US tržby: Překvapení se nekoná - Twilight sága si doběhla pro vítězství

US tržby: Překvapení se nekoná - Twilight sága si doběhla pro vítězství
Daniel Craig
Jaká jsou nakonec čísla? Velkolepá. Po prvním víkendu má Twilight sága: Rozbřesk - 2. část (2012) nastřádána v Americe 141 milionů dolarů a celosvětově dokonce 340. Upíří/vlkodlačí romance tak oficiálně odstartovala další vítěznou sérii, kdy několik týdnů nebude kinům vládnout nikdo jiný a je jen otázkou, než studio přemluví Stephenie Meyer, aby dala dohromady nějaký další příběh. Takhle výdělečná dojná kráva se jen tak neopouští. Pokud je něco v rámci statistik pátého Twilightu překvapivé, je to štědrý rozpočet 120 milionů. Mizerná kvalita triků tomu rozhodně nenapovídá.
Bond se musel díky Twilightu uskromnit a s 53% propadem ustoupit na druhé místo. Trápit ho to ale nemusí. Na US kontě 161 milionů, celosvětově dokonce 669 milionů dolarů! Co to v praxi znamená? Že je Skyfall (2012) oficiálně nejúspěšnější bondovkou vůbec a to ještě pár set milionů přihodí. Jaká z toho plyne výhoda? Na další díl nebudeme čekat dlouho.
us-trzby-prekvapeni-se-nekona-twilight-saga-ovladla-kina
Na třetí místo se vyhoupl famózně hodnocený Lincoln (2012) Stevena Spielberga, který si polepšil na 1775 kin a hned je z toho 22 milionů. Po nepříliš zajímavém Válečném koni (2011) je Spielberg zpátky v pozici magického vypravěče, který dokáže ohromit davy. Na čtvrté místo ustoupil přiměřeně vydělávající Raubíř Ralf (2012), pětku okupuje úspěšný hraný comeback režiséra Roberta Zemeckise Let (2012), šesté Argo (2012) Bena Afflecka, sedmý neúnavný Neeson v 96 hodin: Odplata (2012), osmé hudební Ladíme! (2012) a devátá komedie Here Comes the Boom (2012).
Desítku uzavírá Atlas mraků (2012), jehož ze Států provází rozpačitá pověst a pozice propadáku. V Evropě je ale snímek přijímán v recenzích podstatně lépe. Nažene finanční ztráty ve zbytku světa? Uvidíme v příštích týdnech.
Kompletní žebříček víkendových tržeb naleznete zde.