Letec

75%
Letec

Život Howarda Hughese patří k nejvíce fascinujícím příběhům, jaké Amerika předchozího století zrodila. Tento letecký průkopník, řežisér i producent, ropný magnát a muž nejedné další činnosti a tváře totiž vynikal nejen svým všestranným talentem, ale i svou výstřední povahou. A film THE AVIATOR v režii legendárního Martina Scorseseho (Zuřící býk, Mafiáni) se bude soustředit právě na nejzajímavější úsek Hughesovy (Leonardo DiCaprio) životní dráhy. Tedy období, kdy natáčel své filmy, testoval letadla vlastní výroby a proháněl hollywoodské krásky Katharine Hepburn (Cate Blanchett), Avu Gardner (Kate Beckinsale) a Jean Harlow (Gwen Stefani).




martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 305 bodů
9
Velkolepý snímek zabývající se počátky legendárního milionáře a režiséra Howarda Hughesa a to od dvacátých do poloviny čtyřicátých let. Hlavní role se zhostil Leonardo DiCaprio a dá se říci, že plně s respektem a grácií k oné postavě. Na režisérské křeslo se posadil Martin Scorsese, jehož tvůrčí styl je neopomenutelný. Krásně zachytil zlatý věk hollywoodského života jak ve svém tónu, tak i ve vizuálním spektru daného období. Jeho způsob zabarvení obrazu zajímavě odráží filmové standardy. Co se týče příběhu, ten plně ukazuje, jak multitalentní a excentrický Hughes byl. Jediné, kde Scorsese trochu tápe, jsou romantické segmenty, kde přesvědčivost krapet pokulhává. Celkově je ale snímek naprosto úchvatný a fascinující. Fanatismus je různorodý a tady máme možnost vidět, jak vypadá fanatismus do letectví a filmu. Pro lidi zabývající se historií filmu se jedná o hodně zajímavý počin. Howard Hughes byl americký letecký konstruktér, pilot, podnikatel, filmový režisér a producent. Velký pojem je však právě hlavně v oblasti filmu a tom tento snímek je.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 268 bodů
10
Vizuálně úžasné a překvapuje mě, jak málo mě takřka tříhodinový film upozorňoval na svojí délku. Ne tak agresivní a energické jako Scorseseho starší filmy, ale nevidím důvod, proč by se jako režisér nemohl vyvíjet.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
10
Když je někdo hvězda jako Leonardo Di Caprio může si dovolit prosadit spoustu věcí. Žádný z producentů třicetiletého zlatého hocha, který má na svém kontě takové komerční hity jako Chyť mě když to dokážeš, Gangy New Yorku a hlavně Titanic od svých dveří odhánět nebude, i kdyby měl sebebláznivější nápad, jako třeba zfilmovat životní osudy Howarda Hughuese. Howard byl výstřední multimilionář, který po smrti své matky natočil nejdražší film všech dob, založil leteckou společnost, chodil s nejkrásnějšími a nejslavnějšími herečkami světa a při tom všem trpěl psychickou poruchou. Rozpočet filmu se vyšplhal na gigantických 116 milionů dolarů a po prvním natáčecím dni bylo každému jasné, že se tady točí něco mimořádného. Režisérem projektu se stal Martin Scorsese, který do filmu vnesl svůj epický rozmáchlý styl a producentem zůstal kontroverzní Harvey Weinstein. Hlavním kladem filmu kromě velkolepé výpravy jsou herecké výkony ve vedlejších rolích. V epizodních rolích hvězd se objeví Kate Beckinsale, ale především Cate Blanchett v roli Katherine Hepburne, která zde podává fenomenální výkon. Hlavní soky si s chutí zahráli Alec Baldwin a Alan Alda, kteří zde prodávají především schopnost přijít na plátno obklopeni neproniknutelnou aurou důstojné hvězdy. Není však na místě tvrdit, že Letec je dokonalým filmem. Občas jsou v něm zdlouhavé pasáže a střihačovy nůžky by také mohly občas vyhodit trochu těch překrásně natočených scén, protože 3 hodiny 10 minut je skutečně dost, ale na druhou stranu k čertu s tím. Letec je skvělým pozdním filmem velkého mistra s obrovským talentovaným hvězdným hercem. Chvalme tedy Di Capria za to, že se nebál, přestože hvězdné manýry nám přináší většinou velkolepé spektákly o ničem, ale tentokrát to vyšlo.


Dodatečné informace

Původní název:
The Aviator (více)
  • Německo Letec
  • Německo The Aviator
  • Německo Aviaator - valguses ja varjus
  • Německo Aviator
  • Německo El aviador
  • Německo Göklerin hakimi
  • Německo Iptamenos kroisos
  • Německo L'aviateur
  • Německo Lentäjä
  • Německo O Aviador
  • Německo Авиатор
Premiéra v ČR:
10. 2. 2005
Země původu:
Německo, USA
Rozpočet:
110 mil. USD
Tržby:
213,7 mil. USD (celosvětově)

Podobné