřed toho všeho nahý a zvolna modrá. Rosťa Novák.

  14. Téma14. 4. 2010
    Nový film Alice Nellis je nevtíravě dobrý, veselí z něj ale nebudete

    Kdo zná snímky Alice Nellis, bude možná zaskočen: režisérka, která svá díla brousí a leští jako klenotník šperk, náhle přichází s filmem, v němž nechala herce improvizovat. A vyšlo jí to. Zase. I když tentokrát ne stoprocentně.

  15. Téma30. 3. 2010
    Jiří Vejdělek: Balzerovou jsem odjakživa toužil svléknout z lékařského pláště

    Jiří Vejdělek je expert na kasovní trháky: film Účastníci zájezdu se stal nejúspěšnějším titulem roku 2006, rekordy od prvního dne láme také nová komedie Ženy v pokušení. "Zdravím všechny, kdo podlehli pokušení si se mnou popovídat. Už za chvíli toho budou litovat," přivítal s typickým humorem čtenáře iDNES.cz na chatu.