Nejbohatší herci a herečky světa. Mezi velikány patří Clooney, Cruise i Dwayne Johnson

10 nejbohatších herců a hereček světa.
Nejbohatší herci světa | Universal Pictures/Paramount Pictures

George Clooney

Odhadované jmění: 500 milionů dolarů (11,4 miliard korun)
George Clooney
George Clooney

Herec

7.4
Držitel dvou Oscarů George Clooney, známý mimo jiné ze série Danyho parťáci, patří stále mezi hollywoodskou špičku a za roli ve filmu inkasuje i 20 milionů dolarů. Jeho ikonická spolupráce s Nespresso mu pak vynesla dokonce 40 milionů. Největší balík peněz však Clooney v posledních letech vydělal na prodeji značky tequily Casamigos, kterou založil v roce 2013 společně se dvěma podnikateli. O čtyři roky později ji totiž koupila společnost Diageo za 700 milionů dolarů. A herec podle všeho ví, co se svými penězi dělat, kromě charitativních projektů a produkování dalších snímků vlastní domy v Los Angeles, Mexiku, Itálii a Velké Británii. Nedávno si ještě přikoupil francouzské sídlo z 18. století s vlastní vinicí.
George Clooney ve Flashovi
George Clooney ve Flashovi | Warner Bros.

Robert De Niro

Odhadované jmění: 500 milionů dolarů (11,4 miliard korun)
Robert De Niro
Robert De Niro

Herec

8.0
Jeden z nejlepších herců všech dob, dvorní spolupracovník Martina Scorseseho a dvojnásobný držitel Oscara Robert De Niro dostal za svůj vůbec první dětskou roli pouhých 50 dolarů. V sedmdesátých a osmdesátých letech už byl ale představitel legendárního Trevise z Taxikáře jedním z nejlépe placených herců své doby. Nemalá část jeho bohatství ovšem nepochází z filmového průmyslu, ale oblasti pohostinství. V roce 1994 založil on a japonský šéfkuchař Nobuyuki Matsuhisa síť restaurací Nobu, která nyní čítá okolo padesáti poboček po celém světě. De Niro vlastní také restauraci Tribeca Grill na Manhattanu a několik hotelů.
Taxikář
Taxikář | Columbia TriStar

Ellen DeGeneres

Odhadované jmění: 500 milionů dolarů (11,4 miliard korun)
Ellen DeGeneres
Ellen DeGeneres

Herečka, Výkonná producentka

5.7
Americkou komičku Ellen DeGeneres můžeme znát třeba jako hlas rybky Dory z filmu Hledá se Nemo a Hledá se Dory. Zářnou kariéru udělala také v televizi a zejména ve své talk show Show Ellen DeGeneresové, která běžela 19 sezón. V dobách největší slávy za ni herečka inkasovala až 60 milionů dolarů ročně. Miliony dolarů vydělala Ellen DeGeneres se svou manželkou také přeprodejem nemovitostí. V roce 2015 byla časopisem Forbes označena jako 50. nejmocnější žena světě.
Ellen DeGeneres
Ellen DeGeneres | Netflix

Tom Cruise

Odhadované jmění: 600 milionů dolarů (13,7 miliard korun)
Tom Cruise
Tom Cruise

Herec

8.3
Tom Cruise se vedle Roberta Downey Jr., Johnnyho Deppa a Leornarda DiCapria nejčastěji objevuje na seznamu nejlépe placených herců, a to hlavně díky dvojúloze herec/producent, kterou u spousty svých úspěšných filmových projektů zastává. První díl Mission: Impossible mu tak přinesl 70 milionů dolarů a hned třikrát, za snímky Mission: Impossible 2, Válka světů a Top Gun: Maverick, si na své konto připsal dokonce devíticifernou sumu. Loni skončil dle časopisu Forbes jako třetí nejlépe placený herec roku 2023. Cruise je taky jednou ze světově nejviditelnějších tváří scientologie a odhaduje se, že na podporu této kontroverzní církve věnoval v průběhu let více než 25 milionů dolarů.
jejich-pozadavky-zmenily-cely-film-aneb-kdyz-si-herec-neco-preje
Mumie / Tom Cruise | Universal

Shahrukh Khan

Odhadované jmění: 600 milionů dolarů (13,7 miliard korun)
Shahrukh Khan
Shahrukh Khan

Herec, Producent

7.4
Důkazem toho, že Hollywood již zdaleka nemá celosvětový monopol na filmové bohatství, je největší současná hvězda Bollywoodu a nejúspěšnější indický herec všech dob Shahrukh Khan. České publikum ho může znát z filmů jako Jmenuji se Khan, Indie, do toho či Jawan, Khan má však za sebou více než 80 natočených snímků. Za jeden film většinou inkasuje v přepočtu 35 milionů dolarů. Za rok tak utrží až 80 milionů.
Jawan: trailer | Red Chillies Entertainment

Dwayne Johnson

Odhadované jmění: 800 milionů dolarů (18,2 miliard korun)
Dwayne Johnson
Dwayne Johnson

Herec

7.4
Bývalý wrestler a jeden z nejhvězdnějších akčních herců současnosti Dwayne Johnson aka The Rock má v oblasti financí překvapivě mnohé společné s elegánem Georgem Clooneym. Stejně jako on se pustil do obchodu s alkoholem, a dokonce si též vybral tequilu. Vlastní zhruba třetinový podíl značky Teremana, který by mu podle odhadů mohl před zdaněním vynést až miliardu dolarů. Spolupracuje také s výrobcem sportovního oblečení Under Armour, automobilkou Ford či technologickým gigantem Apple. Nemalé peníze však samozřejmě vydělává i jako herec, titulní role v superhrdinském Black Adamovi mu přinesla 22,5 milionu dolarů a Calluma Drifta v blížícím se filmu Red One si údajně zahrál za příjemných 50 milionů. Solidaritu však The Rock vyjádřil i vůči svým méně movitým kolegům, když minulý rok poslal sedmimístnou sumu na podporu stávky hereckých odborů.
Black Adam
Dwayne Johnson jako Black Adam | Warner Bros.

