Nejlepší film roku dle kritiků, Zabijáci rozkvetlého měsíce s DiCapriem, je online

Nejlepší film roku dle kritiků, Zabijáci rozkvetlého měsíce s DiCapriem, je online
Zabijáci rozkvetlého měsíce | CinemArt
Dvousetminutový snímek Martina Scorseseho (Mafiáni) měl v českých kinech premiéru 19. října a při rozpočtu 200 milionů dolarů vytěžil z celého světa 154 miliony. To by normálně značilo velký propadák, ale Zabijáci spoléhají především na digitální zpřístupnění a zájem předplatitelů Apple TV+. Náročný příběh plný hereckých hvězd i temné psychologie a faktických informací ohledně skutečného kriminálního případu nepatří ke snadno propagovatelným konzumním projektům. Přesto zaznamenal jeden z nejlepších otevíracích víkendů ve Scorseseho letité kariéře a navrch posbíral hromadu nadšených recenzí z festivalů i z uvedení v kinech.
Zabijáci rozkvetlého měsíce
Zabijáci rozkvetlého měsíce
82%
Adaptace vyčerpávající knihy Davida Granna Krvavé prachy se odehrává ve 20. letech minulého století, kdy se protagonista Ernest Burkhart (Leonardo DiCaprio) dle pokynů svého strýce Williama Halea (Robert De Niro) ožení s osedžskou ženou Mollie (Lily Gladstone), jíž s vidinou dědictví systematicky podrývá zdraví. Kolem navíc přibývá vražd dalších původních obyvatel, jejichž ropné pozemky si zámožní běloši nárokují i s pomocí zkorumpovaného zákona.
Zabijáci rozkvetlého měsíce: 1. trailer | Paramout Pictures
Snímek sice čelil kritice kvůli upřednostňování bělošské perspektivy, ale Scorsese se scenáristou Ericem Rothem (Forrest Gump) věnovali čtyřleté přípravy tomu, aby věrně zachytili náturu a zvyklosti Osedžů stejně jako autenticitu pravdivých událostí. Svižně a stylově natočený film je tragickým komentářem lidské chamtivosti, zákeřnosti a nesmyslné surovosti, jíž byli nevinní lidé metodicky vystavovaní.
Vedle čerstvého triumfu na New York Film Critics Circle, kde Lily Gladstone získala ocenění pro nejlepší herečku roku, se očekává také kupa oscarových nominací. Zabijáci rozkvetlého měsíce mohou být vůbec největším konkurentem životopisného Oppenheimera, který momentálně vychází ve speciální blu-ray edici. Pokud patříte k lidem, jimž by v kině dvousetminutová stopáž vadila, projekce v pohodlí domova by měla být lákavou alternativou.
zdroj: Apple TV+ Press