Zneuctěný režisér Bryan Singer chce svůj comeback zahájit očišťujícím dokumentem

Zneuctěný režisér Bryan Singer chce svůj comeback zahájit očišťujícím dokumentem
Bryan Singer | 2003 - Twentieth Century Fox
Bryan Singer patřil během devadesátých a nultých let k nejnadějnějším režisérům Hollywoodu. Obvyklí podezřelí jsou již klasikou a první díly X-Menů byli zásadní pro přenesení komiksové estetiky na mainstreamová plátna. Superman se vrací byl svého času nejdražší produkcí všech dob, a přestože v kinech svůj rozpočet neobhájil, získal si alespoň několik pravověrných příznivců, kteří ho dodnes považují za posledního slušného filmového Muže z oceli.
Bryan Singer
Bryan Singer

Režisér, Herec

Jeho posledním jednoznačným úspěchem je však špionážní Valkýra s Tomem Cruisem z roku 2008. X-Men: Budoucí minulost a především Apokalypsa skončily pod očekáváním a během již tak konfliktního natáčení Bohemian Rhapsody naplno vypukl režisérův sexuální skandál. Producenti byli v tu chvíli skoro nadšení, že mají záminku Singerovi, jenž kvůli rozkolům už ani nechodil na natáčecí plac, vyrvat otěže z rukou a snímek slepit dohromady s pomocí námezdního režiséra Dextera Fletchera. Ten však nebyl uvedený ani v titulcích a snímek šel do distribuce bizarně nepodepsaný.
Superman se vrací | Warner Bros.
Silou nostalgie se jakýmsi zázrakem stal obrovským hitem u mainstreamového publika. Skoro každý, kdo se jen trochu zajímá o filmy nebo o Queeny, však nad rozklíženým kýčem bez hran, nápaditosti a úcty ke skutečné osobnosti Freddieho Mercuryho skřípal zuby. Samotný komerční úspěch už Singera beztak nemohl zachránit, byl po uši v obvinění se sexuálního zneužívání mužů a chlapců.
Svědectví se proti němu hromadila už od konce devadesátých let, kdy ho komparzisté mezi čtrnácti a sedmnácti lety nařkli, že je nutil točit nahé scény ve sprše nikoli pro potřeby filmu, ale pro osobní uspokojení. Až vypuknutí #MeToo éry nicmméně znemožnilo podobné hlasy dál ignorovat. Singer se dočkal několika různých na sobě nezávislých obvinění ze zdrogování a znásilnění, vždy ze strany mladých mužů na hraně dospělosti. Legální akce však skončily buď nedostatkem důkazů, nebo snad mimosoudním vyrovnáním (byť informace o nich nejsou oficiální a Singer popírá, že by někoho vyplácel).
X-Men Origins: Wolverine (2009)
X-Men Origins: Wolverine (2009) | 20th Century Fox
Podle zákona je přesto Singer svobodným člověkem, jemuž nebyl žádný akt sexuálního násilí prokázaný (ani se nedostal do fáze, kdy by byl u soudu), jenže během desátých let se obvinění nahromadila do výše, že se na ně Hollywood rozhodl reagovat a režiséra de facto zařadil na černou listinu. Od uvedení Bohemian Rhapsody před pěti lety se mu každý projekt rozpadl pod rukama, často pod tíhou nových skandálů.
Variety uvádí, že jejich zdroje mluví o snaze Singera vrátit se ke skromným autorským začátkům a vyprodukovat trojici filmů s rozpočtem okolo deseti milionů dolarů za každý. Pro režiséra, jenž během své kariéry vydělal studiím přes miliardu dolarů (jen za Bohemian Rhapsody si odnesl 40 milionů jako honorář), je však menší problém samotný rozpočet. Trápí ho distribuce a vůbec začlenění se zpět do systému. Natočit tyto snímky by mohl z fleku, když se k němu ale otočí zády všechny distribuční platformy, tak si je může maximálně pouštět doma v nekonečné smyčce. Právě absence distributora vedla ke krachu jeho projektů během předchozí pětiletky.
Bryan Singer
Bryan Singer | Jason LaVeris / Getty Images
Filmy by měly vycházet z izraelského prostředí, právě v blízkovýchodním státě totiž Singer poslední roky tráví svůj exil. Jeden z nich by se měl odehrávat během 70. let. Produkovat má Jason Taylor, jenž dřív stál v čele společnosti Bad Hat Harry Prods., která patřila Singerovi. Přestože do médií se režisér a jeho tým odmítají ke svým plánům vyjádřit, jejich hledání spojenců a investorů vede k úniku informací. Variety patří mezi důvěryhodná média a jejich zdroje lze v tomto ohledu považovat za ověřené.
Stejným způsobem, tedy od lidí, jejichž pomocnou ruku chtěl Singer získat, se Variety dozvědělo o ještě mnohem odvážnějším projektu. Singer chce kompletně za své peníze natočit dokument, v němž zobrazí celou svou kontroverzní kariéru. Včetně obvinění ze sexuálního násilí a svých snah o comeback. Touto ambicí udělal velký dojem na nejmenovaného člověnka, jenž patří ke zkušeným a ceněným dokumentaristům, nicméně očekávatelná jednostrannost výsledku ho vedla k odmítnutí podílet se na vzniku filmu.
Kdysi nadějný režisér tedy odmítá říct poslední slovo. Jestli a jakým způsobem se na plátna či monitory vrátí, však uvidíme až časem.