Jerry Seinfeld

Odhadované jmění: 950 milionů dolarů (21,7 miliard korun)
Jerry Seinfeld
Jerry Seinfeld

Herec, Scenárista

7.3
Americký komik a herec Jerry Seinfeld získal většinu svému jmění v souvislosti se seriálem Show Jerryho Seinfelda, který je považován za jeden z nejlepších sitcomů všech dob. Na pořadu, jenž se vysílal v letech 1989-1997 a byl částečně inspirovaným jeho životem, se Seinfeld podílel jako scenárista i představitel hlavní role. Za 10. sérii, která se měla skládat z 22 epizod, mu bylo nabídnuto 5 milionů za díl, Seinfeld však odmítl. Netflix, který jako jeden z mnoha show od jejího vzniku vysílal, dal za pětiletá práva za ni půl miliardy dolarů. Komik se navíc dál věnuje stand-upu, jen za záznam jeho hodinového vystoupení Jerry Seinfeld: Jak zabít 23 hodin časuz roku 2020 zaplatil Netflix 20 milionů dolarů.
Jerry Seinfeld, Ellen DeGeneres
Jerry Seinfeld, Ellen DeGeneres | Netflix

Tyler Perry

Odhadované jmění: 1 miliarda dolarů (22,8 miliard korun)
Tyler Perry
Tyler Perry

Herec, Scenárista

6.3
Perry, který si zahrál v hitech jako K zemi hleď či Zmizelá, je minimálně v americkém prostředí známý jako tvůrce a představitel Madey, postarší afroamerické dámy, se kterou vzniklo už více než 13 filmů, jež dohromady utržily přes 660 milionů dolarů. Od roku 2019 začal produkovat obsah pro televizi BET zaměřenou na afroamerické diváctvo. Údajně vydělává až 150 milionů dolarů ročně a má 25procentní podíl ve streamovací službě BET+.
Madea
Tyler Perry jako Madea | Netflix

Wei Zhao

Odhadované jmění: 1 miliarda dolarů (22,8 miliard korun)
Wei Zhao
Wei Zhao

Herečka

7.3
Pro diváky a divačky orientované spíše na euroamerickou tvorbu může být překvapením vysoké umístění v Česku málo známé čínské herečky, zpěvačky a režisérky Wei Zhao. Kromě historických filmů jako Krvavé pobřeží, Založení republiky, Mulan či 14 ostří má na svědomí okolo padesátky dalších rolích a stojí například i za hlasem princezny Fiony v čínském dabingu Shreka 2. Desítky milionů dolarů Zhao a jejímu manželovi vydělávají podíly v čínské produkční společnosti Alibaba Pictures. K jejím velkým zálibám patří vinařství, vlastní několik vinic ve Francii a v Číně založila obchod s kvalitním evropským vínem.
Wei Zhao
| BontonFilm

Jami Gertz

Odhadované jmění: 9 miliard dolarů (205 miliard korun)
Jami Gertz
Jami Gertz

Herečka

6.9
V osmdesátých letech měla Jami Gertz, nyní nejbohatší žijící herečka, slušně našlápnuto k solidní kariéře v branži s filmy jako Křižovatky, Ztracení chlapci nebo Feťáci. V roce 1996 sice byla nominována na Zlatou malinu jako nejhorší herečka ve vedlejší roli za svou účast na katastrofickém snímku Twister, ve hraní však pokračovala dál a sporadicky se před kamerou objeví dodnes. Její cesta k bohatství, které by v našich končinách s rezervou stačilo na třetí místo v žebříčku nejmovitějších občanů Česka, přesto nepřekvapivě nevedla přes kinematografii.

V roce 1989 se Jami Gertz provdala za investora Antonyho Resslera, přičemž do manželství tenkrát vstupovala jako zámožnější z páru. Rok nato Resller spoluzaložil investiční společnost Apollo Global Management, kterou na konci devadesátých let doplnil firmou Ares Management. Zejména výnosy z druhého jmenovaného podniku manželům posledních deset let zajišťují místo na seznamu dolarových miliardářů.
Jami Gertz se svým partnerem jsou spoluvlastníky basketbalového klubu Atlanta Hawks a baseballového týmu Milwaukee Brewers. V roce 2016 si od Toma Cruise za 38 milionů dolarů koupili sídlo v Beverly Hills, které sousedí s Denzelem Washingtonem, Sylvesterem Stallonem, Eddiem Murphym či Markem Wahlbergem. Kromě potěšení z luxusu ale manželský pár přispívá i na charitu a řadí se v tomto směru k nejštědřejším celebritám na světě.
Jami Gertz, Dylan McDermott
Jami Gertz, Dylan McDermott | VAPET
Podívejte se taky na náš žebříček nejlepších herců a hereček.
Zdroje: Biography.com, Celebritynetworth.com, Forbes