Maximův odkaz je zatím v bezpečí. Dotočený Gladiátor 2 naváže podle prvních zpráv skvěle

Maximův odkaz je zatím v bezpečí. Dotočený Gladiátor 2 naváže podle prvních zpráv skvěle
Gladiátor | DreamWorks & Universal Pictures
Všechno ostatně nasvědčuje tomu, že Gladiátor 2 bude ojedinělou událostí. Byla jí už jednička, která oprášila popularitu velkofilmů z dob římského impéria, v nichž se shakespearovské tragédie mísí s akční linií lidového hrdiny. Scottův film ozvučený Hansem Zimmerem navázal na Ben Hura (1959) či Spartaka (1960) také z oscarové perspektivy, vysloužil si pět zlatých sošek ze závratných 12 nominací. Pobyt v Koloseu učinil z Russella Crowe přední filmovou hvězdu a režiséra vynesl mezi elitu po slabších devadesátkových počinech Bílá smršť (1996) a G.I. Jane (1997).
Gladiator 2
Gladiator 2
AI
75%
Od premiéry filmu, který v kinech vydělal 465 milionů dolarů (dnes je to s inflací 832 milionů), se často vynořovaly bláznivé koncepty, které Maxima protahovaly zmrtvýchvstáním nebo cestováním časem. Recept nakonec nalezl až David Scarpa, jenž pro Scotta napsal také Napoleona, a Russell Crowe už sandály z hřebíku nesundá. Rázně to zdůraznil loni v Karlových Varech, kde definitivně vyvrátil, že by měl s pokračováním cokoli společného.
Také australský herec, jemuž role Maxima vynesla Oscara, však nepochybuje, že Ridley Scott musel mít k návratu po víc než dvou dekádách dobrý důvod. Detaily o příběhu se minimálně do zveřejnění prvního traileru drží v tajnosti, vzrušení zatím obstarávaly třeba fotografie obřích praktických kulis na Maltě a samozřejmě herecké obsazení. Paul Mescal, jenž úlohu Lucia přebírá po Spenceru Treat Clarkovi, šplhá ke hvězdám díky výkonům v dramatu Aftersun (2022) nebo seriálu Normální lidi, v němž upoutal Scottovu pozornost. Denzel Washington (Americký gangster) má mít roli, která zrcadlí Proxima (Oliver Reed) z jedničky. A k zahození rozhodně nebudou ani navrátilci Connie Nielsen (Lucilla), Djimon Hounsou (Juba) a Derek Jacobi (Gracchus), ani zbylí nováčci Pedro Pascal (The Last of Us) či Joseph Quinn (Stranger Things).
Paul Mescal
Paul Mescal | Stephane Cardinale - Corbis / Getty
Paul Mescal během rozhovoru z červeného koberce na ocenění BAFTA potvrdil, že Scott momentálně střihá natočený materiál. Ubezpečil, že režisér i v 86 letech zvládá výpravný formát jako málokdo. To slibuje i report webu Deadline, podle něhož studioví hlavouni viděli první střípky a tetelí se z nich štěstím „Scott nedávno ukončil produkci sequelu k jeho masivnímu hitu Gladiátor a první prezentovaný materiál producenty podle zdrojů uhranul,“ hlásají drby, jimž pochopitelně nemůžeme přikládat rozhodující váhu.
V Napoleonovi či v Posledním souboji (2021) Scott předvedl, že historické reálie a sekvence se stovkami komparzistů dokáže inscenovat lépe než kdejaký mladší tvůrce. A že k tomu nepotřebuje okatě zakomponované digitální efekty. V tomto ohledu by očekávané pokračování mohlo překonat jedničku, s níž ovšem bude mít i zásadní problémy – lidé si potrpí na srovnávání s klasikami a v případě Gladiátora jde o velmi citlivé popkulturní téma. Zatím však podle všeho nemáme moc důvodů k předčasnému skepticismu.
Podívejte se také na žebříček nejlepších historických filmů podle databáze Kinoboxu.
zdroje: Deadline, Movieweb