Margot Robbie díky Barbie vydělala 50 milionů. Jen jedna žena si přišla na lepší peníze

Margot Robbie díky Barbie vydělala 50 milionů. Jen jedna žena si přišla na lepší peníze
Barbie | Warner Bros.
Hlavní hvězda snímku Margot Robbie se tak může zpětně smát kritice části internetové komunity, podle níž je (stejně jako její kolega Ryan Gosling) pro tuto roli příliš stará. Veleúspěch v kinech totiž vedl k tomu, že si Robbie přišla na skutečně nevídané peníze. Podle zjištění webu Variety za Barbie inkasuje zhruba 50 milionů dolarů, jelikož vedle hlavního hereckého partu je pod snímkem podepsaná i producentsky a bonusy za diváckou popularitu jsou zjevně nemalé.
Margot Robbie
Margot Robbie

Herečka

Žebříčky hovoří jasně

Už její základní plat za roli Stereotypní Barbie ve výši 12,5 milionů dolarů (který byl mimochodem stejný jako v případě Goslinga) je značně nadstandardní. Zkušenost však jasně ukazuje, že na zdaleka největší peníze si herci a herečky přijdou ve chvíli, kdy se na vzniku snímku podílejí i z pozice producentů. Právě takto přišla ke zcela ojedinělým 70 milionům dolarů Sandra Bullock díky Gravitaci (2013), herecký plat ve výši 20 milionů dolarů se jí podařilo více než ztrojnásobit. Tento výdělek je dodnes zdaleka největší, na který si kdy herečka v rámci jednoho projektu přišla.
Kompletní tabulky sčítající všechny příjmy však ukazují poměrně nezanedbatelný jev – a to že herečky si na takto výrazné výdělky přijdou skutečně mnohem méně často než herci. Jen tři, potažmo čtyři muži se v rámci honoráře za jeden film dostali k magické hranici sta milionů dolarů.
retro-recenze-gravitace-sandra-bullock-a-george-clooney-pluji-vesmirem-ve-strhujici-sci-fi
Gravitace (2013) | Warner Bros.
Jednalo se o Bruce Willise díky Šestému smyslu (1999), Willa Smithe za třetí Muže v černém (2012), dále hned ve třech případech o Toma Cruise (Mission: Impossible 2 z roku 2000, Válka světů z roku 2005 a samozřejmě loňský hit Top Gun: Maverick). Čtvrtým a trochu speciálním případem je celkový příjem ve výši 156 milionů dolarů za dvě pokračování Matrix Reloaded a Matrix Revolutions pro Keanu Reevese. Technicky se jedná o dva snímky, prakticky však šlo o jednu produkci, jelikož se oba díly natáčely současně.
Sluší se dodat, že v žebříčku žen se na bronzové příčce za Bullock a nově Robbie nachází Cameron Diaz díky Zkažené úče (2011, celkem 42 milionů dolarů pro herečku). Dlouhodobě si velmi úspěšně vedla i Scarlett Johansson díky opakování role Black Widow v rámci MCU a Zoe Saldana za účast v MCU jako Gamora ze Strážců Galaxie i v Avatarech jako Neytiri. Jinak se však žebříčky nejlépe placených hollywoodských hvězd hemží muži, jejichž hegemonii tu a tam rozředí Jennifer Lawrence či Sofía Vergara.
Strážci Galaxie 3
Strážci Galaxie 3 | Walt Disney Studios

Neúprosný věk

To vše podtrhuje zajímavá studie z roku 2014, kterou Irene E. De Pater, Timothy A. Judge a Brent A. Scott publikovali v odborném časopise Journal of Management Inquiry. Prezentovali v ní daty potvrzený fakt, že průměrné výdělky nejpopulárnějších herců se zvyšují až do věku 51 let a od té doby zůstávají poměrně stabilní, zatímco ženy dosáhnou vrcholu ve 34 letech a poté jejich plat rapidně klesá. Momentálně 33letá Margot Robbie si tedy může gratulovat, i když Diaz bylo v době Zkažené účy o pár let víc a Bullock při premiéře Gravitace vyhlížela už 50. narozeniny.
U podobných úvah je však třeba zdůraznit, že se jedná skutečně o špičku ledovce. Data herecké asociace SAG-AFTRA, zveřejněná v souvislosti s aktuálně probíhající stávkou třeba na webu Rolling Stone, totiž jasně říkají, že 86 % amerických herců a hereček si nevydělá ani 26 tisíc dolarů ročně, což je hranice pro nárok na zdravotní pojištění. Debaty o milionových příjmech globálně zbožňovaných hereckých tváří se tedy týkají pouze pomyslného jednoho procenta.
Zkažená úča
Zkažená úča | Falcon
Přejme tedy Margot Robbie úspěch, který se jí jednak možná už nikdy nepodaří zopakovat, jednak představuje skutečně ojedinělý výdělek ve sféře, kde si muži stále přijdou na nesrovnatelně větší sumu peněž než jejich kolegyně.
Můžete se také podívat na žebříček nejočekávanějších snímků letošního roku, mezi nimiž se možná nějaký kasovní velehit také objeví.