VIDEO: Co udělá Jan Masaryk s bankovkou opatřenou podobiznou vlastního otce?

"Je to rebel!" chtělo by se zvolat na adresu režiséra Julia Ševčíka, jehož Masaryk (2016) představuje kratičkou filmovou ukázku. Snímek pojednává o životě diplomata a politika Jana Masaryka těsně před vypuknutím 2. světové války. Je v tom zmar, rezignovanost a pocity člověka, který utekl do USA, aby si rozmyslel, co podniknout dál. Životopisné snímky ze života významných státníků u nás nevznikají. Tenhle se navíc tváří, že bude jiný - zaměřuje se na krátkou výseč ze života politika/diplomata/bohéma a nebojí se předkládat citlivější scénky ze zákulisí.
Ve filmu hraje Jana Masaryka Karel Roden, zmiňovaná ukázka voní zakázaným ovocem a tragikomikou. Svůj podíl na tom jistě bude mít jeden ze scenáristů Petr Kolečko (Padesátka, Čtvrtá hvězda, Okresní přebor). Pánové si "dávají do nosu", ale ne každému se srolovaná bankovka s portrétem "tatíčka" Masaryka zamlouvá. Nenašla by se pětistovka? Na té byl v té době národní obrozenec Ján Kollár...
Co si budeme povídat, i diplomaté jsou jen lidé, tak proč by měli být v civilu jako ze škatulky. Osobně se těším na ten Masarykův až schizofrenický rozkol mezi bohémstvím a diplomatickým protokolem, přes který prostě vlak nejede. Ať na něj mají lidé názor jakýkoliv, musel to mít zatraceně těžké.
Masaryk jde do kin 9. března příštího roku, ale nedočkavci na něj mohou vyrazit mezi 25. a 31. prosincem, kdy se bude ve speciálních projekcích promítat v pražském kině Lucerně. Tak schválně, kolik dorazí diplomatů.

Související osoby


Související tituly


Související videa


Související články