Kariéra The Rocka na rozcestí. Po sérii průšvihů hledá spásu u ikony cinefilů, studia A24

Kariéra The Rocka na rozcestí. Po sérii průšvihů hledá spásu u ikony cinefilů, studia A24
Dwayne Johnson | Twentieth Century Fox
Johnson se dlouhodobě pokouší kopírovat kariéru svých dvou velkých vzorů. Tím prvním je Arnold Schwarzenegger, druhým o kus víc překvapivě George Clooney. Na těchto pánech mu imponuje jejich schopnost vybudovat si na základě svého filmového působení byznysové impérium. Zakoupili řadu podniků, jejichž se stali tvářemi, a ještě přibrali reklamní bokovky. Vytvořili komplexní ekosystém s jejich jménem jako značkou a nyní jim stačí jejich perpetuum mobile jen mírně popostrkovat, aby fungovalo.
Dwayne Johnson
Dwayne Johnson

Herec

7.4
Co však Johnson postrádá, je jejich drajv. Schwarzenegger chtěl být vždy nejlepší, bylo jedno v čem. Ne pro finanční odměnu, nýbrž pro možnost stanout na stupni vítězů. Proto vyhledával největší odborníky každého oboru, v němž se ocitl, a produkoval s nimi pamětihodná díla. Když dělal obchod, musel být extra výdělečný. Když točil film, musel být extra dobrý a úspěšný. Clooney je přímočařejší, uvědoměle maximalizuje svůj zisk. Vydělané prostředky pak uplatňuje při své filmařské filantropii. Může koprodukovat projekty, na něž by standardní studia v potřebné míře nepřispěla.
Dwayne Johnson
Dwayne Johnson | Universal Pictures
U obou se můžeme podívat na jejich portfolio a říct, že dosáhli něčeho hmatatelného. Chápeme, co bylo v jejich kariéře prostředkem a co cílem. Známe jejich deklarované hodnoty. Ovšem při pohledu na Johnsonovu filmografii se nezdá, že by o něm platilo totéž. Vydělává na rutinních filmech, jimiž financuje své rutinní podnikání, a jediným důsledkem je rostoucí cifra na jeho účtu. Spekuluje se o jeho chystaném vstupu do politiky, jenž by mohl vysvětlovat konformnost jeho tvorby. Zdá se každopádně, že jsou pryč jeho začátky, kdy se nebál vstoupit do jednoho z nejvyšinutějších filmových projektů své doby s názvem Southland Tales. Nic podobného jsme u něj dlouho neviděli.
Fiasko v podobě Black Adama ho nyní nutí učinit aktivní krok a znovunastolit jeho veřejný obraz. Aby se zbavil škraloupu, udělal to nejlogičtější, co mohl – vtrhl do kanceláře ředitele A24, flákl rukou do stolu a trval na tom, že musí okamžitě dostat film. To je sice naše umělecká licence (i když podle zvěstí o jeho manýrách ne zcela vyloučená), výsledek je však stejný. Variety informuje o tom, že Johnson bude hrát ve filmu nejprestižnějšího současného filmového studia, jež se soustředí na autorské, vyhraněné a nekonformní filmy a seriály. Je to skvělý obchod. Johnson získá ztracenou prestiž, studio možnost dosáhnout na širší publikum.
novinka-nejlepe-placeneho-herce-poslednich-let-ma-byt-silenou-kombinaci-akce-a-slavne-vanocni-klasiky
Dwayne Johnson | Warner Bros.
Režírovat bude Benny Safdie, jenž pokračuje v emancipaci od svého bratra Joshe, s nímž doposud tvořil tvůrčí duo. Na kontě mají především vlivné hyperaktivní komediální drama Uncut Gems s Adamem Sandlerem. Film s poetickým názvem The Smashing Machine vypráví skutečný příběh profesionálního zápasníka Marka Kerra, jenž se v roce 2000 v potýkal se svou kariérou, závislostmi a s problémy v rodině. Studio A24 slibuje Johnsonovu nejvíc seriózní a náročnou roli. Safdieho jméno je také příslibem, že by nemělo jít o tuctovou podívanou.
Jedná se o projekt, který jako by někdo u rýsovacího prkna vymýšlel specificky s cílem nastartovat comeback The Rocka jako velkého jména v Hollywoodu, jež zaslouží respekt. Vzpomeňme na to, co udělal Aronofského Wrestler pro Mickeyho Rourkea. The Rock by podobný kariérní boost jistě zužitkoval o kus lépe.
zdroje: magazín Variety, videoesej When Movie Stars Become Brands od Patricka Willemse
Podívejte se na seznam nejočekávanějších filmů příštího roku podle databáze Kinoboxu.