US tržby: Když Bond a hrdinové Twilight vládnou světu, drahé novinky mají pech

US tržby: Když Bond a hrdinové Twilight vládnou světu, drahé novinky mají pech
Skyfall | Forum Film
Začneme z lepšího konce. Poslední díl Twilight si znovu udržel první pozici a i když se v amerických kinech propadl o celých 69%, pořád to znamená 43 milionů a především již 577 mega celosvětově. Fanynky (a tentokrát zřejmě i nějací ti fanoušci) fenoménu berou kina útokem a hodlají protlačit svou milovanou romantickou ságu do kolonky miliardářů. Pokud jim nadšení vydrží ještě dva týdny, nepochybně se to podaří. Ještě blíže metě je James Bond, jehož Skyfall (2012) už má na celosvětových tržbách 790 milionů a to s minimálními propady. Bond míří hodně vysoko a upřímně nezávidím tvůrcům dalšího dílu, kteří budou čelit cejchu "nástupce nejúspěšnější bondovky".
us-trzby-kdyz-bond-a-hrdinove-twilight-vladnou-svetu-drahe-novinky-maji-pech-1
Lincoln
Na trojce znovu Spielbergův Lincoln (2012), který si od minule polepšil v počtu kin i v počtu dolárků - tentokrát měl k dispozici 2018 sálů a vydělal 25 milionů. Jasná oscarovka, navíc velmi dobře vydělávájící. Ideální kombinace.
A teď se dostáváme k dvěma průšvihům. Ambiciózní animák Legendární parta (2012) stál 145 milionů a jeho startovní pozice je čtvrté místo s 24 mega. Velmi nepříjemná prohra, která není ani tak daná kvalitou filmu (ohlasy jsou více než slušné), jako spíš načasováním. V kině se stále ještě úspěšně převaluje vynikající Raubíř Ralf (2012 / ten okupuje šesté místo) a úvodní dva megahity prostě nedávají prostor nikomu jinému zazářit. Stejným způsobem narazila dobrodružná novinka Anga Leeho Pí a jeho život (2012). Ačkoli se dočkala přímo nadšených recenzí, na úspěch to zkrátka nestačilo. Snímek debutuje s 22 miliony na páté pozici, přičemž stál 6x tolik. Finanční peklo.
Přirozeně mají oba filmy šanci dostat se do zelených čísel. V prvé řadě díky celosvětovým tržbám, v druhé se mohou za pomoci výborných diváckých ohlasů udržet o něco déle v žebříčku. A je také třeba brát v potaz, že byl Den díkuvzdání. Tudíž se za mořem novinky hrály již od středy, což trochu snížilo víkendové tržby. Legendární parta i nicméně i tak daly dohromady jen něco málo přes 30 milionů, což pořád na pořádný start zdaleka nestačí.
us-trzby-kdyz-bond-a-hrdinove-twilight-vladnou-svetu-drahe-novinky-maji-pech
Silver Linings Playbook
Poslední velkou novinkou, která se o víkendu protlačila do TOP10, je remake Rudého úsvitu (1984) Patricka Swayzeho. Nová verze má sice Chrise "Thora" Hemswortha, ale jinak je to prý zoufalost bez špetky logiky. "Díkuvzdáních" 22 milionů je proto ještě docela slušných a i když tu hit nekouká, těch investovaných 65 milionů nakonec studio nebude tolik bolet, jak by si možná vzhledem ke kvalitě filmu zasloužilo. Osmý Zemeckisův Let (2012), devátá famózně hodnocená dramedy Silver Linings Playbook (2012).
Ta si letos na prestižním torontském festivalu odnesla diváckou cenu. Snímek v Amerických kinech startoval (jak to u podobných oceněných filmů bývá) v menším počtu sálů. Tento víkend jich měl již 367, což stačilo na 4.6 milionů a umístění v žebříčku. Desítku uzavírá podobně malý/velký film Argo (2012), který shodou okolností se Silver Linings Playbook v Torontu prohrál.
Kompletní žebříček víkendových tržeb naleznete zde.