Nový Vetřelec nemůže podle reakcí vypadat brutálněji. Nástupkyně Ripleyové míří mezi hvězdy

Nový Vetřelec nemůže podle reakcí vypadat brutálněji. Nástupkyně Ripleyové míří mezi hvězdy
Vetřelec: Romulus | 20th Century Studios
Álvarez při rozebírání inspirací ke svému Vetřelci popsal dějové zasazení před Cameronovu dvojku. Nešťastní hrdinové na vesmírném korábu, kde je zamořené zabijáckými organismy nikdo neuslyší křičet, mají být rodáky z kolonizované planety známé jako dějiště Vetřelců. Osudům vojenské jednotky kolem Ripley (Weaver), Higgse (Michael Biehn) či Bishopa (Lance Henriksen) zřejmě unikli, ale ve vesmírném vakuu na ně číhá nebezpečí inklinující k hrůze ocelového labyrintu ze Scottova originálu. Méně zdařilá pozdější pokračování a prequely Prometheus a Covenant prý Álvarez v detailech zohlední, ale jinak se má upnout na atmosféru a násilí původních oceňovaných klasik.
Vetřelec: Romulus
Vetřelec: Romulus
AI
74%
Lasvegaské publikum to dle zahraničních webů může dosvědčit, neboť na CinemaConu promítaná upoutávka údajně dostála těm nejhororovějším představám. I když z mekky hazardu poslední týden kolují pouze oslavné zvěsti, jejichž relevance se v tuzemsku stěží testuje, vzhledem k dosavadní propagaci a Álvarezově pověsti bychom vzrušení kolem Romula mohli opatrně důvěřovat. Snímek dle Variety představí výzkumný tým, který v hlubokém vesmíru narazí na opuštěnou stanici. Na základě intenzivního traileru je jasné, že nešťastníci si nebudou stačit zakrývat obličeje před pavoukovitými parazity, jejichž polibek smrti vám do břišní dutiny vpraví Xenomorphy z nočních můr H. G. Gigera. Čerstvě promítaný materiál prý stupňuje hmatatelné napětí, když posádka cestuje nepřívětivým terénem, a ústí do mučivých scén, kde se „hromadí těla, praskají kosti a prolévá krev.“
Vetřelec: Romulus: teaser trailer | Falcon
Celkově sedmý příspěvek do legendární série našel svou hlavní tvář v šestadvacetileté zpěvačce a herečce Cailee Spaeny, již letošek zjevně katapultuje k hollywoodským výšinám. Roku 2018 se publiku představila ve stylovém retru Zlý časy v El Royale a ve sci-fi sequelu Pacific Rim: Povstání, kde obdržela hlavní ženskou roli. V drsnější póze zaujala navzdory drobné postavě, měří pouze 155 centimetrů a kdekdo by si ji představil spíš v romantických filmech. Za výrazem vyzařujícím nevinnost se ale skrývá netušená energie a Spaeny, která loni dostála image silné i křehké ženy v životopisu Priscilly Presley Priscilla, nyní v rukách drží ikonickou zbraň po zřejmě nejlepší akční hrdince kinematografie.
Cailee Spaeny
Cailee Spaeny

Herečka

Spaeny, již brzy uvidíme také ve chválené dystopické alegorii Alexe Garlanda (Anihilace) Občanská válka, v rozhovoru pro Total Film hovořila o scéně z traileru, kdy se její postava Ray Carradine s futuristickou zbraní chystá na nejhorší střetnutí života. „Udělala jsem vše proto, abych tu postavu zhmotnila. Obdivuji Sigourney Weaver v její roli – je součástí toho, jak dané filmy změnily vývoj celé branže. Nikdy se jí nemohu vyrovnat,“ uznala texaská rodačka s ohledem na záběr, který ke Cameronovým Vetřelcům nápadně odkazuje. Jedním dechem ale dodala, že se snažila vzkřísit vlastní nejlepší verzi akční hrdinky. „Do té postavy jsem vtiskla vše, co v sobě mám. Snažila jsem se ji učinit trojrozměrnou do té míry, jaké vůbec lze dosáhnout,“ prohlásila.
Totéž lze napsat také o Álvarezovi, jenž v poslední době režíroval pouze hororovou minisérii Hovory od Apple TV+. Kromě rad od Scotta a Camerona, které si pochopitelně vzal k srdci, se spolehl na vlastní entuziasmus a perfekcionisticky dohlížel na každou píď produkce včetně masek a vizuálních efektů, na nichž pracují ti nejpovolanější lidé z oboru. „Přivedli jsme všechny chlápky z Vetřelců,“ pochlubil se v rozhovoru pro Movieweb svým štábem, který má na starosti design vesmírných monster. „Když dělali na tom filmu, bylo jim něco málo přes dvacet a byli součástí týmu Stana Winstona. A teď je máme k dispozici na vrcholu jejich sil. Mají vlastní společnosti, ale přivedli jsme je všechny pod jednu střechu, aby společně pracovali na monstrech. V každém ohledu jsme totiž zacházeli s animatronikou a loutkami. Dokonce jsem měl to štěstí být s nimi pod stolem a pohybovat všemi těmi animatronickými věcmi,“ vysvětlil Álvarez neocenitelný praktický přístup.
Vetřelec: Romulus
Vetřelec: Romulus
Vetřelec: Romulus
Alien: Romulus
Alien: Romulus
Na upoutávku zveřejněnou v Las Vegas snad nebudeme muset čekat dlouho a brzy bude k dispozici také online. Snímek podle webu The Direct obdržel rating R zakazující osobám mladším 17 let návštěvu kina bez doprovodu rodičů. A podle všeho je toto rozhodnutí opodstatněné a z pozice tvůrců i cílené. V tuzemských kinech se přesvědčíme od 15. srpna.
Podívejte se na žebříček nejlepších hororů podle Kinoboxu.
zdroje: Variety, Movieweb, The Direct