Hranice

70%
Hranice
Psycholožka Julia se po přestěhování do Suwalského kraje stává nedobrovolnou svědkyní a účastnicí dramatických událostí na polsko-běloruské hranici. Rozhodne se vzdát se svého pohodlného života a přidá se ke skupině aktivistů, kteří poskytují pomoc uprchlíkům. Současně s tím jsou syrská rodina prchající před občanskou válkou a její doprovod, učitelka z Afghánistánu, podvedeni Bělorusy a násilně převezeni do uprchlického tábora nedaleko hranic s Polskem. Ve snaze uniknout se vydávají na zoufalou a nebezpečnou cestu neznámým a nepřátelským územím. V Polsku se jejich osud protne s osudem Juliiným a mladého pohraničníka Jana. Události, které je potkají, navždy změní život nejen jim, ale i dalším migrantům a aktivistům zapojeným do jejich příběhu. Snímek Hranice byl součástí soutěže festivalu v Benátkách 2023. Film byl podpořen programem Kreativní Evropa MEDIA.



Recenze: Hranice

Kinobox.cz
85%

Agnieszka Hollad zachycuje krizi humanity, jež se odehrává jen několik set kilometrů od nás. Uchyluje se k naturalistickým, místy až téměř exploatačním postupům, to vše však slouží argumentační síle snímku, který chce hlavně burcovat, upozornit na problém. Jedná se o chytře seskládanou a komplexní obžalobu odmítání odpovědnosti, kvůli které stále umírají lidé. Kdyby nic jiného, toto dílo publikem pořádně otřese, což je možná přesně to, co je v podobných chvílích potřeba.


mojmir.sedlacek
6 033 bodů
8
„Tohle jim jen tak nesmí projít, musíme to vykřičet do světa,“ zaznívají aktivistické hlasy, jež jsou vzápětí umlčeny výsměchem, že něco podobného se přece děje pořád a nikoho u moci to nezajímá. Epilog o polské ochotě pomoci běžencům z Ukrajiny na začátku ruské agrese v únoru loňského roku lze chápat jako povzdech, že zjevně není uprchlík jako uprchlík. Spravedlivé rozhořčení Holland nad stavem světa je ze snímku nepopiratelné, zkušené filmařce se však výsledný tvar, jakkoli rozmáchlý, nevymyká z rukou a prvotní frustraci zdárně zvládá přetavit v humanistické poselství.
marie-kolarova
marie-kolarova
2 829 bodů
8
Působivý film, černobílá varianta podtrhuje depresi z celé humanitární katastrofy. Uprchlíci byli podvedeni, ale nebyla to jejich chyba. Někdy možná až didaktické, s lehce přetaženou stopáží. Stačí pohled na záda s jizvami, není třeba vysvětlovat proč – bez vysvětlení na mě působí silněji. To je přece úplně jedno proč, lidi se nebičují. Pohraničníci se sice chovali hnusně, ale největší odpovědnost mají ti, kdo je k tomu jednání motivovali – to nebylo rozhodnutí jednoho konkrétního velitele. Jistěže se Poláci ocitli pod silným tlakem, ale to pořád nebránilo, aby dodržovali platné zákony. Hysterická reakce Kaczyńského a spol. ovšem ukazuje, že Agnieszka Holland měla pravdu.
BUtLA
367 bodů
9
Film, jehož apel funguje lépe, než jeho zápletka. Navzdory vizuálu a ohlasům mi nepřijde, že jde o záležitost pro filmové snoby. Pro ně to bude možná příliš jasně nalajnované a ehm...černobílé. Zpracování tématu je ale přístupné a skvěle pracuje s jeho vrstevnatostí. Řekl bych, že má skutečně šanci běžnému diváku změnit pohled na situaci lidí snažících se dostat do Evropy a to je jeho největší devíza. Jen je opravdu smutné, že když pár stovek kilometrů od nás v lese umrzají lidé, stejně potřebujeme, aby nám 74letá Agnieszka Holland ukázala, jak se ohledně toho máme cítit.


Dodatečné informace

Původní název:
Zielona granica (více)
  • Polsko Hranice
  • Polsko Zielona granica
  • Polsko Green Border
  • Polsko Green Border - Zona de Exclusão
  • Polsko The Green Border
  • Polsko Zelena granica
  • Polsko Πράσινα σύνορα
  • Polsko Зелений кордон
  • Polsko Зелёная граница
  • Polsko 邊境無間
Premiéra v ČR:
1. 3. 2024
Distributor:
Bioscop
Země původu:
Polsko, Česká republika, Francie, Belgie
Čeština:
Hranice je dostupný s českými titulky
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch