Do kin poslal pořádně zkrácenou verzi. Nyní je Scottův Napoleon dostupný online

Do kin poslal pořádně zkrácenou verzi. Nyní je Scottův Napoleon dostupný online
Napoleon | Sony
Diváctvo jednohlasně vyzdvihovalo výpravné měřítko a akční scény, jež šestaosmdesátiletý filmař pořád zvládá s přehledem. Mnoho lidí díky tomu napjatě vyhlíží nadcházející dvojku Gladiátora, již Scott natáčel třeba na Maltě s herci Paulem Mescalem, Denzelem Washingtonem a Pedrem Pascalem. Napoleon se ovšem zaměřuje také na vojevůdcův život po boku manželky Josefíny (Vanessa Kirby), jejichž soužití Scott se scenáristou Davidem Scarpou vykreslili poněkud svérázně.
Napoleon
Napoleon
70%
Tuto linii by měl napravit plánovaný režisérský sestřih, jehož vznik Scott předesílal pro Total Film už před listopadovou premiérou v kinech. „Pracuji na tom. Dnes ráno měla tato verze čtyři hodiny a deset minut. Nejprve v kinech se Sony uvedeme zkrácenou verzi a režisérský sestřih poté může jít na stream,“ vysvětlil Scott, jenž je podobným přístupem proslulý. Nuceně sestříhané kinoverze obohatil o nový materiál třeba v případě Blade Runnera (1982), Království nebeského (2005) nebo Robina Hooda (2010).
Napoleon vznikl ve spolupráci režisérovy společnosti Scott Free a Apple Studios. Díky distribučnímu zapojení Sony a Columbia Pictures mohl nahlédnout do světových kin předtím, než definitivně skončí na službě Apple TV+. Podobně si vedla také novinka Martina Scorseseho Zabijáci rozkvetlého měsíce, která po 84 dnech vyčleněných pro kina a prémiové VOD služby zamíří na Apple TV+ už 12. ledna.
Napoleon
Napoleon | Falcon
Pokud Napoleon bude mít stejnou trajektorii, předplatitelé jablíčkové platformy se jej dočkají začátkem února. Snímek v kinech vydělal 213 milionů dolarů, což je vzhledem k dvousetmilionovému rozpočtu velká bída. Jenže hybridní distribuční strategie by měla ztráty dohnat. Nedočkavé publikum si nyní může za výpravný a stylově režírovaný spektákl připlatit, od února snad Apple nabídne i avizovaný delší sestřih, který rozvede dosud zkratkovitý vztah s Josefínou či politické motivy kolem jednotlivých bitev.
zdroje: Collider, Total Film
Prohlédněte si žebříček nejlépe hodnocených filmů roku 2023 dle uživatelů a uživatelek Kinoboxu.