Smutní celý Kraj. Zemřel herec Ian Holm, představitel Bilba Pytlíka

Smutní celý Kraj. Zemřel herec Ian Holm, představitel Bilba Pytlíka
Ian Holm jako Bilbo Pytlík (Hobit: Neočekávaná cesta) | Warner Bros.
Ian Holm se narodil 12. září roku 1931 v nynějším Londýně skotským rodičům pracujícím ve zdravotnictví. Holm se nadchl pro herectví už v dětství, vystudoval The Royal Academy of Arts a stal se typickým shakespeareovským představitelem.
Ian Holm
The Bofors Gun | archiv
Roku 1965 debutoval v televizi v roli Richarda III a o čtyři roky později získal svou první cenu BAFTA pro nejlepšího herce ve vedlejší roli za účinkování ve snímku The Bofors Gun (1968). Oscarová nominace přišla roku 1982 za sportovní drama Ohnivé vozy (1981). Kontakt s Tolkienovým dílem navázal díky rozhlasovému seriálu BBC Pán prstenů, kde namlouval Froda Pytlíka. Postavu Bilba Pytlíka naopak ztvárnil ve filmové sérii Petera Jacksona Pán prstenů a následné též ve filmech ze série Hobit.
Elijah Wood, Ian Holm
Hobit: Neočekávaná cesta
Ian Holm byl sice duší divadelním hercem, na kontě měl však též celou řadu filmových rolí (přes 150). Mezi ty výrazné patří například ty ve snímcích Vetřelec (1979), Pátý element (1997, postava otce Vita Cornelia) nebo Letec (2004, profesor Fitz).
Roku 1998 byl Ian Holm povýšen do šlechtického stavu za to, co za svůj život na poli dramatické tvorby a herectví dokázal.
Ian Holm, Charlie Creed-Miles, Milla Jovovich
Pátý element | Columbia TriStar